Közélet

Kedden délelőttig havazott - Tél tábornok tovább támad (FRISSÜL) + FOTÓK, VIDEÓK

Kedden délelőttig havazott - Tél tábornok tovább támad (FRISSÜL) + FOTÓK, VIDEÓK

2012. február 7., kedd
Kedden délelőttig havazott - Tél tábornok tovább támad (FRISSÜL) + FOTÓK, VIDEÓK

Hétfő éjszaka ismét néhány centiméternyi friss hó hullott Szegedre, s reggel is folytatódik a havazás. Kedden napközben felszakadozhat a felhőzet. A megyeszékhelyen továbbra is rendkívül nehéz közlekedni a hóakadályok miatt. A parkolás viszont egész héten ingyenes!

18.14: 40-50 perc késés a vonatközlekedésben Budapest és Szeged között

Az időjárás enyhülésével javult a helyzet az ország vasúthálózatán - közölte a Mávinform kedden az MTI-vel. A közlemény szerint a szél, valamint az elhaladó vonat menetszele a havat ismét behordja a váltókba, ezért azokat minden vonat elhaladása után ismét ki kell tisztítani. Mint hozzátették: a nagy mennyiségű hó és a hideg mellett is biztosított a folyamatos vasúti közlekedés. A vasúttársaság ezért azt javasolja, hogy a biztonságos eljutás érdekében a közúti közlekedés helyett hosszabb távolságokra inkább a vasutat válasszák, ám indulás előtt tájékozódjanak a közlekedő vonatokról, illetve a késésekről. A Mávinform késő délutáni helyzetképe szerint Budapest elővárosaiban és az ország jelentős részén tovább csökkentek a késések. A kedvezőbb körülményeknek köszönhetően szerdán is a munkanapra meghirdetett menetrend szerint közlekednek a vonatok. A közlemény szerint a Budapest–Vác–Szob és a Budapest–Veresegyház–Vác vonalon 10 perces késésre kell számítani. Budapest és Székesfehérvár között javult a vonatközlekedés, de a Nyugat-Dunántúlról érkező távolsági gyorsvonatok szerelvényei továbbra is 20-30 perces késéssel közlekednek. Meghibásodások miatt a Budapest–Hatvan–Miskolc vasútvonalon átlagosan 15-20 perces késések, a Budapest–Cegléd–Szolnok, valamint a Budapest-Cegléd-Szeged vasútvonalon 40-50 perces késéssel közlekednek a vonatok. Az Alföldön, Békéscsaba térségében, és a Budapest–Újszász–Szolnok–Békéscsaba vonalon a vonatok többsége tartja a menetrendet, egy-egy vonatnál 10-15 perces késés előfordulhat. Az északkeleti térségben, Debrecen és Nyíregyháza környékén átlagosan 15-20 perces késések tapasztalhatók. Észak-Magyarországon a vonatközlekedésben nincsenek jelentősebb fennakadások, néhány járatnál 5-10 perces késések fordulnak elő. A Dél-Dunántúlon kevés javulás történt. Egyes vonatoknál tapasztalhatók negyedóra körüli késések. Nyugaton, Zalaegerszeg és Nagykanizsa térségében 10 és 30 perc közötti késések adódnak. A Székesfehérvár–Szombathely, a Székesfehérvár–Tapolca, a Székesfehérvár–Gyékényes, a Dombóvár–Kaposvár és a Kiskunfélegyháza–Baja vonalszakaszokon is csökkentek a késések, jelenleg nagyjából 15-20 perccel hosszabb menetidőre számíthatnak az utasok. Északnyugat-Magyarországon, a Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon 20-30 perces késések egyes Sopron, Hegyeshalom és Szombathely felől és irányába közlekedő távolsági vonatnál előfordulhatnak, azonban a Komárom, illetve Tatabánya és Budapest közötti elővárosi vonatok tartják az előírt menetidőt - olvasható a Mávinform közleményében.

16.37: Kedd éjjel is szállítják a havat

"A helyszínekre felvonuló 7 nagyteljesítményű géplánc akadálytalan munkavégzése, és az esetleges károkozások elkerülése érdekében, kérjük az alább felsorolt helyszíneken parkoló jármű tulajdonosokat, hogy járművüket ebben az időszakban távolítsák el. Erre a célra ajánljuk a megtisztított Rakparti parkolót" - olvasható a A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. közleményében. 2. nap - Február 6. Helyszínek, útvonalak: A hóelszállítás tervezett helyszínei: 1. Boldogasszony sgt. és a betorkolló utcák útkereszteződésének takarítása 2. Szentháromság - Nagykörút és a betorkolló utcák takarítása 3. Két körforgalom a Bécsi krt-on 4. Aradi Vértanúk tere, Árpád tér 5. Feketesas u. folytatása 6. Mikszáth Kálmán u. 7. Vörösmarty u.

15.52: 16 millió köbméterre nőtt a napi gázkivétel

A tartósan hideg idő miatt kedden napi 16 millió köbméterre emelkedett MMBF Földgáztároló Zrt. kereskedelmi tárolójából kitárolt földgáz mennyisége, ami az előrejelzések szerint várhatón ezen a szinten marad, illetve nő a következő napokban - mondta Gáti István, a cég vezérigazgatója kedden az MTI-nek. A vezérigazgató közölte, hogy a szerdai kitárolási igény 18,5 millió köbméterre emelkedett, s a tárolóból egy nap alatt 21-22 millió köbméter gázt tudnak kivenni. Hozzátette: a tároló kifogástalanul működik, ami azért is fontos, mert a napi 70-80 millió köbméteres országos gázfelhasználás mintegy felét a különböző kereskedelmi tárolók biztosítják. Ezen belül az MMBF a teljes napi mennyiség 20 százalékát tárolja ki. Gáti István elmondta, hogy az 500 millió köbméteres kereskedelmi tárolójukban most 400-410 millió köbméter gáz van. A szakember aláhúzta: az adatok is alátámasztják, hogy szükség van a tárolókra akkor is, amikor nem alakul ki válsághelyzet, mondjuk egy ukrán-orosz árvita, vagy műszaki probléma miatt. Kifejtette, a tárlók szükségességéről szerencsére soha nem volt komoly vita Magyarországon, s így megteremtődhetett az ellátásbiztonság hármadik pillére is az import és a magyar kitermelés mellett. Gáti István közölte, az MMBF stratégiai földgáztárolójából még nem történt kivétel, ott 915 millió köbméter földgáz van. A stratégiai tárolót június végéig kell feltölteni 1,2 milliárd köbméterre. A tárolóból a kitárolási kapacitás napi 20 plusz 5 millió köbméter. A törvény szerint a biztonsági földgáztárolóban legalább 600 millió, legfeljebb 1,2 milliárd köbméter, mintegy 60 napra elegendő készletet kell tárolni.

11.56: 5000 köbméter havat szállítottak el hétfő éjjel

"Társaságunk több mint 200 fővel, több mint 72 órája végzi munkáját a rendelkezésre álló, átlagában kezdetleges technológia és kézi munkaerő csúcsra járatásával" - tájékoztatta portálunkat Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. A cég február 6-án, hétfőn éjjel, külső vállalkozók bevonásával, megkezdte a kezelésében lévő utakról a hó és a jég elszállítását 22 óra és reggel 6 óra között, a Belvárosból kifelé haladva, elsősorban a nagy forgalmat és tömegközlekedést érintő szakaszokat érintve. "A becslések szerint 5000 m

3

havat és jeget takarítottunk el 6 géplánccal (6 nagyteljesítményű rakodógép; 17 nagyteljesítményű szállító járművel). A szegedi utakra lehullott hótömeget jellemzi, hogy a 6 nagyteljesítményű géplánccal egész éjjel végzett munka nem feltűnő! Azonban mennyisége igen látványos. A kitermelt hótömeget és feltört jégtömeget meg lehet tekinteni a Rakparti alsó lépcsősornál, a MAHART lejárójától a Rondelláig" - tette hozzá az igazgató.

11.27: 4 halott, 21 sérült az elmúlt 24 órában

A hideg idő miatt négy ember vesztette életét és 21 megsérült az elmúlt 24 órában - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-vel. Petróczi Tímea keddi tájékoztatása szerint hétfőn összesen mintegy 1500 járművel, a tűzoltóknak 198 alkalommal kellett beavatkozniuk a havazás és a rendkívüli hideg miatt, 8500 ember segített. Nyolc út vált ideiglenesen járhatatlanná, 43 elakadt járművet kellett a hó fogságából kimenteniük - tette hozzá. Az őrnagy közlése szerint hétfőn négyen vesztették életüket a fagy miatt, 21 ember került kórházba a hideg időjárás okozta sérülésekkel. A szokatlanul hideg és csapadékos időjárás miatt a Bács-Kiskun, a Borsod-Abaúj-Zemplén, a Csongrád, a Jász-Nagykun-Szolnok és a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője elrendelte a veszélyhelyzeti központ működését, hat megyében pedig megerősített ügyeleti szolgálat dolgozik. Az OKF adatai szerint már kilenc megyében tartanak zárva iskolák: Csongrád és Baranya megye egész területén, Bács-Kiskunban, Békésben, Győr-Moson-Sopron megyében, Hajdú-Biharban, Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Szabolcs-Szatmár-Beregben és Zalában részleges tanítási szünetet rendelt el a kormányhivatal vezetője. Két településen az áramkimaradás, négyen pedig az ivóvíz-szolgáltatás akadozása okozott gondot. A katasztrófavédelem felhívja a figyelmet arra, hogy a Nyugat-Dunántúlon fokozatosan erősödik az északi szél, délutánig néhol már viharos óránkénti 65-75 kilométeres széllökések is előfordulhatnak, ezért Somogy, Zala, és Baranya megyében magasabb hótorlaszok alakulhatnak ki. Jelenleg is havazik az országban, a hó vastagsága néhol az 50 centimétert is eléri, estig újabb 10 centiméternyi hóra számítanak, a hőmérséklet mínusz 8 és mínusz 20 Celsius fok között van az országban, és szerdára tovább süllyedhet.

10.14: Kedden 73 millió köbméter földgáz fogyhat

Magyarország várható földgázfogyasztása kedden 73 millió köbméter, kétmillióval kevesebb mint hétfőn.

Zsuga János

, a társaság vezérigazgatója közleményben hangsúlyozza: keddre Magyarország ellátása gázipari szempontból biztosított. Az FGSZ Földgázszállító Zrt. közleménye szerint keleti és nyugati irányból valamennyi import forrás beszállítását visszaigazolták. A magyarországi földgázmezők, a kereskedelmi tárolók és a stratégiai tároló kereskedelmi része zavartalanul táplálják be a földgázt a nagynyomású szállítórendszerbe. A szakemberek hétfőn regisztrálták a 2011/2012-es tél eddigi fogyasztási rekordját, 75 millió köbméter földgáz fogyott az országban. Műszaki hiba, ellátási zavar a nagynyomású rendszeren nem volt. Az FGSZ Zrt. mint rendszerirányítói engedélyes folyamatos kapcsolatban áll az import betáplálási pontokkal, a hazai termelési pontokkal, a földalatti gáztárolókkal, valamint a hazai gázpiaci szereplőkkel.

10.30: Szegeden szerdától újra lesz iskola

Holnaptól újra lesz tanítás a szegedi iskolákban - tájékoztatta portálunkat Kardos János, az oktatási iroda vezetője.

Mint ismeretes

, B. Nagy László kormánymegbízott helyi döntéstől tette függővé a tanítási szünet elrendelését.

9.30: Megint elállt a havazás

Hétfő délelőttre ismét alábbhagyott a havazás. Az

időkép honlapja szerint

elsősorban az ország nyugati részét fedik be a felhők, keleten már csak szórványosan fordulhat elő hóesés. Csongrád megyére, valamint az ország középső felére jelenleg nincs érvényben riasztás.

09.03: Jelentős késések a vonatközlekedésben országszerte

A szél és az eljegesedett váltók miatt a folyamatos tisztítás ellenére az ország több vonalán késnek a vonatok - tájékoztatta Both Ferenc, a Mávinform sajtóügyeletese kedd reggel az MTI-t. A Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vonalon több állomáson meghibásodtak a váltófűtő berendezések, emiatt 50-70 perces késésre kell számítani. A Budapest-Cegléd-Szolnok-Záhony és a Budapest-Újszász-Szolnok-Békéscsaba vonalak közös szakaszán Szajol állomáson több váltó is befagyott, ezért az erre közlekedő vonatok 60-70 percet késnek. A Budapest-Székesfehérvár-Szombathely, a Budapest-Nagykanizsa, a Budapest-Tapolca a Dombóvár-Kaposvár, a Kiskunfélegyháza-Baja, a Debrecen és a Kecskemét környéki vonalakon 20-40 percet, míg a Budapest-Eszergom, a Budapest-Vác-Szob vonalakon 10-15 percet késnek a vonatok.

08.00: Folyamatos a hóesés

Egyelőre nem szakadozik föl a felhőzet, viszont egy fokot enyhült az időjárás, jelenleg -8-at mérünk Szegeden. Autóval és tömegközlekedési eszközökkel is nehéz haladni az utakon az éjszaka óta esett 5-10 centiméternyi friss hótakaró miatt.

06.25: Csak néhány vasútvonalon okoz fennakadást az éjszaka leesett hó

Az éjszaka leesett hó csak néhány vasútvonalon, illetve körzetben okoz kisebb-nagyobb fennakadásokat a közlekedésben; az ország vasútvonalain az előírt menetrend szerint elindultak a szerelvények - közölte a Mávinform sajtóügyeletese az MTI-vel kedden kora reggel. Both Ferenc közleménye szerint a szél, és a vonat által okozott menetszél állandó tisztítást követel a vasútvonalakon. Ismertetése szerint nagyobb belföldi késést a debreceni, a kecskeméti és a székesfehérvári körzetekből jeleztek, ami 20-40 percet jelent. Azonban 10-15 perces késések főleg az elővárosi forgalomban is előfordulhatnak az ismételten elkezdődött havazás, a váltók lefagyása, valamint a szerelvényfordulók miatt. A MÁV Zrt. szakemberei folyamatosan végzik a váltók tisztítását és a jegesedés megszüntetését - közölte Both Ferenc.

Kedd 5.00: Havas keddre ébredtünk

Szegeden továbbra is szépen szállingózik, esik a hó. Hétfő éjszaka néhány centiméter eshetett. A levegő hőmérséklete jelenleg -9 °C. Az előrejelzések szerint kedden északkelet felől csökken a felhőzet, nyugaton-délnyugaton marad borult az ég, ott még többfelé lehet kisebb havazás. Az erős szél hordhatja a havat! -2, -8 °C közé emelkedik a hőmérséklet, Szegeden maximum -5 °C várható. A következő napokra már nem ígérnek havat, erősödik viszont az extrém hideg: éjszakánként -15, -19 °C-ig süllyedhet a hőmérők higanyszála, s napközben sem lehet több -4, -5 °C-nál.

19.00: Ismét itt a hó

Néhány órányi csendet követően újra esik a hó Szegeden és környékén.

16.20 Helyi döntés lesz a rendkívüli szünet folytatása

B. Nagy László a mai napon levélben értesítette a megye polgármestereit, a jegyzőket, és az intézményvezetőket, hogy mérlegeljék saját belátásuk szerint a pénteken elrendelt tanítási szünet meghosszabbítását – tájékoztatott a Csongrád Megyei Kormányhivatal. “Ma már nem kérdés: a meteorológiai prognózisban foglalt rendkívüli időjárási előrejelzés pontos volt, és indokolttá tette a 2012. február 6-át és 7-ét érintőtanítási szünet elrendelését. Az időjárási viszonyok miatt fennakadások voltak tömegközlekedésben, gyalog és gépkocsival is csak nehezen tudtak eljutni a munkahelyükre az emberek. El lehet képzelni milyen zavart okozott volna, ha mindezt az iskolába igyekvő diákok létszámával tetézzük. Arról nem is beszélve, hogy ha a rendkívüli hidegben akár egyetlen gyermek is egy fűtetlen buszmegállóban reked, beláthatatlan következményekkel járt volna. Az előrejelzések a következő időszakban is szélsőséges időjárási körülményeket ígérnek, de ilyen erős havazással már nem kell számolnunk. Ezért azt javaslom, hogy mindenütt helyben döntsenek a szünet esetleges meghosszabbításáról.”- indokolta B. Nagy László mai döntését.

15.50 Megkezdték a hó és jég elszállítását

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. tekintettel a nagytömegű lehullott hóra, a következő napokban hosszan elhúzódó várható fagypont alatti hőmérsékletre, valamint a felhalmozódott hótömeg miatt kialakult helyhiányra, 2012. február 6-án hétfőn éjjel, külső vállalkozók bevonásával, megkezdi a kezelésében lévő utakról a hó és a jég elszállítását 22.00 és 6.00 között, a Belvárosból kifelé haladva, elsősorban a nagy forgalmat és tömegközlekedést érintő szakaszokat érintve - tájékoztatott Makrai László ügyvezető. 1. nap – Február 6. Helyszínek, útvonalak: 1., Tisza Lajos krt. végig, a parkolósávval együtt (Felső-Tiszapart – Árvízi Emlékmű) 2., Belváros (Feketesas u., Somogyi B. u.,) 3., Kossuth Lajos sgt. (nagykörúti csomópont – Stefánia körforgalom), 4., József Attila sgt mindkét oldal (nagykörúti csomópont –Tisza Lajos körút) 5., Petőfi sgt. (nagykörúti csomópont – Dugonics téri körforgalom) 6., Mikszáth Kálmán u,- Bartók tér- Attila utca- Mars tér

14.15 Határsértőket mentettek a fagyhaláltól

Negyven líbiai, afgán és algériai határsértőt mentettek meg a fagyhaláltól a rendőrök a román és a szerb határszakaszon a hétvégén - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn az MTI-t.

Garamvölgyi László

azt mondta: azzal, hogy elfogták az országba illegálisan belépni kívánókat, az életüket mentették meg, mert a nagy hóban és a mínusz 15 fokos hidegben megfagytak volna. A határsértők az árkokba és fák közé húzódva próbáltak elbújni a határrendészek elől. Az elfogott líbiai, afgán és algériai állampolgárokat átmeneti szállásra vitték a rendőrök.

13.00 Az óvodákból többen hiányoznak, mint az iskolákból

Az időjárásra való tekintettel javasolt rendkívüli szünet ideje alatt (február 06. és 07.) a Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Diákotthon zavartalanul folytatja működését. A diákok több mint háromnegyede megjelent a tanításon, csupán a vidékiek közül hiányoztak néhányan. Az óvodák esetében más helyzetet tapasztaltunk. A Cső utcai óvodában a gyerekek egy ötöde ha megjelent reggel, sokan az ebédet is lemondták. Érdeklődésünkre megerősítették, valószínűleg ez várható egész héten.

12.10: Lezárták az Oskola utcát!

Az Oskola utca a Fogadalmi templomtól a Híd utcáig hótakarítás miatt le van zárva - hívja fel a figyelmet Tuczakov Szilvána, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A rendőrség kéri, hogy kerüljék az említett útszakaszt, valamint hogy tekintettel a hóhelyzetre, fokozott óvatossággal közlekedjen mindenki!

11.45: Elállt a havazás

Lélegzethez juthatnak a hótolók, úgy tűnik egy időre elállt a havazás a városban. A szél az utóbbi órában egy kissé megerősödött, 23 kilométeres rohamai felkapják a porhanyós havat. A hőmérséklet -12 fok.

11.20: Elmaradnak a hét eleji gépjármű-vezetői gyakorlati vizsgák

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége hétfőn délelőtt arról értesítette szerkesztőségünket, hogy a Csongrád megyében kialakult közlekedési viszonyok miatt a mai és a holnapi (hétfő, kedd) gyakorlati vizsgák

Szeri István

igazgató és a vizsgabiztos kollégák egyeztetett döntése alapján elmaradnak. Ez az intézkedés nem érinti a számítógépes elméleti vizsgát, ami a megszokott menetben és a kiírt időben fog zajlani. A szerdai vizsga megtartásáról az időjárás és a közlekedési helyzet alakulásától függően kedden döntenek.

11.00: Fokozott készültség a Démásznál

Szerdáig még fokozott készenlét az EDF Démásznál- közölték portálunkkal. A közlekedést ugyan megbénította a szakadatlan hóesés, az EDF Démász ügyfeleinél viszont zavartalan volt az áramszolgáltatás szombaton és vasárnap is. Szám szerint 11 üzemzavar keletkezett a hálózaton, ez azonban nem okozott jelentős fogyasztói kiesést. A megerősített készenlét e hét szerdáig van érvényben.

10.30: Ingyenes a parkolás Szegeden egész héten

A Szegedi Közlekedési Kft. közleményben tudatta: a rendkívüli időjárásra tekintettel a Szegedi Közlekedési Kft. kezdeményezésére az önkormányzat jóváhagyta, hogy 2012. február 6. és 11. között a közterületi fizető parkolókat díjmentesen lehet igénybe venni Szeged városában.

9.30: Elakadnak a buszok és a trolik is

A hétfő is havat hozott a napfény városába. A közlekedés a városban igen nehézkes, főképp a nagyobb súlyú járművek feneklenek meg a hóakadályokon (lásd friss galériánkat a Szentháromság utcából). A felerősödött szél valóságos hóvihart gerjeszt, ami a látási viszonyokat sem kimondottan segíti elő. Továbbra sem tanácsoljuk az autós közlekedést.

07.30: Késések a vonatközlekedésben is Miközben Szegeden egyre erősebben hull a hó, s városszere akadozik a tömegközlekedés (értsd: járnak a buszok, trolik, villamosok, csak késésekkel), a MÁV kiadta reggeli első közleményét. Hosszabb menetidővel közlekednek több vonalon a vonatok műszaki hibák és a hideg miatt; a váltók több helyen lefagytak, volt ahol a szerelvények áramszedője jegesedett el - tájékoztatta Both Ferenc, a Mávinform sajtóügyeletese hétfőn reggel az MTI-t. Közleménye szerint az ország vasútvonalain a hétfői napra előírt menetrend szerint elindultak a szerelvények. A hideg ugyanakkor több állomáson okoz gondot, mert a váltók lefagynak. A Budapest-Cegléd-Szolnok, a Budapest-Székesfehérvár és a Budapest-Pusztaszabolcs vonalakon például 10-15 perc késések előfordulhatnak. Aki ma a vasutat választja, érdemes azért utazása előtt telefonon érdeklődni. Hétfő 6.00: Visszatért a hó Hétfőn hajnalban újra elkezdett szállingózni a hó Szegeden. A vasárnap esti -18-ról a levegő hőmérséklete -12 Celsius-fokra "enyhült". Az utakat ugyan folyamatosan takarították, ám továbbra is nehéz közlekedni a megyeszékhelyen. Mint ismeretes, a megyei kormánymegbízott hétfőre és keddre tanítási szünetet rendelt el az állami és önkormányzati fenntartású iskolákban. A meteorológiai előrejelzések szerint egyébként hétfőn dél-délkelet felől ismét beborul az égbolt, délelőttől egyre többfelé várható újabb havazás, a legtöbb hóra délnyugaton számíthatunk. Az élénk, helyenként erős szél hófúvást okozhat. Szegeden a "maximum" -9, -10 Celsius lehet. Keddre is jósolnak havat.

Lassan és megfontoltan közlekedjünk a városban

18.50 Szegeden és környékén ugyan elállt a hóesés, azonban az alacsony hőmérséklet és a havas, jégbordás utak mégis lassú, megfontolt közlekedésre intenek. A főbb utak – a kis- és nagykörút, Felső Tisza-part, Budapesti körút – jól járható, néhol még az útburkolati jelek is látszanak. De senkit ne csábítsanak "száguldozásra" ezek az útszakaszok, mert szinte méterről-méterre változóak a viszonyok, és a szokásosnál "szélesebben" parkoló autók is akadályt jelentenek. A körutakon a zöldhullámra nem érdemes számolni, hiszen a lámpák 50 km-es sebességre vannak programozva, viszont a legjobb esetben is maximum negyvennel, de inkább alacsonyabb sebességgel lehet közlekedni. A tömegközlekedési eszközökre – otthon hagyva autóikat – igen sokan várnak. Néhányan az utcán hagyott járműveiket a hétfői munkakezdésre készülve elkezdték kiásni a hópaplan alól. Az éjszaka folyamán újabb hó érkezhet, és dermesztő, -12 Celsius fokos hőmérsékletre már most is számítani kell.

Kertvárosi tél

15.35 A szegedi külső városrészekben jelentősen lelassult az élet. A lakók inkább a jó meleg házakban próbálják átvészelni a néhol 30 centisre hízott havat. Sokan a portájuk előtti járdaszakaszt takarítják, vagy a kocsibeállókat szabadítják meg a hótól. Jókedvű szomszédok a hóhányás mellett poharazgatták a jófajta gyümölcspárlatokat, és arról adomáztak, hogy a régmúlt idők ködéből kinek mekkora hó jut az eszébe. A rövid időre kisütő nap melegét kihasználva, a vasárnapi ebéd után néhányan sétára indultak, autóba viszont csak a merészebbek ültek. Mivel ezekbe a városrészekbe vélhetően a hókotrók egyáltalán nem fognak eljutni, az itt élőknek kell gondoskodniuk arról, hogy járhatóvá tegyék a járdákat, utakat. „Ami ma harminc centis, az nemsokára már csak öt centis lesz” – mondta nevetve egy idősebb férfi, miközben pirospozsgás arccal tolta a járdán a havat. Nyilván a hó nagyságára és annak múlandóságára utalhatott. Vagy mégsem?

A hét elején újabb havazás várható

14.30 Hétfő hajnalban dél felől újabb intenzív havazás kezdődik, és napközben már az ország legnagyobb részében várható csapadék. A havazás kedden is folytatódik, a Dél-Alföldön és a Dél-Dunántúlon másfél nap alatt akár 30 centi friss hó is hullhat. Északon, északkeleten ugyanakkor várhatóan nem lesz több 5 centiméternél - jósolja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

CSMRFK: Járhatóak az utak Csongrád megyében

14.10 Csongrád megye valamennyi közútja, így a határátkelőhelyekre vezető utak is havasak, de járhatók - áll a Csongrád Megyei Rendőr-Főkapitányság közleményében. A külső városrészekből, és a Szeged környékbeli településekről autóval közlekedők részére ajánlott a hólánc használata, amely a leghatékonyabb és legbiztonságosabb módja, hogy autóját meg tudja fékezni és irányítani tudja téli útviszonyok közt is. Tegnap a Nagylak felé vezető úton a kamionok feltorlódtak, éjszaka azonban sikerült az utat megtisztítani, így jelenleg ez a közút is jól járható, nincs torlódás. A rendőrség a havas, csúszós utakon mindenkitől fokozott figyelmet és óvatosságot kér - olvasható a közleményben.

A buszközlekedésben tovább tart a káosz

13.21: "Röviden fogalmazva: káosz van" – mondta el portálunk telefonos érdeklődésére a Tisza Volán diszpécsere. "A jelenlegi járatokat próbáljuk meg elindítani és üzemeltetni" - tette még hozzá, majd elfoglaltságára hivatkozva letette a telefont. Olvasóink tapasztalatai szerint a buszok kisebb-nagyobb késésekkel, de járnak. Sok helyről kaptunk információkat arról, hogy elsősorban a csuklós buszok nehezen haladnak, és a tegnap esti órákban történtek elakadások is, így például a Cserepes sor - Vám tér kereszteződésében egy régebbi típusú csuklós busz akadt el. Nagyobb késésekről elsősorban a kertvárosi övezetekből számoltak be. Mivel Szeged úthálózatának nagyobb része a állami kezelésben van, így ezeket a szakaszokat nem a városi környezetgazdálkodási cég takarítja.

A Fradi biztos jön!

12.40 Nem befolyásolja a jelenlegi hóhelyzet az este 18 órakor a műjégpályán megrendezésre kerülő Tisza Volán-MTK - Ferencváros magyar kupa jégkorongmérkőzést. Olvasóink érdeklődésére megkérdeztük Kalocsa Lászlót, a hazaiak vezetőedzőjét. "Nem kaptunk olyan tájékoztatást, hogy el kellene halasztanunk a találkozót. Mind részünkről, mind a Fradi részéről nagyon várjuk a meccset. A fővárosból is jelezték, hogy mindenképp szeretnék lejátszani a mai mérkőzést, és várunk minél több szurkolót" - tájékoztatta portálunkat megnyugtatásul a tréner.

Járnak a trolik és a villamosok Szegeden

12.30 "A Szegedi Közlekedési Társaság összes járata rendben közlekedik" – tájékoztatta portálunkat Nagy Mihály, az SZKT diszpécsere. "A trolik és a villamosok minden vonalon közlekednek, de számítani kell késésekre, azonban járatkimaradás eddig nem történt." Az SZKT részéről arra kérik az utazóközönséget, hogy legyenek türelemmel, és akinek nem feltétlenül szükséges, ne használja a személygépkocsiját, így segítve a tömegközlekedési járművek haladását. A trolik és villamosok megfelelően fel vannak készítve a téli útviszonyokra, az utasteret a lehetőségekhez képest fűtik. A vonalakon folyamatosan dolgoznak a szakemberek a váltók jégmentesítésén.

Nincs fennakadás a közműszolgáltatásokban

11.10 A folyamatos hóesés és hideg ellenére továbbra is járhatóak az utak Csongrád megyében. A Meteorológiai Szolgálat Szegedi Állomása adatai alapján megyénkben eddig átlagosan 29 cm hó hullott. A hőmérséklet – 12 Celsius-fok, jelenleg is szállingózik a hó, de a mai napra számottevő mennyiség már nem várható. A közműszolgáltatásokban fennakadás sehol nincs - olvasható a Csongrád Megyei Védelmi Bizottság sajtóközleményében. A katasztrófavédelmi igazgatóság ügyelete az éjszaka sem pihent. Legfrissebb beszámolójuk szerint megyénk tűzoltóságai tegnap este óta újabb 10, az időjárással összefüggésbe hozható esetet számoltak fel (az elmúlt 24 órában ez a szám összesen 29). Ezek közlekedési balesetek voltak: árokba csúszott, elakadt gépjárművek kiszabadítását végezték, illetve egy esetben szülő nő kórházba szállításánál segítettek a mentősöknek. Személyi sérülés egyik esetben sem történt. A melegedő helyek működése folyamatos. Átmeneti elhelyezésben az elmúlt 24 órában 40 fő részesült, az alábbi bontásban: Pusztaszer: 3 fő, Csongrád város: 12 fő, Szentes: 1 fő, Makó: 24 fő A közutak tisztítása 20 géppel folyamatosan zajlik. A helyi, illetve helyközi közlekedés lelassult, előfordul, hogy a menetrend szerint közlekedő autóbuszok késnek (átlagosan 20-30 percet). A vonatoknál hasonló késések fordulnak elő. Ennek ellenére a közlekedés folyamatosan biztosított. A nagylaki határátkelőhelyen az éjszakai órákban leállt a közlekedés: a román oldalon történt baleset miatt nem lehetett átlépni a kamionoknak, ezért 4-5 kilométeres sor alakult ki a magyar oldalon. A feltorlódott járművek miatt a 43. sz. út tisztítását sem tudták végezni. A Közútkezelő és a Rendőrség illetékeseivel egyeztetve, a megyei ügyelet folyamatos koordinálása mellett hajnali fél háromra sikerült helyreállítani a forgalmat. Jelenleg nincs várakozás a nagylaki határátkelőn. Több lakossági segítségkérés érkezett (elsősorban tüzelő -, illetve élelmiszer hiánya miatt). Ezeket a bejelentéseket minden esetben kezelni tudta a katasztrófavédelem, gondoskodtak tüzelőről és élelmiszerről. Olyan rendőrségi intézkedés nem történt, amely az időjárással lett volna összefüggésben - írja a közlemény.

Kisütött a nap

10.45 A borús, havat ontó felhőtakaró közül vasárnap délelőtt végre a nap is előbújt. A hőmérsékletre ugyan nincs komolyabb hatással (-10 - -12 fokot mutat a hőmérő az ország déli részén), de gyönyörűen megvilágítja a néhol félméteres hótakarót. Időközben az OMSZ honlapján zöld színűre változott Csongrád megye jelölése, itt jelenleg nincs érvényben figyelmeztetés.

Vörösből sárgára váltott a megye

10.00 Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján vörösről sárga riasztási szintre enyhítette a készültséget vasárnap reggelre az ország egész dél-kelet magyarországi részén, így Csongrád megyében is. Mint írják, vasárnap már nem várható számottevő havazás. A középső országrészben gyenge havazásból a reggeli, délelőtti órákban legfeljebb 1-2 cm friss hó várható, a Tiszántúlon lepel-3 cm alakulhat még ki. Borsod-Abaúj-Zemplén keleti és Szabolcs-Szatmár-Bereg északi részén, valamint a Balaton környékének havasabb régióiban előfordulhatnak hóátfúvások az időnként megerősödő szél miatt. A hőmérséklet már vasárnap éjszaka sokfelé -15 fok alá csökken.

Több mint 150 embert mentett meg a kihűléstől a rendőrség országszerte

9.00 Összesen 152 embert mentettek meg eddig a rendőrök a kihűléstől azzal, hogy segítséget nyújtottak a számukra – mondta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője vasárnap reggel az MTI-nek. Garamvölgyi László közlése szerint az elmúlt 24 órában a legtöbben Győr-Moson-Sopron és Pest megyében szorultak segítségre, a rendőrök közterületekről 16-16 embert vittek melegedőkbe, hajléktalanszállókra. Szombat reggel óta összesen 114 emberen segítettek, összességében eddig 152 ember életét mentették meg a fagyhaláltól azzal, hogy segítséget nyújtottak nekik – hangsúlyozta. A rendőrség továbbra is azt kéri a lakosságtól, hogy mindenki kísérje figyelemmel a kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket, és ha segítségre szoruló hajléktalant látnak, azonnal értesítsék a hatóságokat, mert ezzel a bajba jutott életét menthetik meg. A dandártábornok tájékoztatása szerint továbbra is változatlanul nagy létszámmal, 8 ezer fős szolgálattal dolgozik a rendőrség, az ORFK-n pedig egy folyamatosan működő operatív törzs kíséri figyelemmel a helyzetet. A szóvivő elmondta, hogy a havazással összefüggésben vasárnapra virradó éjszaka 14 baleset történt a közutakon, míg az elmúlt 24 órában 131 közúti baleset történt. Közülük egy volt halálos kimenetelű: Kisvárdánál egy gépkocsi az árokba csúszott, s a sofőr a helyszínen életét vesztette. Garamvölgyi László - utalva arra, hogy az országban több mellékút is járhatatlan, illetve a Borsod megyei Girincs megközelíthetetlen a hótorlaszok miatt, és napközben az erős szél miatt hófúvásokra kell számítani - azt mondta, ahol kritikusak az útviszonyok, kizárólag azok induljanak útnak, akiknek feltétlenül szükséges, de ők is csak abban az esetben, ha utazásuk előtt tájékozódtak, és ha kifogástalan műszaki állapotban van az autójuk.

Szállingózik

8.10 Komolyabb hóesésre ugyan a meteorológusok szerint nem kell számítani a nap folyamán, vasárnap reggel ismét szállingózó pelyhek jelentek meg az égen. Szegeden az utak továbbra is kihívást jelentenek még hólánccal felszerelt autóknak is. Ha tehetjük, töltsük a vasárnap estét is otthon.

Vasárnap 7.00: Elállt a hóesés

Az éjszaka elállt a hóesés Szegeden. A meteorológiai előrejelzések szerint a folytatás hétfőn és kedden várható. Péntektől kezdve 35-40 centiméter hó hullott a városra és környékére, bőven van tehát mit takarítani. A Csongrád Megyei Kormányhivatal közzétette a melegedőhelyek listáját a megyei városokban. A veszélyes útviszonyok miatt több balesetet is jelentettek, eddig húsz alkalommal riasztották a katasztrófavédelem munkatársait. Bár a hótúrók folyamatosan dolgoznak, nehéz lépést tartani a megélénkült havazással.

Bajban a 2-es busz - videóval!

20.00 A Mikszáth Kálmán és a Londoni körút kereszteződésénél közel fél órát vesztegelt a 2-es busz. A járművet az utasok és egy mentesítő autó együttes munkájának segítségével lehetett csak kiszabadítani a hó fogságából, este nyolc óra környékén indulhatott csak tovább. Kollégánk a helyszínen vett részt a mentési munkálatokban. http://www.youtube.com/watch?v=IQhAZ7vEBU4&list=HL1328387259&feature=mh_lolz

-15 fok és széllökések várhatók

19.45 Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja szerint a havazás éjszaka sem veszít intenzitásából. Vasárnap délelőttig, kora délutánig a hóréteg vastagsága az ország legnagyobb részén elérheti a 10-30 cm-t, de délen, délkeleten 40-50 cm is kialakulhat. Továbbá délnyugaton (főként Somogy megyében ill. határán) az erős északi szél szintén hófúvásokat okozhat. A Nyugat-Dunántúlon a legerősebb széllökések 60-75 km/h körül várhatók. Vasárnap estétől egyre több helyen (főként a Dunától keletre) csökkenhet -15 fok alá a hőmérséklet - figyelmeztet a honlap. Az ítéletidő Szeged belvárosának tömegközlekedését is megbénította. A 8-as troli elakadt a hóban, majd a segítségére siető vontató is hasonló sorsra jutott. A kisebb utcák autóval szinte teljesen járhatatlanok, így továbbra is javasolt otthon maradni.

Hókotró az árokban, káosz az utakon Nagylaknál

18.50 Magyarcsanád és Nagylak környékén a jelentős mennyiségű hó eltakarítására több járművet rendeltek ki. A munkálatok közben az egyik hókotró beborult az árokba. Egy mögötte haladó kamion is megcsúszott, és szintén az árokba kötött ki. Egy másik kamionnak ugyanott elfogyott az üzemanyagja, ami szintén eltorlaszolta az utat. A forgalmat a régi útvonalra, a 43-as útra terelték. A katasztrófavédelem már dolgozik a probléma megoldásán, hamarosan visszaengedik a forgalmat a Szeged-Makó autópályára.

Keresztbe fordult egy busz a Római körúton

16.45 A Római körúton egy belváros felé közlekedő helyi járatú busz keresztbe fordult, mjad rövidesen két hókotró is fennakadt mögötte. Öt órára az akadályt elhárították, a hótakarítók pedig tovább folytathatták szélmalomharcukat az időjárással. Az havazás egyébként teljesen megbolondította a tömegközlekedést is, a buszoknál késésre lehet számítani. http://www.youtube.com/watch?v=WM2x9THFoQU&feature=youtu.be

Tíz éve nem takarította ennyi jármű az utakat

16.10 Péntek este kilenc óra óta a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. teljes gépparkja az utakat tisztítja. Makrai László ügyvezető igazgató közleménye szerint míg a hóréteg vastagság nem éri el az 5 centimétert a hóekézést nem írja elő a rájuk vonatkozó önkormányzati rendelet, de nem is lehet technikailag kivitelezni ez alatt, mert nem lehet 5 cm alá leengedni a tolólapot az útfelszínhez, ugyanis a csatornafedők és nyomvájúk egyenetlensége miatt, mert felszaggatná azokat ill. leszakítaná a gépszerkezetet már kis sebességnél. A buszmegállók takarítása a feladatuk, a csak troli és villamosmegállók az SZKT felelőssége - írja. - Ezeket eddig 50 fővel, holnap, vasárnap reggeltől 100 fővel takarítják - áll a közleményben. A tegnap este óta folyamatosan dolgozó géppark: 2 db modern nagyteljesítményű Renault Kerax, 10 db IFA, 5 db LIAZ és 8 db kisgép, a járda és bicikliút programhoz. "2-4 gépünk kisebb hibákkal kiáll, mert javítást igényel (öregek) ezeken a szervízműhely 24 órában, éjjel-nappal dolgozik, így 1-2 órán belül vissza is állnak. Ennyi járművet az utóbbi 10 évben egyszerre, soha nem volt képes kiállítani a cég télen, mert a nyári-őszi felkészítés soha nem volt ilyen mélyreható és gondos. Ez annak köszönhető, hogy az átalakított szervízműhely nyár óta csak maximális hatékonyságú, és költséghatékonyságú! Tekintve ezt az előrehaladott járműéletkort és azt hogy a derékhadat alkotó járművek 40 éves technológiai konstrukciót képviselnek (NDK-s, nem összkerékhajtású IFA) , ennyi hozható ki belőlük maximálisan."
A vonatkozó rendelet szerint a csatolt térképen jelzett tőmegközlekedést bonyolító útszakaszok elsődlegesek számunkra, azaz 5 cm hónál ki kell vonulnunk, amit meg is tettünk tegnap. A sugárutak kívülről a nagykörútig, a nagykörút maga az Újhíddal, valamint a belvárosi parkolási övezet nem a cég fenntartásában van - áll a közleményben.

Huszonegy embert helyeztek biztonságba Csongrád megyében

15.50 Az elmúlt huszonnégy órában 21 embert, elsősorban időseket és hajléktalanokat helyeztek biztonságba a hatóságok a hideg miatt Csongrád megyében: Hódmezővásárhelyen, Tömörkényen, Kisteleken 1-1 főt, Csongrád városában pedig 18 főt - közölte a megyei védelmi bizottság szombaton az MTI-vel. A tájékoztatás szerint Csongrád megyében a kijelölt melegedőhelyek folyamatosan működnek. A megye tűzoltóságai eddig 10, az időjárással összefüggésbe hozható közlekedéséi balesetnél segítettek. A szakemberek 2 súlyos- és 1 könnyű sérültet mentettek. A helyi, illetve helyközi közlekedés lelassult, előfordul, hogy a menetrend szerint közlekedő autóbuszok késnek, átlagosan 20-30 percet. A vonatoknál hasonló késések fordulnak elő. Ennek ellenére a közlekedés folyamatosan biztosított. Csongrád megyében járhatatlan út, illetve külvilágtól elzárt település jelenleg nincs. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szegedi állomásának előrejelzése szerint a havazás a késő esti-éjszakai órákig még folytatódik. A közutak tisztítása jelenleg 21 géppel folyamatosan zajlik.

Akadályozza a tömegközlekedést az időjárás

14.51: Több kisebb a havazás okozta balesetet jeleztek a belvárosból. A nagy hideg miatt a sószórás nem hatékony, a csúszós utak miatt pedig reggel egy helyi járatú busz nem tudott felhajtani a Bertalan-híd. A Széchenyi térről is elakadt buszjáratot jelentettek, míg a Dugonics téren a körforgalom dugult be egy troli miatt. Kisebb balesetet szenvedett az a busz, amely megcsúszott és villanyoszlopnak ütközött, a járműben kisebb károk - üvegtörés - keletkeztek. Általánosan jellemző, hogy a buszjáratok több perces késéssel közlekednek városszerte, elsősorban a legbelső területeken.

Húsz alkalommal riasztották a Katasztrófavédelmet esethez

14.09: „Az elmúlt 24 órában mintegy húsz alkalommal kellett segítenünk árokba csúszott, illetve elakadt járműveknek” – tájékoztatta portálunkat Tátrai János, a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. „Ezen kívül csak egy esetben történt súlyos, személyi sérüléssel is járó közlekedési baleset.” A megye területén 20 munkagéppel folyik a hóeltakarítás, és az utak járhatóvá tétele, ennek köszönhetően nincs elzárt település. A város területén a villamos és buszközlekedés jelentősen lelassult, csak a 4-es villamos vonalán volt fennakadás egy koccanás miatt. A megállók takarítása folyik, több csapat is takarítja az SZKT villamosmegállóit. „A katasztrófavédelem jelenleg 80 fős állománnyal dolgozik” – folytatta a szóvivő. „Ezen felül a Veszélyhelyzeti Központban két fős törzs működik, akik a feladatokat koordinálják. Szükség esetén fél órán belül ez a létszám a szükségesre bővíthető, valamint a tartalékos és szabadnapos kollegák is azonnal riaszthatók.” Amennyiben a helyzet úgy alakul, a korábban létrejött polgári védelmi szolgálatra jelentkezett mintegy 4000 személy is szolgálatba állítható, azonban a jelenleg a hivatásos állomány kezelni tudja a kialakult helyzetet. A katasztrófavédelmi egységek mellett a társszervek – rendőrség, polgárőrség – is dolgoznak, így a felmerült problémákat közösen meg tudják oldani. A melegedőkről szólva a szóvivő hangsúlyozta, hogy Szeged területén elegendő ilyen hely áll a rászorulók rendelkezésére, így bevásárlóközpontokba, a pályaudvarok várótermeibe bárki betérhet. Ezen felül a karitatív szervezetek által működtetett nappali és éjszakai melegedők is nyitva tartanak.

Mávinform: félórás késések a déli és délkeleti vasútvonalakon

12.07: Átlag 25-30 perc késéssel közlekednek a vonatok az ország déli és délkeleti vonalain a havazás és a nagy szél miatt - közölte a Mávinform szombat délben az MTI-vel. A vasúttársaság tájékoztatása szerint a szél és a vonat okozta menetszél miatt több állomáson váltóállítási gond miatt vannak fennakadások. A váltók folyamatos tisztítása ellenére egyes vonatok további késésére kell számítani, ami a 40-50 percet is meghaladhatja. A délnyugat-magyarországi területekről átlag 20-25 perc késésről érkeznek jelentések - közölték, hozzátéve, hogy a budapesti pályaudvarok nagyobb fennakadások nélkül fogadnak és indítanak vonatot. Mint írták, jelenleg négy vonat közlekedik jelentős, 80-100 perces késéssel műszaki problémák miatt.

ORFK: nem nőtt a balesetek száma, az utak járhatók

12.07: Számottevően nem nőtt a balesetek száma az ország közútjain, de a rendőrség arra kéri az autósokat, hogy csak akkor induljanak útnak, ha feltétlenül szükséges, és járművük kifogástalan műszaki állapotban van. Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője a szombat délelőtt 11 órai adatokat ismertetve azt mondta: a reggeli adatokhoz képest számottevően nem nőtt a balesetek száma az ország közútjain, csak kisebb koccanásos balesetek történtek. Életveszélyes sérülésről, halálos balestről eddig nem érkezett jelentés - mondta a dandártábornok, akinek közlése szerint a havazással és a hideg idővel összefüggésben a legnagyobb balesetnek az M3-as autópályán történt délelőtti eset nevezhető, ahol három autó ütközött egymásnak. Az ORFK szóvivője azt mondta, egy folyamatosan működő operatív törzs figyelemmel kíséri és elemzi a hideg idő és a havazás miatt kialakult helyzetet.

MÁV: egyelőre nincs nagyobb fennakadás

11.09: Egyelőre nem okoz nagyobb fennakadást a vasúti közlekedésben a zord téli időjárás, ott azonban, ahol nagyobb mennyiségű hó esett, már előfordulnak késések, így elsősorban Békéscsaba és Püspökladány térségében - közölte a MÁV Zrt. társasági kommunikációs osztályvezetője szombat délelőtt az MTI-vel. Hackl Mónika elmondta: szombatra menetrend-változtatást vezettek be, amely azt jelenti, hogy csak a menetrendben hópehellyel jelölt, a rendkívüli helyzet alkalmával is közlekedő vonatok járnak. Mivel azonban szombati menetrend lenne érvényben, ez a változtatás viszonylag kisebb mértékű módosulást jelent, s csak néhány százalékkal kevesebb vonat közlekedik - tette hozzá, arra kérve az utasokat, hogy utazásuk előtt mindenképpen tájékozódjanak. Megjegyezte, hogy a legnagyobb "küzdelem" a váltók környékén zajlik, hiszen azok állítását nehezíti a hóesés, a szél pedig a letakarítás után is újra és újra visszahordja a havat. Ezért a vasúttárság több száz munkatársa teljesít szolgálatot ezekben a napokban.

Több térségben másodfokú riasztás van érvényben a hófúvás miatt

10.19: Hófúvás miatt Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Zala és Somogy megye egyes térségeire másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A szervezet honlapján szombat délelőtt elérhető tájékoztatás szerint például Szolnok, Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc, Szeghalom, Keszthely és Balatonlelle környékén is erős hófúvásra kell számítani. A figyelmeztető előrejelzésben azt írták, hogy az Alföld nagy részén és az Északi-középhegység keleti területein az erős, helyenként viharos, 60-75 kilométer/órás sebességű északkeleti szél többfelé okozhat erős hófúvást, amely magas, fél métert meghaladó hótorlaszokat emelhet. Délnyugaton, főként Zala és Somogy megyében az erős északi szél szintén hófúvásokat okozhat. A Nyugat-Dunántúlon a legerősebb széllökések ugyancsak 60-75 kilométer/óra körül várhatók.

Útinform: minden út járható, elzárt település nincs

09.38: Az Útinform közlése szerint a Dunántúl déli és középső részén, a Duna-Tisza közén és az Alföldön esik vagy szállingózik a hó, Békés és Hajdú-Bihar megyében intenzíven havazik. A csapadékos helyeken az átfagyott burkolaton megmarad a hó. A fő- és alsóbb rendű úthálózat egyaránt havas, letaposott havas, Pest megye déli felén, valamint Jászberény és Heves környékén pedig latyakos. Baranya megyében már a kötelező hólánchasználatra vonatkozó táblákat helyezik ki. Az autópályák közül az M5-ös Kecskemét utáni szakaszán, az M6-os Tolna és Baranya megyei részén, valamit az M7-es Balatonhoz közeli területein is hó van a burkolaton. Mivel nagyon hideg van, a sózás nem fejti ki hatását, így az útburkolat állapotában nem várható jelentős javulás - figyelmeztet az Útinform, majd a rendőrséghez hasonlóan arra kéri az embereket, hogy csak az induljon útnak, aki semmiképpen nem tudja elhalasztani utazását.

Maradnak el a sportesemények

09.15: Hódmezővásárhelyen már tegnap törölték a HFC labdarúgócsapatainak tervezett felkészülési mérkőzéseit, akárcsak szeret a megyében több településen. Szombat reggelre kiderült, hogy a Tisza Volán - Algyő edzőmeccs is elmarad, mivel a havazás miatt nem tudták játékra alkalmas állapotba hozni a műfüves pályát. A hazai szövetség jóváhagyásával a Debrecen OB I-es vízilabdacsapata is lemondta a szegedi vendégjátékot, nem vállalván a 220 kilométeres utazást.

Viharos szélre, hótorlaszokra, délen félméteres hóra kell számítani

08.51: Éjfélig a hóréteg vastagsága az ország legnagyobb részén elérheti a 10-30, délen, délkeleten pedig a 40-50 centimétert is, északnyugaton 10 centiméter körüli hó valószínű - közölte szombat reggel közzétett figyelmeztető előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. A szervezet honlapján arra hívják fel a figyelmet, hogy az Alföld nagy részén és az Északi-középhegység keleti területein az erős, helyenként viharos, 60-75 kilométer/órás sebességű északkeleti szél többfelé okozhat erős hófúvást, amely magas, fél métert meghaladó hótorlaszokat emelhet. Délnyugaton, főként Zala és Somogy megyében az erős északi szél szintén hófúvásokat okozhat. A Nyugat-Dunántúlon a legerősebb széllökések ugyancsak 60-75 kilométer/óra körül várhatók. Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapjának tájékoztatása szerint szombatra kilenc megyére (Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén) adtak ki harmadfokú figyelmeztetést a várható nagy mennyiségű hó, illetve hófúvás miatt. Két megyében - Hevesben és Somogyban - másodfokú, a többi helyen pedig elsőfokú jelzés van érvényben.

Szombatra sem változott semmi, továbbra is havazik

6.00: Egész éjszaka intenzíven esett a hó Szegeden, az utak nehezen járhatóak, egyre vastagabb fehér takaró fedi a várost. Szombatra és vasárnapra sem változik az időjárás az előrejelzések szerint. Apró szemű, szitáló hóesés keltette a várost péntek reggel. A rendkívüli hideg hatására hamar fehérbe öltözött a táj, az időjárás azonban a délután és este még inkább begorombult. Egyes becslések alapján akár félméteres hótakaró is ellepheti a várost. Nagy próba előtt áll az ország a rendkívüli hideg idő miatt a miniszterelnök szerint. Orbán Viktor pénteken az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában ezzel összefüggésben arról tájékoztatott, hogy nincsenek veszélyben a magyarországi földgázszállítások.

OKF: senki ne induljon útnak autóval a heves havazásban!

20.30 Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri, senki ne induljon útnak autóval azokban a megyékben, amelyekben intenzív havazásra lehet számítani. A katasztrófavédelem péntek esti, az MTI-hez is eljuttatott közleményében azt írta, hogy aki mégis elindul, az fokozott óvatossággal közlekedjen, figyelje a katasztrófavédelem közleményeit, valamint vigyen magával hóláncot, hólapátot és egyéb téli felszerelést. Hóvihar közeledtekor pedig álljon meg az első településen és maradjon ott a vihar végéig - tették hozzá. Aki bajba kerül, hívja a tűzoltóságot (105) vagy az általános segélyhívót (112), és minden esetben közölje, hogy történt-e személyi sérülés és mi a pontos tartózkodási helye. Jelezték: a katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentők és a közútkezelő egységei készen állnak a szükséges beavatkozásokra. Pénteken kora este a Dél-Dunántúlon, illetve a Dél-Alföldön havazott, Gaál Áron, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-nek azt mondta, eddig ezeken a területeken mintegy 5 centiméter friss hó hullott, de szombat estig 30 centi hó várható, egyes területeken félméteres hóvastagság is kialakulhat. A meteorológiai szolgálat a havazás miatt nyolc megyére (Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg) harmadfokú figyelmeztető jelzést adott ki, mert egy nap alatt több mint 30 centiméter hó hullhat. Hófúvás miatt Borsodban és Szabolcsban van harmadfokú figyelmeztetés érvényben.

Az egyetemen lesz oktatás, de szabad hiányozni

18.20 A Szegedi Tudományegyetemen, illetve az SZTE közoktatási intézményeiben 2012. február 6. és 7. napján is lesz oktatás. Az egyetemi hallgatók és az úgynevezett egyetemi gyakorló iskolák diákjai közül azok hiányzását, akik a rendkívüli téli időjárás miatt nem tudnak részt venni a tanítási órákon, mert állandó lakóhelyükről nem tudnak visszajönni Szegedre, e két napi távollétet az intézmény igazoltnak tekinti – közölte az SZTE szervezeti és működési szabályzata szerint az oktatásért felelős rektorhelyettes, Homoki-Nagy Mária.

Súlyos sérültek egy Szentesnél történt balesetben

17.00 Ketten súlyosan megsérültek, amikor két személygépkocsi összeütközött Szentes és Hódmezővásárhely között a 45-ös úton pénteken kora délután; a baleset miatt elrendelt teljes útzárat mostanra feloldották - tájékoztatta a rendőrség az MTI-t. A baleset azt követően történt, hogy egy Szentes felé tartó autós több előzés után visszatért a sávjába, a jeges úton azonban a jármű megcsúszott és átsodródott a menetirány szerinti bal oldalra. Ott összeütközött egy szabályosan haladó személyautóval. A balesetben ketten súlyosan megsérültek, az egyik sérült a vétkes sofőr, a másik a vétlen autó utasa – mondta el Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A százados felhívta a figyelmet arra, hogy Csongrád megye közútjai a havazás és a jég miatt csúsznak, ezért az autósok körültekintően közlekedjenek, ügyeljenek a sebesség helyes megválasztására és a követési távolság betartására. Emellett a szóvivő hangsúlyozta, hogy téli gumi nélkül senki ne induljon autóval útnak.

Beállt a Tisza is

15.50 Az elmúlt napok zord időjárásának és a folyó lassú mozgásának köszönhetően a Bertalan hídtól egészen a Belvárosi hídig látszólag összefüggő jégréteg borítja a Tiszát. Azonban ennek ellenére senkinek se jusson eszébe rámenni, hiszen – folyóvízről lévén szó – kiszámíthatatlan viszonyok uralkodnak a mederben, a jég csupán összetorlódott, a partról leszakadozott táblákból áll. A hóesés ráadásul elfedheti a kisebb-nagyobb lyukakat is. http://www.youtube.com/watch?v=O9DoekzfG_U

Három autóval dolgoznak az utakon

15.30Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója azt nyilatkozta portálunknak, hogy délelőtt 11 órától három autóval dolgoznak az utak tisztán tartásán. Nyilatkozatát alább olvashatják. "Ma 11 órakor 3 nagyteljesítményű autónk bazalt, illetve zeolit őrlemény érdesítő anyaggal megkezdte a munkáját! A tolólapozás az eddig lehullott 2-3 cm hóvastagságnál még értelmetlen, mivel csak a csatornafedőket szaggatnánk fel, illetve a tolólapokat tennénk tönkre. Ennyire mélyre ugyanis veszélyes leengedni az útfelszínéhez a tolólapot. Az munkánkat meghatározó önkormányzati rendelet 5 cm hóvastagságnál ír elő intézkedést, a hóesés befejeztét követő 12 ill. 24 órán belül pedig a járhatóság biztosítását. De nem ír hómentes utat, aminek biztosítása irracionális is lenne techikailag ill. anyagilag is! Jelenleg járó motorral áll készen 30 járművünk és 5000 tonna szóróanyag, 24 órás ügyelettel." Az elsődleges hóeltakarítási útvonalakat az alábbi térképen tekintheti meg.

A honvédség felkészült a segítségnyújtásra

14.48: A Magyar Honvédség (MH) 600 katonával és 200 különleges gép- és harci járművel készült fel arra, hogy ha szükséges, segítséget nyújtson a hideg idő és a várható havazás miatt kialakuló esetleges veszélyhelyzetekben - jelentette be az MH Összhaderőnemi Parancsnokságának parancsnoka pénteken Székesfehérváron. Domján László vezérőrnagy sajtótájékoztatón hangsúlyozta: ha szükség lesz rá, mind a létszámot, mind a műszaki eszközök számát növelik. A katasztrófavédelemmel együttműködve elsősorban olyan esetekben segítenek, amelyek megoldásához a katasztrófavédelemnek és a polgári erőknek nincsenek meg a megfelelő műszaki eszközeik. A honvédségnél a szükséges munkálatokat a regionális védelmi bizottságokkal a kapcsolatot folyamatosan tartó Katasztrófavédelmi Operatív Csoport irányítja, de az egyes alakulatok parancsnokai jogosultak arra, hogy szükség esetén, elsősorban az életmentéssel kapcsolatos kérdésekben, saját hatáskörben is hozzanak döntéseket - mondta a vezérőrnagy. A sajtótájékoztatót követően az újságíróknak bemutatták azokat a speciális terepjárókat, lánctalpas - és szállító járműveket, amelyek Kolontáron, illetve az árvízi védekezésben is beváltak, s amelyeket szükség esetén Fejér megye területén "vetnek majd be". Valamennyit tapasztalt, felkészült szakember irányítja. Domján László elmondta: a Magyar Honvédség az év minden napján 1200 katonával áll készenlétben arra, hogy katasztrófahelyzetben segítséget nyújtson.

ORFK: a déli határszakasz magyar oldalán nincs szükség forgalomkorlátozásra

14.23: Nem indokolt a teherautók és nehéz gépjárművek közlekedésének korlátozása a déli határszakasz magyar oldalán - közölte Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője péntek délután az MTI-vel. A dandártábornok azt mondta: Barcs, Udvar és Drávaszabolcs átkelőnél a horvát hatóságok megtiltották a teherautók és a nehéz gépjárművek belépését az országba a havazás miatt, de hasonló intézkedés magyar részről egyelőre nem indokolt. Garamvölgyi László közlése szerint folyamatosan figyelemmel kísérik az időjárás alakulását és a körülményeket, és a rendőrség teljes személyi állományával és valamennyi technikai eszközével felkészült a várható havazás és a rendkívüli hideg miatt kialakuló esetleges kritikus helyzetre. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense korábban az MTI-nek azt mondta, a somogyi határátkelőhelyek közül Berzencénél egyelőre még átjuthatnak a szomszédos Horvátországba a kamionok.

Elegendő a földgáz Magyarországon

14.04: Magyarország gázellátása biztosított, bár Ausztria irányából a szerződésszerűen megszakítható mennyiségeket csökkentették - mondta el Zsuga János, az FGSZ Zrt. vezérigazgatója az MTI kérdésére. Az OMV osztrák földgáz- és kőolajipari konszern már csütörtökön bejelentette, hogy mintegy harminc százalékkal kevesebb orosz földgáz érkezését mérték Ausztriában a baumgarteni földgáz-elosztó központnál. Az FGSZ vezérigazgatója az MTI-t arról tájékoztatta, hogy pénteken Magyarország várható fogyasztása 70-72 millió köbméter, amely az idei tél eddigi legnagyobb napi fogyasztása lesz. Keleti irányból valamennyi import forrás átadását visszaigazolták, Ausztria irányából az alapdíjas mennyiségekét szintén, csak a szerződésszerűen megszakítható mennyiségeket csökkentették, de ez semmiféle ellátási zavart nem okoz - fejtette ki. Hozzátette, a kereskedelmi tárolókból és a stratégiai tároló kereskedelmi részéből zavartalanul táplálják be a földgázt a nagynyomású szállítórendszerbe. Az FGSZ Zrt., mint rendszerirányítói engedélyes, folyamatos kapcsolatban áll az import betáplálási pontokkal, a magyar termelési pontokkal, a földalatti gáztárolókkal, valamint a hazai gázpiaci szereplőkkel. Zsuga János, az FGSZ Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek válaszolva hangsúlyozta: "a mai napra Magyarország ellátása gázipari szempontból biztosított". Magyarország többféle gáztartalékkal is rendelkezik. A stratégiai földgáztárolóban - a rendelet szerinti mennyiség - 915 millió köbméter földgáz van, további 500 milliót tartalmaz a stratégiai tárolót üzemeltető MMBF Zrt. kereskedelmi tárolója. A földgázkészletek másik része az E.ON Földgáz Storage kereskedelmi tárolóiban van. Ezekben jelenleg összességében 36,4 százalékos a telítettség, 1,538 milliárd köbméter földgázkészlet van bennük a kereskedői igényeknek megfelelően. A hét elején Egyházi Nikoletta, az E.ON Hungária Zrt. szóvivője az MTI-nek, hogy a napokban napi 15-20 millió köbmétert tároltak ki a kereskedők igényeinek megfelelően, és a szerződésben lekötött maximum napi 39 millió köbmétert is biztosítani tudják.

Kilenc megyére harmadfokú figyelmeztetést adott ki szombatra a meteorológiai szolgálat

13.48: A várható havazás, vagy hófúvás miatt kilenc megyére már piros, vagyis harmadfokú figyelmeztetést adott ki szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat. A szervezet honlapja szerint Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében szombaton, 24 óra alatt több mint 30 centiméter mennyiségű hó is leeshet, ezért a havazásra vonatkozóan harmadfokú figyelmeztetést adtak ki. Az erős hófúvások magas hótorlaszokat okozhatnak ezért Szabolcs-Szatmár-Bereg megye mellett Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a hófúvásra vonatkozóan rendelték el a legmagasabb szintű figyelmeztetést. Narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést rendeltek el a havazás miatt: Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Pest, Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Míg a várhatóan erős hófúvás miatt Hajdú-Bihar, Heves, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém és Zala megyében adták ki a másodfokú figyelmeztetést szombatra. Ezek mellett szombatra az ország összes megyéjében legalább elsőfokú figyelmeztetést rendeltek el havazás, hófúvás, illetve az extrém hideg miatt. A péntekre vonatkozó figyelmeztető előrejelzés szerint jelenleg kilenc megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés havazás, hófúvás, illetve extrém hideg miatt.

Rendkívüli tanítási szünet az időjárás miatt

12.00 A meteorológiai előrejelzésben jelzett rendkívüli hideg miatt hétfőre és keddre tanítási szünetet rendelt elB. Nagy László. A kormánymegbízott javasolja, hogy helyi szintű felmérés és mérlegelés alapján az óvodák és bölcsődék tekintetében hozzanak hasonló döntést az önkormányzatok, különös tekintettel azokra az intézményekre, ahol a nevelési-oktatási intézményen belül működnek – olvasható a Csongrád Megyei Kormányhivatal sajtóközleményében.

Ügyeljünk a fagyveszélyre!

11.50 A Magyar Víziközmű Szövetség felhívja az ország lakosságának a figyelmét, hogy az elkövetkező napokban várható nagy hideg miatt készítsék fel a vízmérőaknákat, a kerti csapokat, a fagy által veszélyeztetett, falon kívül futó vízvezetékeket a fokozott hidegre. Különösen veszélyeztetettek azok az ingatlanok, nyaralók, amelyek a téli időszakban fűtés és felügyelet nélkül vannak. Nem csak a vízmérő aknákban, hanem a fűtés nélküli helyiségekben és pincékben is fagyveszélynek vannak kitéve a vízmérők és a vízvezetékek. A víziközmű szövetség kéri a lakosságot, amennyiben vízszivárgást észlelnek, haladéktalanul jelentsék be vízszolgáltatójuknál a vízdíj számlán szereplő elérhetőségen. A házi ivóvízhálózaton a fagyás következtében elfolyt vízmennyiséget éppúgy ki kell fizetnie a fogyasztónak mintha azt elfogyasztotta volna, továbbá az elfolyt víz súlyosan károsíthatja, veszélyeztetheti az értékeit és otthonát. A fagy által károsított vízmérő cseréjének a költségét is a felhasználónak kell megfizetnie. A vízelfolyás következtében keletkező kár összege a több százezer forintot is elérheti.

A Volán társaságok felkészültek a téli időjárási viszonyokra

11.15 A Volán társaságok már ősszel, az úgynevezett téli felkészítés keretében előkészíttették autóbuszaikat a téli időjárási körülményekre - közölte a Volán pénteken az MTI-vel. Mivel a várható időjárási viszonyok az ország területén jelentősen eltérhetnek, így a társaságok az előrejelzések szerint készülnek, illetve készültek fel a helyi, esetleges rendkívüli viszonyokra - olvasható a közleményben. Mint írták, az autóbuszmotorok üzembiztos működése érdekében a Volán társaságok mély dermedésű gázolajat, illetve dermedésgátló adalékot használnak. A tájékoztatás szerint a Volán minden megyében szoros kapcsolatot épített ki a közútkezelő Magyar Közút Nonprofit Zrt. szervezeteivel, és folyamatos az egyeztetés az utak járhatóságáról, állapotáról. Jelentős késésekre csak az időjárási és útviszonyok, illetve az esetleges balesetek miatti útlezárások következtében lehet számítani - közölte a Volán, amely azt tanácsolja a feltétlen utazni szándékozóknak, hogy elsősorban a közösségi közlekedés eszközeit vegyék igénybe úti céljuk elérése érdekében.

Csongrád megyében elsőfokú riasztás van érvényben

10.50 A várható nagy mennyiségű havazás, illetve hófúvás miatt nyolc megyében szombatra már narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Péntekre viszont a korábban jelzetthez képest jelenleg kevesebb megyében van érvényben figyelmeztetés. A meteorológiai szolgálat honlapja szerint extrém hidegre vonatkozóan már csak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van érvényben citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés. Négy másik megyében - Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád - a havazásra vonatkozóan van érvényben elsőfokú figyelmeztetés. Szombaton 24 óra alatt 20 centimétert meghaladó mennyiségű hó hullhat, ezért másodfokú figyelmeztetést rendeltek el Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Utóbbi két megyében emellett a hófúvásra vonatkozóan is másodfokú, míg a többi helyen elsőfokú figyelmeztetést adtak ki szombatra. Hófúvásra vonatkozóan másodfokú figyelmeztetés adtak ki Borsod-Abaúj Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megyére. E két megyében a havazásra vonatkozóan elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Fejér, Heves, Nógrád, Pest, Somogy és Tolna megyére csak a havazás, Győr-Moson Sopron és Vas megyére pedig a hófúvás miatt, Zalában viszont mindkettőre vonatkozóan elsőfokú figyelmeztetés adtak ki.

Orbán: nincs veszélyben a földgázszállítás

10.25Orbán Viktor úgy fogalmazott, "az ország egy nagy próba előtt áll: mennyire tudunk figyelmesek lenni, és életet menteni, ha hajléktalanokról, ha idősekről, ha egyedülálló emberekről van szó". A kormányfő azt üzente a hajléktalanoknak: ne reménykedjenek, a kalyibákban, a sufnikban nem fogják tudni élve megúszni a következő néhány nap fagyhullámát, ezért arra kérte őket, hogy ha mód van rá, mindenképpen menjenek be a "túlélési pontokra", a fedett helyekre. Felidézte, tavaly ősszel arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy mire megjön a hideg, addigra Budapesten és általában az országban olyan állapotban kell lenniük a kormányzat befolyása alatt álló intézményeknek, hogy egyetlen ember sem kerülhet bajba, fagyhat meg azért, mert nincs meleg hely, ahol túlélhetné a nehéz helyzetet. "Ezt meg is oldottuk, a belügyminiszter kiváló munkát végzett. Hajléktalanszállókat nyitottunk meg, újítottunk fel", mégpedig közmunka keretében - mondta, majd jelezte: "a túlélés lehetősége ma nyitva áll, van annyi helyünk, amennyi hajléktalan van ma Budapesten és környékén". Kitért arra is, a kabinet kész vállalni, hogy finanszírozza azoknak a közmunkásoknak a bérét, akik most az idős, egyedül élő embereket segítve járőröznek a településeken. Arra a kérdésre, hogy nincsenek-e veszélyben a magyarországi földgázszállítások, Orbán Viktor azt válaszolta, ilyen hírt egyelőre nem kapott. Hozzátette ugyanakkor: ez a kérdés a következő évben már kevésbé lesz probléma egyrészt azért, mert jó egy év múlva Magyarország véget tud vetni az orosz gáztól való függőségének az épülő csővezetékek miatt, másrészt azért, mert a közmunkaprogram keretében lecserélik a kazánok jelentős részét, illetve a gázkazánok mellé beszereltetnek nem gáz alapon működő kazánokat is.

Egész délen havazik

10.00 Az ország déli részén szállingózik a hó, a déli órákra viszont már intenzív havazás várható több déli megyében és az ország nagyobb részén - tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa péntek délelőtt az MTI-t; a havazás vasárnap estig tovább folytatódik, az ország déli részén akár 40-50 centiméter is lehet a hótakaró vastagsága. Fehér Tamás közlése szerint az ország déli részén az intenzívebb havazás miatt délután már néhány centiméter vastag hóréteg alakulhat ki, a havazás az esti órákra éri el a főváros térségét. A havazás vasárnap estig tovább folytatódik, az ország déli részén akár 40-50 centiméter is lehet a hótakaró vastagsága, míg nyugaton 10-25, északnyugaton pedig 2-10 centiméternyi hórétegre kell számítani. Az OMSZ munkatársa felhívta a figyelmet arra is, hogy a megerősödő északi, északkeleti szél miatt az Alföld déli részén már pénteken hófúvások alakulhatnak ki, szombattól pedig a szélerősség viharossá fokozódik, ezért a Nyugat-Dunántúlon és az északkeleti országrészben a helyenként 50-70 kilométer/órás szél miatt komolyabb hófúvásokra, hóviharokra kell számítani, amely vasárnap is folytatódik. Péntek hajnalban az ország leghidegebb pontja ismét a Nógrád megyei Zabar település volt, ahol mínusz 20,5 fokot mértek; előző nap mínusz 21,6 Celsius-fok volt a településen a hőmérséklet.

Maradjunk otthon!

"Nagy havazásra számítunk a hétvégén. A hóesést már péntek délután erős szél kísérheti, az így kialakult hófúvás pedig jelentősen megnehezíti a közlekedést, rendkívül rossz látási viszonyokat okozva" - tájékoztatta portálunkat Tóth Tamás meteorológus, aki szerint az utóbbi idők legnagyobb havazására számíthatunk. "Péntek délelőtt és kora délután még gyengébb intenzitással hullik a hó, igazán este, valamint az éjszaka folyamán élénkül meg. A legóvatosabb becslések is 25-30 centiméteres hótakarót jósolnak, de ez elérheti akár a fél métert is" - árulta el portálunknak. A meteorológus szerint a hétvégét tanácsos otthon tölteni. Akinek azonban mégis halaszthatatlan dolga támad, készüljön fel az időjárás okozta nehézségekre. "Az autóval elindulók számára a hólánc elengedhetetlen lesz. Ezen felül mindenkinél kell, hogy legyen meleg folyadék, takaró és feltöltött mobiltelefon, hogy veszély esetén segítséget tudjon kérni. A meteorológiai szolgálat folyamatosan tartja a kapcsolatot a katasztrófavédelem munkatársaival, hogy időben tudjanak reagálni a kialakult helyzetre" - emelte ki Tóth Tamás. Az ablak mellett érdemes figyelni az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapját is, ahol folyamatosan frissülő adatokkal tájékoztatják a lakosságot. Az időjárás alakulását portálunk is figyelemmel kíséri majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.