Közélet

Elfogadták a megyei költségvetést, Deutsch a díszpolgár (FRISSÍTVE)

Elfogadták a megyei költségvetést, Deutsch a díszpolgár (FRISSÍTVE)

2012. február 3., péntek
Elfogadták a megyei költségvetést, Deutsch a díszpolgár (FRISSÍTVE)

294 millió forintos főösszeggel pénteki ülésén a Csongrád Megyei Közgyűlés elfogadta az önkormányzat 2012-es költségvetését.

A rendeletet tizenkét képviselő támogatta, öten tartózkodtak, ellenszavazat nem volt. A korábbi években még több egészségügyi, oktatási, szociális és kulturális intézményt fenntartó megyei önkormányzat költségvetése 2011-ben még meghaladta a 20 milliárd forintot. Jelenleg az önkormányzat által irányított egyetlen költségvetési szerv a hivatal, amely az intézményátadást követő átszervezés után 27 munkavállalót foglalkoztat. Az önkormányzati hivatal költségvetésében a bevételi és a kiadási előirányzatok között a hivatal nevében végzett tevékenységek, például területfejlesztéssel kapcsolatos ügyek, továbbá a képviselő-testület működésével, tagjainak díjazásával kapcsolatos költségvetési bevételek és kiadások, valamint az ingó és ingatlan vagyon fenntartásához kapcsolódó költségek szerepelnek. A közgyűlés tagjainak személyi juttatásaira és járulékaira mintegy 45 millió forintot, a hivatal dolgozónak bérére és az ahhoz kapcsolódó közterhekre 118 millió forintot fordít a megyei önkormányzat, dologi kiadásokra pedig 40 millió forintot költenek. A fennmaradó mintegy 56 millió forint a korábbi évről áthúzódó személyi kiadás. A

megtárgyalt kilenc napirendi pont

közül a költségvetéssel kapcsolatban hangzott el több észrevétel. A külügyi kapcsolatokra, valamint a rendezvények, társadalmi célú kezdeményezések költségeire fordítandó összeget sokallta

Tóth Péter

. A jobbikos megyei képviselő ennek módosításának lehetőségére kérdezett rá.

Magyar Anna

hangsúlyozta, a rendezvények sorából kiemelkedő Lengyel-Magyar Barátság Napja, melynek megrendezését a megyei önkormányzat vállalta. Emellett a külügyi kapcsolatok ápolását is stratégiai fontosságúnak nevezte a megyei elnök.

Ambivalens érzésekkel veszi kézbe az ember az idei költségvetési tervezetet – mondta Piri József (MSZP), hiszen a korábbi évek 70-80 oldalas után most néhány oldalas költségvetést kaptak kézhez a képviselők. A szocialista politikus megjegyezte, nem lehet egzakt költségvetést készíteni, hiszen a megye feladatai még mindig nincsenek tisztázva. Képviselőtársa, Simicz József kijelentette, nem támogatja Tóth javaslatát, hiszen a megye mindig kiemelten kezelte a külkapcsolatokat. A jövőben még nagyobb szolidaritásra, együttműködésre van szükség, és nem zárkózhat el a megye ettől, még akkor sem, ha feladatköre jelentősen változott. A jobbikos Tóth Péter arra hívta fel a figyelmet, ne essen a megye abba a hibába, hogy a nem kötelező feladatokra túl sokat költ. Szirbik Imre (MSZP) azt javasolta, hogy a közgyűlés tartsa meg az előirányzatot, azzal a kikötéssel, hogy a keret felhasználása részletes terv alapján történjen meg. Ezt a javaslatot elfogadta a jobbikos képviselő. Az idei költségvetést végül 12 igen és 5 tartózkodás mellett elfogadták. A megyei elnök portálunknak elmondta, saját forrásaikkal együtt 300 millió forintból gazdálkodhatnak ebben az évben. Magyar Anna pozitívnak értékelte, hogy nem volt ellenszavazat ennél a napirendi pontnál. Úgy látja, a tartózkodás azt jelenti, hogy lényegében nincs kifogásuk a képviselőknek a költségvetés ellen.

Deutsch Tamás Csongrád megye díszpolgára

Zárt ülésen a közgyűlés Csongrád megye díszpolgárának választotta Deutsch Tamás európai parlamenti képviselőt. Az ülésről kivonuló Tóth Péter elmondta, a Jobbik nem tudja támogatni a fideszes EP-képviselő jelölését, szerinte Deutsch tevékenysége nem kötődik a megyéhez. Hasonló véleményen volt a szocialista frakció is. A testület tagjai, illetve külső személyek is tehetnek javaslatot a díszpolgári cím odaadományozása kapcsán. Magyar Anna portálunknak kifejtette, jelölését a bizottsági elnökökből álló bizottság is támogatta, és összesen nyolc személy javasolta őt erre az elismerésre. „Deutsch Tamás európai parlamenti képviselőként igazán fontos értéknek tekinti a dél-alföldi és Csongrád megyei érdekek képviseletét” – hangsúlyozta Magyar Anna. Hozzátette, a megyei önkormányzat évek óta elismeri a kiemelkedő teljesítményeket minden téren, s ezt a hagyományt a jövőben is megtartják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.