Közélet

Hóesés Szegeden, forgalomkorlátozás Nagylakon (FRISSÜL)

Hóesés Szegeden, forgalomkorlátozás Nagylakon (FRISSÜL)

2012. február 13., hétfő
Hóesés Szegeden, forgalomkorlátozás Nagylakon (FRISSÜL)

Lassú, szállingózó hóesésre ébredtünk hétfő reggel, ami csendesen, kisebb-nagyobb megszakításokkal egész nap hullott. Hűvös éjszakákra még számítanunk kell, és változó intenzitással a hó is visszatérhet, a nehezén azonban már úgy tűnik, hogy túl vagyunk.

Nem léphetnek be Romániába a kamionok

16.00:

A rendőrség lezárja az 502-es utat (5-ös és 55-ös főutat összekötő mellékút), ahol a Románia felé tartó kamionokat várakoztatják. További kamionokat helyeznek el az 5-ös főút melletti kamionparkolóban, továbbá az M5-ös és M43-as autópályák pihenőhelyeiben, valamint a 43-as főút magyarcsanádi kamionparkolójában.

Forgalomkorlátozás Nagylakon az időjárási helyzet miatt

15.03:

A román fél tájékoztatása szerint a rossz időjárási körülmények miatt országuk területén egyes útszakaszokon forgalom-korlátozásra került sor. Ezen intézkedés érinti többek között a Nagylaki Határátkelőhelyet, azaz a mai napon helyi idő szerint 10.30 órától ezen határátkelőhelyen a 7,5 tonnánál nagyobb súlyú teherautók nem léphetnek be Románia területére - olvasható a rendőrség sajtóközleményében. A román szervek intézkedése kapcsán ezért torlódásra lehet számítani a román-magyar határátkelőhelyek környékén. A rendőrség folyamatosan figyeli a kamionforgalmat, és szükség esetén már a határátkelőhelyek előtt parkolóba tereli ezen járműveket. A tájékoztatás szerint a korlátozásokat az időjárás függvényében fogják a román illetékes szervek feloldani.

Átfagyott családon segített a rendőrség

14.15

Szlovéniába tartott az a koszovói család, akik február 10-én érkeztek az országba, de a nagy hideg miatt nem tudták folytatni útjukat. A három fős család Újszentivánról Tiszasziget felé tartott, amikor a fiatal édesanya kilépett az úttestre, hogy segítséget kérjen, ugyanis másfél éves kislányával és férjével nagyon átfáztak a hosszú úton - olvasható a Csongrád megyei rendőr-főkapitányság sajtóközleményében. A szlovén tartózkodási engedéllyel rendelkező családhoz a Készenléti Rendőrség járőre vonult ki, aki az igazoltatásuk során megállapította, hogy legálisan tartózkodnak az ország területén és érvényes úti okmányokkal rendelkeznek. A család átmeneti elszállásolására intézkedett a rendőrség - áll a közleményben.

Változatlan a magyarországi folyók jéghelyzete

13.10

Változatlan a jéghelyzet a Dunán és a Tiszán, a vízügyi szolgálat folyamatosan készenlétben van - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hétfőn az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a hétvégéhez képest változatlan a magyarországi folyók jéghelyzete. A Duna továbbra is erősen zajlik, csak a bősi tározótér felett van összefüggő álló jég mintegy 17 kilométer hosszan. A Tisza teljes hazai szakaszán kisebb megszakításokkal áll a jég, a helyzet nem igényel beavatkozást. A két folyón a jeges árvíz elleni védekezést összesen 13 jégtörő hajó biztosítja, köztük az a négy is, amely szombaton, illetve vasárnap kezdte meg munkáját a déli határ alatti szerb-horvát közös Duna-szakaszon - olvasható a közleményben. Az OVF korábban közölte, azért volt szükség a jégtörők országhatáron kívüli bevetésére, hogy elkerüljék a jégtorlaszok vagy jégdugók kialakulását. A déli országhatár és Vukovár közötti mintegy száz kilométeres szakaszon több, jégdugó kialakulására alkalmas hely van; a jégtorlaszok által felduzzasztott víztömeg a szerb és a horvát mellett magyar területeket fenyegetne jeges árvízzel. A hajók a jégtörést a Magyarországon elrendelt harmadfokú készültség keretében, magyar irányítás alatt végzik - tették hozzá. A héten enyhülés kezdődik, és a hét végére az átlagoshoz közeli hőmérsékletek lesznek jellemzők. Mérséklődnek az éjszakai fagyok, és a nappali órákban a vízgyűjtők déli és nyugati térségeiben már fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet. Emiatt azonban nem kell nagyobb mértékű olvadásra számítani, mert a magasan fekvő vízgyűjtő területek felmelegedéséhez hosszabb ideig nulla Celsius-fok fölötti hőmérsékletre lenne szükség - írták az OVF szakemberei.

Sok a szívinfarktus az időjárás miatt

12.05

Szerbiában hirtelen megemelkedett a szívinfarktusok száma, az orvosok a hideg idővel és a tartósan alacsony hőmérséklettel járó veszélyekre figyelmeztetnek - olvasható a Vecernje novosti című belgrádi újság internetes kiadásában hétfőn. "A hideghullám beköszöntésének első három napjában hirtelen megugrott a szívinfarktusok száma és a belgrádi klinikai központ sürgősségi osztályára 32 beteget vettek fel szívpanaszokkal. Közülük húsznál többnek akut szívinfarktusa volt" - nyilatkozta

Predrag Mitrovic

, a sürgősségi osztály kardiológusa. "Ez a szám még ennél is nagyobb lett volna, ha a nagy hó és a hófúvások nem akadályoztak volna meg sok beteget, hogy eljussanak a belgrádi klinikai központig" - hangsúlyozta a szívgyógyász. Azt is elmondta: normális körülmények között naponta négy-öt infarktusos beteget látnak el és közöttük olyanok is vannak, akiket a regionális, tehát Belgrádon kívüli központokból szállítanak a szerb fővárosba. A szakorvos kiemelte, hogy ezekben a "nagyon mínuszos" napokban olyanok is bekerülnek hozzájuk, akiknek korábban nem voltak szívpanaszaik és arról sem volt tudomásuk, hogy szervezetükben a véredények legyengültek. "Olyan, többnyire az ötvenes éveikben járó emberekről van szó, akik meleg otthonaikból kilépnek a nagy hidegbe, mondjuk havat lapátolni és a hirtelen fizikai erőkifejtés valamint a hideg váratlanul szívinfarktust okoz" - magyarázza Predrag Mitrovic. A lakásból a hirtelen nagy hidegbe kilépve a szívbeteg szervezetnek nincs elég ideje alkalmazkodni a hideg környezethez. A "hidegsokk" -

Arsen Ristic

szívgyógyász szerint - "a véredények hirtelen összehúzódását idézi elő, véredénygörcs lép fel". "Ilyenkor a szervezet oxigén ellátása csökken, jóllehet a szervezetnek a nagy hidegben éppenséggel több oxigénre lenne szüksége a hőszabályozás miatt. A szív ilyenkor nagyobb sebességre kapcsol, márpedig egy beteg szív ezt a tempót nem bírja és ilyenkor bekövetkezik az összeomlás, a szívinfarktus" - tájékoztatott Arsen Ristic kardiológus.

Hóesésre kelt a város

10.00

Az előrejelzésnek megfelelően szállingózó hóesésre ébredtünk hétfő reggel, az eddig tapasztaltaknál nagyobb fennakadást azonban várhatóan nem fog okozni a havazás. "Mozgalmasabb időjárásra számíthatunk a hét második felétől, az utóbbi időszakban tapasztalt rendkívüli fagyra már nem kell számítanunk" - nyilatkozta portálunknak

Tóth Tamás

meteorológus. Mint mondta, az elmúlt hetekben Dél-Alföld egyfajta "mélyhűtőként" viselkedett a régióban, a helyenként 40-50 centis hótakarók felett napokig -20 fokos éjszakai hőmérséklet uralkodott. "A jelentős enyhülés egyrészt a régió fölé érkező, megvastagodó felhőrétegnek köszönhető. Másrészt a szél is megerősödik a hét második felére, ami átkavarja a levegőt, jelentősen felmelegítve azt. Pénteken a hőmérséklet már fagypont közelébe emelkedhet, sőt a hétvégére még fölé is kúszhat a hőmérő higanyszála" - mondta a meteorológus. Havazásra azért még szerdán is számíthatunk, ennek mértéke azonban nem fogja meghaladni az 5 centimétert. Ezúttal inkább az ÉK-magyarországi régióban kell elővenni a hólapátot.

Némi hó még érkezhet a héten

Vasárnap délután óta ismét havazik, mérsékelt hóhullásra még hétfő délutánig számítanunk kell. A szállingózó hó azonban várhatóan csak pár centis takaróval fedi be a várost. Az Országos Meteorológiai Szolgálat

előrejelzése szerint

a hét elejére tovább enyhül a hetek óta tartó, rendkívüli időjárás. Hétfőn és kedden a napi átlaghőmérséklet -6 és -3 környékén alakul majd, éjszaka azonban nem csúszik a hőmérő higanyszála -10 fok alá. Szerdára némiképp lehűl a levegő, ráadásul a szél is viharos erejűvé fokozódhat, akár 65 km/h-s széllökésekre is számíthatunk. Némi hó még a hétvégére is juthat, itt azonban már fagypont fölé enyhülő időre számítanak a meteorológusok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.