Gazdaság

Béremelés helyett bércsökkenés az egészségügyben

Béremelés helyett bércsökkenés az egészségügyben

2012. február 3., péntek
Béremelés helyett bércsökkenés az egészségügyben

Az egészségügyben dolgozók közül sokan a napokban szembesülnek majd azzal, hogy csökkent a nettó jövedelmük, éppen akkor, amikor az egészségügyért felelős államtitkár a béremelés lehetőségéről tárgyal a szakmai szervezetekkel - olvasható a Magyar Nemzet pénteki számában.

Bércsökkenést most is az átlag alatt keresők szenvednek el. A Liga Szakszervezetek számításai szerint béremelés híján a bruttó 216 805 forint alatt keresők nettó jövedelme csökken. Ha nincs gyermek a családban, akkor a csökkenés meghaladhatja a tíz százalékot. Bekövetkezett az, amit előre jeleztünk - mondta a lapnak

Varga László

, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke. Álláspontja szerint a közszféra számos területén késik a kompenzáció, a munkavállalók így több ezer, esetenként több tízezer forinttal is kevesebbet kapnak, mint amire számítottak. "Elfogadhatatlan számunkra, hogy az amúgy is alacsony keresetű, több éve bérbefagyasztással sújtott közszolgálati munkavállalók tömegei szenvedjenek súlyos hátrányt" - mondta. Az egészségügyben a helyzetet az is súlyosbítja a cikk szerint, hogy az ágazatban nem csak közalkalmazottak dolgoznak. Az állam nekik és a versenyszférának további pályázható támogatást is nyújtana a nettó bérek szinten tartásához, ám a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara becslése szerint a bérkompenzációval közel sem tud majd minden munkáltató élni, az állami támogatásnak ugyanis feltételei vannak, a pénzhez ráadásul leghamarabb áprilisban juthatnak hozzá, ha egyáltalán elnyerik a támogatást.

Bugarszki Miklós

, a Magyar Ápolási Egyesület elnöke a lapnak elmondta, hogy az általa vezetett, nonprofit gazdasági társaságként működő szakrendelő munkavállalóinak nagy része - a szakdolgozóknak például csaknem száz százaléka - körülbelül nettó 8 ezer forinttal kap ebben a hónapban kevesebbet. Ha a tulajdonos önkormányzat is rábólint, akkor a következő hónapban ennek körülbelül a felét visszamenőleg is kompenzálják majd, részben saját forrásból, részben pedig az elnyerhető "adókedvezményből". A szintén gazdasági társaságként működő Veszprém Megyei Kórházban is körülbelül 10 százalékkal kap kevesebb pénzt a dolgozók egy része az adóváltozások miatt, rettentő nehéz helyzetbe kerülnek az érintett alacsony jövedelmű dolgozók a pénzkiesés miatt - mondta

Rácz Jenő

, a kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség elnöke. Hozzátette: bíznak abban, hogy később valóban lesz lehetőség ezt pályázati forrásból kompenzálni.

Papp Magor

, a Magyar Rezidensszövetség elnöke úgy fogalmazott: bármilyen jövedelemcsökkenést eredményező adóváltozás gyorsítja az elvándorlást. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium későbbre ígért a lapnak tájékoztatást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.