Gazdaság

Elkezdődött a privatizációs szerződések felülvizsgálata

Elkezdődött a privatizációs szerződések felülvizsgálata

2012. február 2., csütörtök
Elkezdődött a privatizációs szerződések felülvizsgálata

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter 110 millió forint plusz áfa összértékű keretszerződést kötött négy ügyvédi irodával az 1989 óta kötött privatizációs szerződések felülvizsgálatára, külön hangsúlyt helyezve a szerződések környezet- és természetvédelmi, kulturális örökségvédelmi pontjainak betartására - írja a Népszabadság.

A lap csütörtöki számában ismerteti: erre a feladatra a kolontári vörösiszap-katasztrófa után az Országgyűlés 2011. június végén külön határozatban kötelezte a kormányt. A vizsgálat eredményét idén június 15-ig kell az Országgyűlés elé terjeszteni. A miniszter által megbízott négy ügyvédi iroda - Horváth és Társai Ügyvédi Iroda DLA Piper, Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda, Dr. Abay & Dr. Török Ügyvédi Iroda, Dr. Kelényi Ügyvédi Iroda - óradíjait 35-54 ezer forint plusz áfa összegben határozták meg, amely a lap által megkérdezett ügyvédek szerint borsosnak tekinthető, bár többen megjegyezték, hogy a környezetvédelmi, örökségvédelmi területhez speciális jogi szakismeretekre van szükség. Egy korábban a privatizációs szervezeteknél és egykoron az Állami Számvevőszéknél is dolgozó jogász a lap kérdésére szinte lehetetlennek nevezte, hogy ennyi idő alatt át lehetne tekinteni több tízezer privatizációs szerződést. Különösen úgy, hogy az ügyvédi irodáknak alig hat hónapjuk van a szerződések áttanulmányozására és a jelentés megírására. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a Népszabadság kérdésére azt közölte, hogy a december végi szerződéskötést követően azonnal elindultak a munkálatok. A privatizációs dokumentáció áttekintése, a szűrők és vizsgálati szempontok kialakítása folyamatban van, "ezért a vizsgálat tárgyát képező konkrét ügyletek megnevezése jelenleg nem lehetséges" - válaszolta a tárca a lapnak, amely azt firtatta, hány darab szerződést kívánnak felülvizsgálni, és milyen szempontok alapján dől el, vajon azok megfeleltek-e a jogszabályoknak. Az NFM célja, hogy az állam mint tulajdonos érdekeinek szem előtt tartásával ellenőrizze a privatizációs ügyletek szabályszerűségét és azt, hogy a megkötött privatizációs ügyletekben vállalt kötelezettségeket az állam és a másik szerződő fél betartotta-e. Az ügyvédi irodák az NFM által rendelkezésükre bocsátott dokumentációt, a szerződéseket, az azok megkötéséhez szükséges és a bennük előírt kötelezettségek elvégzését igazoló dokumentációkat vizsgálják. Az NFM vagyonpolitikáért felelős államtitkársága adat- és információszolgáltatással segíti a munkát - ismerteti a Népszabadság.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.