/

Átszabott buszjáratok Szőregtől Baktóig

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szünidőben és a hétvégéken változik jelentősen Szeged új tömegközlekedési menetrendje, melynek részletei már elérhetőek a város honlapjáról, a közgyűlési előterjesztések között. Csütörtökön a városüzemeltetési bizottság is megismerhette, és mi is belelapoztunk, hogyan néz ki a 25 járatot érintő új menetrend.

Kalmár Ferenc (Fidesz-KDNP) városüzemeltetési tanácsnok sürgősségi indítványként nyújtotta be a Szegedi Közlekedési Kft. vezetőjének, Tóth István Tibornak az előterjesztését, mely olyan tömegközlekedési változásokat irányoz elő, amivel közel 200 millió forintot takaríthat meg a város. A módosítások az iskolai szünet időszakára, a szabad és munkaszüneti napokra koncentrálva változtathatják meg valamilyen formában 25 járatnak a menetrendjét.

A mintegy 700 ezer kilométernyi megtakarításáról korábban azt nyilatkozta a cégvezető, hogy a munkanapi és az iskolaszünetekben közlekedő járatok kihasználtságát nézték meg az SZKT szakemberei, és azt tapasztalták, hogy akár 20 százalékos különbségek is lehetnek. Ugyanez jellemző a szombat délutántól vasárnap estig tartó időszakra is, ezekben az időszakokban lehetett átszervezéseket végrehajtani.

Az előterjesztő beadványának elején is leszögezi, hogy a járatmódosítások a hétvégéket és az iskolaszüneti napokat célozzák meg, így a munkanapi menetrend változatlan formában megmarad. Az anyag csütörtökön a városüzemeltetési bizottság elé került, ahol a tagok részletesen megismerhették a változásokat, és közgyűlési tárgyalásra javasolták a beadványt. A végső döntést tehát – hogy április 2-tól életbe lépjen-e az új menetrend – a torony alatt mondják majd ki pénteken.

Kalmár Ferenc a testület előtt röviden ismertette a tervet elmondva, hogy a Tisza Volán szerdán jóváhagyta a változtatásokat, és számításaik szerint 157 millió forintot lehetne megtakarítani. Az eredeti előterjesztéshez érkezett több módosító indítvány is. Hüvös László (Fidesz-KDNP) egyéni javaslatot nyújtott be a 13A buszjárat beindítására, amit végül a bizottság három igen, két nem és egy tartózkodás mellett nem javasolt közgyűlési tárgyalásra.

Az átgyúrt menetrendek

A tervezett változtatások sora az előterjesztésben a 13-as busszal kezdődik, melynek a József Attila sugárúton való közlekedését véglegesítik. A 10-es járat követési ideje növekedne Tarján felől a nyári szünidőben. A munkába járás és a munkából hazaindulás időpontjaiban 10 percenként járna a busz, egyébként 15 perces követési idővel közlekedne, korán reggel és este 20 percenként. Szabadnapokon 15 percről 20-ra emelkedne a követési idő. A 11-es busz szabad és munkaszüneti napokon félóránként közlekedne. A 21-es járat követési ideje 20-ról 30 percre növekedne a hétvégenként.

A kiskundorozsmai járatokat (36, 36Y, 75, 75Y) egy 75H jelzésű járat váltaná ki szabadnapokon és munkaszüneti napokon, amely a Mars térről indulna Dorozsmára. A Szőregre közlekedő 60 és 60Y buszok a tanítási idő alatt változatlanul közlekednének, szünidőben 30 perces követési idővel. Szabadnapokon és munkaszüneti napokon a járatok csak az újszegedi gyermekkórház és Szőreg között szállítanának utasokat. Ugyan így a füvészkert felé induló 70-es busz is ezekben az időszakokban a gyermekkórházig járna. A 71, 72 járatoknak (utóbbi a jelenlegi 2-es busz új neve) a követési ideje növekszik a nyári szünet időszakában: reggel 20, munkába menet 15, majd 20, munkából jövet 15, este pedig 30 percenként közlekedne, a munkaszüneti napokon 30 perc a követési idő. A 71A autóbuszvonal megszűnne. A 74-es és 76-os járatoknál munkanapokat érintene a változás, itt a járatok 8.30-tól 13.30-ig félóránként közlekednének. Az eddigi 72Y számozása 77-esre változna, és a szabad és munkaszüneti napokon Baktó és Tarján között közlekedne 30 percenként. A 73, 73Y vonalakon szabad és munkaszüneti napokon a buszok útvonala is megváltozik: 73-as Tápé, Csatár utca – Honfoglalás u. – Budai Nagy Antal u. – Irinyi Nagy János u. – Felső Tisza-part, Etelka sor – Keresztöltés u. – Tarján, Víztorony tér útvonalon futna. A 73Y pedig Tápé, Csatár utcától indul Tarján, Víztorony térig. Változik a 78, 78A vonala is szabad és munkaszüneti napokon: a 78A-s a Vértói úttól a Régiposta utcáig megy, a 78-as a Régiposta utcától a Vértói útig. A 84 és a 84A alapmetodikától eltérő (20 perc) munkanapi járatai iskolai előadási napokon járnának. A 90 és a 90F járatok a nyári szünetben a csúcsidőben 20, azon kívül 40 percenként közlekednének. A 90F szabad és munkanapokon csak a Lugas utcáig közlekedne.

A teljes előterjesztést a város oldalán itt találhatják, ahogy a hozzá érkezett módosító indítványokat is.

Előző sztori

Tizenkét határsértőt fogtak el Ásotthalomnál

Következő sztori

Rendkívüli hóhelyzetben jól vizsgázott az új védelmi igazgatás + FOTÓK