Kultúra

Keresztes lovagvárat tártak fel a TIK-ben + FOTÓK

Keresztes lovagvárat tártak fel a TIK-ben + FOTÓK

2012. február 21., kedd
Keresztes lovagvárat tártak fel a TIK-ben + FOTÓK

A Szentföld legnagyobb keresztes lovagvárának régészeti feltárását mutatja be a Tanulmányi és Információs Központ Átriumában február 21-én megnyílt kiállítás. Margat erődítményét az egyetem több hallgatója is vizsgálta.

A szokottnál is nagyobb érdeklődés kíséretében nyitották meg kedd délután a mai Szíria területén fekvő, egykor a Szentföld legnagyobb keresztes lovagvárának tartott Margat régészeti feltárásáról szóló kiállítást a TIK-ben. Az erődben évek óta dolgozó Szíriai-Magyar Régészeti Misszióhoz 2008 őszén csatlakozott először hallgató az SZTE BTK Régészeti Tanszékéről, majd a későbbi szezonokban egyre több szegedi tanuló végzett kutatásokat itt. Munkájukkal a Tanulmányi és Információs Központ Átriumában rendezett tárlaton ismerkedhetünk meg, ahol a régészeti misszió leírásán, és az erőd fából készült modelljén túl tálakat, nyílhegyeket, vagy például keresztes kori dobókockákat is szemügyre vehetnek a látogatók.

Fenntartottuk, feltárjuk

"Margat vára a világ kulturális örökségének része, óriási dolog, hogy a feltárásban magyar csoportok is részt vehettek. Ezt az örökséget ápolni kell, és fenntartani az utókornak - ezt a feladatot végzik az egyetem kint dolgozó hallgatói is. A hozzáértő és lelkes munka látványos eredményeket hozott, és öregbítette a régészeti tanszék jó hírét is" - hangsúlyozta megnyitójában Csernus Sándor, az SZTE Bölcsészettudományi Karának dékánja. Mint mondta, a vár több szállal is kötődik a magyarokhoz: II. András szentföldi útja során felkereste az akkori Antiochiai hercegséghez tartozó erődöt, és fontosságát felismerve komoly évjáradékot rendelt a fenntartására. "Szimbolikus módon ismét magyarok látogatják a várat, akik szűkös anyagi kereteik ellenére is kiváló munkát végeztek és remélhetőleg végeznek majd ezután is. A hazai régészet dicsőségfalának egy fényes része ez a misszió" - emelte ki a dékán. A feltárásban részt vevő hallgatók legtöbbje önálló ásatási területet kapott. Bizonyos feladatokon több évig dolgoztak - a várkonyha, a refektórium vagy a dormitórium melletti terem feltérképezése és vizsgálata számos szegedi régésznek adott munkát. "2007 óta folynak ásatások a várban, én 2008 és 2011 között vettem részt a misszió munkájában" - mondta Berta Adrián, a küldöttség egyik tagja. "Számos önkéntes dolgozott az ásatáson, emellett a missziónak több magyarországi intézménnyel is szerződése van, ahonnan szakemberek érkeznek a feltárásra: restaurátorokat, építészeket és régészeket főként. Persze az eredményes munkához hozzájárultak azok az emberek is, akik itthonról segítették a terepen dolgozókat. Rendkívül hasznos volt a munka, és egy komoly tapasztalatszerzési lehetőség is egyben" - emelte ki a régészeti tanszék hallgatója.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.