Dobozy Attila akadémikus Szeged új díszpolgára

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Összesen tíz kitüntető cím odaítéléséről is döntöttek a pénteki közgyűlés zárt ülésén. Szeged város díszpolgári címét Dobozy Attila bőrgyógyászprofesszornak ítélték oda. A kitüntetéseket a hagyományokhoz híven Szeged Napján adják át.

A 2007-ben Pro Urbe díjjal elismert Dobozy Attila kapja idén a díszpolgári címet a közgyűlés döntése értelmében. „Úgy gondoljuk, az akadémikus nagyon sokat tett Szeged városáért, az egyetemért, ezért javasoljuk őt erre az elismerésre. Olyan megbecsült és tisztelt tagja közösségünknek, aki életútján és személyiségén keresztül mindannyiunk számára követendő példa ” – indokolta tavaly Dobozy jelölését Bohács Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

A Széchenyi-díjas Dobozy Attila kutatási területe a klinikai dermatológia, a klinikai immunológia és a klinikai farmakológia. 1993 és 1997 között a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem rektorhelyettese, 1997 és 2000 között utolsó rektora. 2000 és 2003 között a Szegedi Tudományegyetem általános rektorhelyettese. 2004-ben a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjává választották.

Szegeden évente két Pro Urbe díj adományozható, melyeket idén Galambos Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dékánja és Lázár György, a Sebészeti Klinika tanszékvezető egyetemi tanára vehet át.

Szegedért Emlékéremmel öt személyt tüntetnek ki 2012-ben. Az elismerő címet Margitáné Z. Nagy Rozália cukrászmester, Szénási Róbert karosszérialakatos, Székely Lőrincné, a Szent Gellért Plébánia Nyugdíjas Klub elnöke, Karikó Teréz operaénekes veheti át. Posztumusz Szegedért Emlékérmet Körtvélyessy Péternek, a Szeged Beton férfi vízilabdacsapatának volt elnökének szavazott meg a testület.

Csiszár Katalin, a biológiai tudományok doktora, a Honolului Egyetem kutatójának, illetve Minamizuka Shingo Rózsa Sándor kutatónak pedig Szeged nemzetközi kapcsolataiért emlékerem kitüntetést szavaztak meg a pénteki közgyűlés zárt ülésén.

Előző sztori

Több,mint két tucat határsértő a hétvégén

Következő sztori

Skanzen találkozó volt Ópusztaszeren