KÉSZ-kiteljesedés a dél-alföldi futballban + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megállapodást kötött a KÉSZ Labdarúgó Akadémia Alapítvány az Aranycsapat legendájával, Buszánszky Jenővel, aki szakmai támogatója és fővédnöke lett az akadémiának. Az utánpótlás-nevelő bázis bemutatta a 2012-es tervét, melyből kiderült az is, hogy a Tápé ESK a KÉSZ-csoport tagja lesz a létesítménnyel együtt.

A 30 éves KÉSZ-csoport – aki olyan sportolókat támogat mint például Lékó Péter sakknagymester, Szávay Ágnes teniszező, Gyurta Dániel úszó vagy a magyar férfi tenisz Davis-kupa-csapat – öt éve lépett be a honi futball porondjára. Az akadémiák között egy egyedülálló rendszert épített ki, mely nem kollégiumi bentlakásos utánpótlás-képzésen alapul, hanem decentrumok létrehozásával, óvodai, iskolai foglalkozások keretében képzik az edzők a gyerekeket – tudtuk meg Pintyőke Marcelltól, a kuratórium elnökétől, aki mielőtt bemutatta volna a 2012-es Új utakon programot, beszélt az alapítvány fejlődéséről is.

no images were found

„Mi egy regionális utánpótlásbázis vagyunk, melynek a lényege a tömegesítés, tehetséggondozás egy helyen, decentrumok létrehozásával. Mikor a munkát elkezdtük, 2007-ben még két iskolában dolgoztunk 50 gyerekkel két edzővel. 2012-ben már 16 óvodánk, 12 iskolánk van, 530 gyerek sportol a kezeink alatt 13 edző irányításával” – festette le a fejlődés útját Pintyőke, megemlítve azt is, hogy a Tabán és a Kecskéstelepi Fekete István iskolákban füves focipályákat építettek, s a 11 magyar akadémia között már jegyzik a KÉSZ Akadémiát is, mely egyedüli a sorban rendszerével.

A KÉSZ a tápéi futballban

Az Új utakon program három pilléren nyugszik. Az első a komplex, egészséges életmód, melynek keretében az UTC sportklubbal közös, 13 hónapos TÁMOP-pályázat fut. A második a piramisrendszer kiépítése, ennek érdekében veszi át a KÉSZ-cégcsoport a Tápéi ESK sportkört, és vette meg a sportpálya tulajdonosát a Mahart Tiszayacht Kft.-t. A harmadik pillér a regionalitás, melyhez igazodva az alapítvány Szeged után Kecskeméten is elindítja rendszerét idén. A terv ismertetése után a KÉSZ Akadémia szakmai támogatója és fővédnöke lett Buszánszky Jenő, az Arancsapat legendás tagja, a válogatott csapat egyetlen vidéki játékosa.

„Az igaz futballista már a mama hasában rugdos, és a szülő feladata, hogy támogassa születése után abban, hogy kiteljesedjék a gyermek futballtudása, melyhez kiváló lehetőséget nyújt a KÉSZ rendszere” – mondta el a legenda, aki beszélt a gyerekkoráról is, mikor még hat napot jártak iskolába, és ebből öt napon volt testnevelésóra.

Két legenda találkozása

Varga Mihály a KÉSZ-csoport elnök-vezérigazgatója elmondta, Buzánszky Jenőtől tudja, 1923-ban volt egy olyan rendelet, hogy az 1000 fő felett foglalkoztató vállalatnak kötelező futballcsapatot tartania, ma a KÉSZ-csoport 3000 embert foglalkoztat, és a Tápéi ESK csapatának átvételével immár saját felnőttgárdája is van. „Vásárolni nem akarunk játékosokat, mi eladni fogunk” – szögezte le, hozzátéve, a világ egyre inkább a felé halad, hogy ma már nem annyira a kapcsolati tőke számít, sokkal inkább a tudás, és a KÉSZ Akadémia is ezt az utat járja.

no images were found

Az est végén Nógrádi Tibor az MLSZ Csongrád megyei igazgatója együtt köszöntötte fel egy-egy közös ajándékkal a megjelent Nemes Istvánt és Buzánszky Jenőt. A két kiváló játékosnak olyan plaketteket ajándékozott, melybe azt a fotót gravírozta, mikor a két futballnagyság egy 1958-as Szeged – Dorog találkozón együtt küzdöttek egy labdáért. Akkor a Szeged nyert 1-0-ra, de ahogy azt Buzánszky Jenő mosolyogva felidézte, sokszor visszavágtak a Szegednek.

no images were found

Előző sztori

Relaxáljon a Gyulai Várfürdőben!

Default thumbnail
Következő sztori

A fedél nélkülieket segíti a Katolikus Karitász

Legutóbbi hasonló cikkek