Közélet

Harminckét népszavazási kezdeményezést utasított el az OVB

Harminckét népszavazási kezdeményezést utasított el az OVB

2012. február 29., szerda
Harminckét népszavazási kezdeményezést utasított el az OVB

Harminckét népszavazási kezdeményezést és két szervezet - egyházi elismerésre irányuló - népi kezdeményezését utasította el az Országos Választási Bizottság (OVB) szerdai ülésén.

A testület a népszavazási kezdeményezések egy részét "csomagban" tárgyalta, illetve utasította el, mert azok - álláspontja szerint - nem országos jelentőségű kérdések, így azokat nem lehet népszavazásra terjeszteni. A kérdések között volt, amelyik arra irányult, hogy a globális felmelegedés miatt bekövetkező olvadás káros hatásaira kutatóintézetet hozzanak létre, és volt amelyik ahhoz kért volna társadalmi támogatást, hogy megszüntessék a pártokat "egy új világrend eljöveteléért". Tucatnyi - elutasított - kezdeményezés a fogyasztóvédelmi törvény módosítására irányult; ezek többsége a Kínában gyártott termékek címkéin feliratot tett volna kötelezővé, melyeken egyebek mellett emberi jogi, vagy környezetvédelmi problémákra hívták volna fel a vásárlók figyelmét. Négy - külön és érdemben tárgyalt - kérdés Magyarország Európai Unióból, a NATO-ból és a Nemzetközi Valuta Alapból való kilépési, illetve kiválási szándékára irányult. Ezeket az OVB azért utasította el, mert a kezdeményezések Magyarország Alaptörvényében felsorolt tilalmakba ütköznének. Az OVB elutasította a "Szangye Menlai Gedün, a gyógyító buddhista közössége" elnevezésű szervezet népi kezdeményezését arra hivatkozva, hogy a kérdésben ellentmondás van. Az ülésen ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy az Országgyűlés öt buddhista közösséget (egy soron) már egyházként ismert el. A Magyarországi Szcientológiai Egyház egyesület egyházkénti elismerésére irányuló népi kezdeményezését is elutasította a testület 4 igen, 5 nem szavazattal arra hivatkozva, hogy a beadvány nem felelt meg a jogszabályi követelményeknek. Az ülésen ismertették a Kúria elnökének válaszlevelét is; ebben Darák Péter arról tájékoztatta az OVB-t, hogy a testület népszavazási ügyekben hozandó döntései ellen oda érkező beadványokhoz megkövetelik az ügyvédi képviseletet, továbbá a 15 ezer forintos illeték befizetését. Az OVB elnöke, Bordás Vilmos korábban azért kereste meg a Kúria elnökét, mert január 1-je óta az OVB - népszavazással kapcsolatos - döntéseivel szemben nem az Alkotmánybírósághoz, hanem a Kúriához lehet fordulni jogorvoslatért, és az OVB határozataiban tájékoztatást kell adni a döntéssel szembeni jogorvoslat követelményeiről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.