Elkezdődött a privatizációs szerződések felülvizsgálata

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter 110 millió forint plusz áfa összértékű keretszerződést kötött négy ügyvédi irodával az 1989 óta kötött privatizációs szerződések felülvizsgálatára, külön hangsúlyt helyezve a szerződések környezet- és természetvédelmi, kulturális örökségvédelmi pontjainak betartására – írja a Népszabadság.

A lap csütörtöki számában ismerteti: erre a feladatra a kolontári vörösiszap-katasztrófa után az Országgyűlés 2011. június végén külön határozatban kötelezte a kormányt. A vizsgálat eredményét idén június 15-ig kell az Országgyűlés elé terjeszteni. A miniszter által megbízott négy ügyvédi iroda – Horváth és Társai Ügyvédi Iroda DLA Piper, Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda, Dr. Abay & Dr. Török Ügyvédi Iroda, Dr. Kelényi Ügyvédi Iroda – óradíjait 35-54 ezer forint plusz áfa összegben határozták meg, amely a lap által megkérdezett ügyvédek szerint borsosnak tekinthető, bár többen megjegyezték, hogy a környezetvédelmi, örökségvédelmi területhez speciális jogi szakismeretekre van szükség.

Egy korábban a privatizációs szervezeteknél és egykoron az Állami Számvevőszéknél is dolgozó jogász a lap kérdésére szinte lehetetlennek nevezte, hogy ennyi idő alatt át lehetne tekinteni több tízezer privatizációs szerződést. Különösen úgy, hogy az ügyvédi irodáknak alig hat hónapjuk van a szerződések áttanulmányozására és a jelentés megírására. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a Népszabadság kérdésére azt közölte, hogy a december végi szerződéskötést követően azonnal elindultak a munkálatok. A privatizációs dokumentáció áttekintése, a szűrők és vizsgálati szempontok kialakítása folyamatban van, “ezért a vizsgálat tárgyát képező konkrét ügyletek megnevezése jelenleg nem lehetséges” – válaszolta a tárca a lapnak, amely azt firtatta, hány darab szerződést kívánnak felülvizsgálni, és milyen szempontok alapján dől el, vajon azok megfeleltek-e a jogszabályoknak.

Az NFM célja, hogy az állam mint tulajdonos érdekeinek szem előtt tartásával ellenőrizze a privatizációs ügyletek szabályszerűségét és azt, hogy a megkötött privatizációs ügyletekben vállalt kötelezettségeket az állam és a másik szerződő fél betartotta-e. Az ügyvédi irodák az NFM által rendelkezésükre bocsátott dokumentációt, a szerződéseket, az azok megkötéséhez szükséges és a bennük előírt kötelezettségek elvégzését igazoló dokumentációkat vizsgálják. Az NFM vagyonpolitikáért felelős államtitkársága adat- és információszolgáltatással segíti a munkát – ismerteti a Népszabadság.

Előző sztori

Többszólamú kultúra Tápén + FOTÓK

Következő sztori

ORFK: alaptalanok az Európai Roma Jogi Központ aggodalmai