Közélet

Átszabott buszjáratok Szőregtől Baktóig

Átszabott buszjáratok Szőregtől Baktóig

2012. február 23., csütörtök
Átszabott buszjáratok Szőregtől Baktóig

A szünidőben és a hétvégéken változik jelentősen Szeged új tömegközlekedési menetrendje, melynek részletei már elérhetőek a város honlapjáról, a közgyűlési előterjesztések között. Csütörtökön a városüzemeltetési bizottság is megismerhette, és mi is belelapoztunk, hogyan néz ki a 25 járatot érintő új menetrend.

Kalmár Ferenc

(Fidesz-KDNP) városüzemeltetési tanácsnok sürgősségi indítványként nyújtotta be a Szegedi Közlekedési Kft. vezetőjének,

Tóth István Tibornak

az előterjesztését, mely olyan tömegközlekedési változásokat irányoz elő, amivel közel 200 millió forintot takaríthat meg a város. A módosítások az iskolai szünet időszakára, a szabad és munkaszüneti napokra koncentrálva változtathatják meg valamilyen formában 25 járatnak a menetrendjét. A mintegy 700 ezer kilométernyi megtakarításáról

korábban azt nyilatkozta a cégvezető

, hogy a munkanapi és az iskolaszünetekben közlekedő járatok kihasználtságát nézték meg az SZKT szakemberei, és azt tapasztalták, hogy akár 20 százalékos különbségek is lehetnek. Ugyanez jellemző a szombat délutántól vasárnap estig tartó időszakra is, ezekben az időszakokban lehetett átszervezéseket végrehajtani. Az előterjesztő beadványának elején is leszögezi, hogy a járatmódosítások a hétvégéket és az iskolaszüneti napokat célozzák meg, így a munkanapi menetrend változatlan formában megmarad. Az anyag csütörtökön a városüzemeltetési bizottság elé került, ahol a tagok részletesen megismerhették a változásokat, és közgyűlési tárgyalásra javasolták a beadványt. A végső döntést tehát – hogy április 2-tól életbe lépjen-e az új menetrend – a torony alatt mondják majd ki pénteken. Kalmár Ferenc a testület előtt röviden ismertette a tervet elmondva, hogy a Tisza Volán szerdán jóváhagyta a változtatásokat, és számításaik szerint 157 millió forintot lehetne megtakarítani. Az eredeti előterjesztéshez érkezett több módosító indítvány is.

Hüvös László

(Fidesz-KDNP) egyéni javaslatot nyújtott be a 13A buszjárat beindítására, amit végül a bizottság három igen, két nem és egy tartózkodás mellett nem javasolt közgyűlési tárgyalásra.

Az átgyúrt menetrendek

A tervezett változtatások sora az előterjesztésben a 13-as busszal kezdődik, melynek a József Attila sugárúton való közlekedését véglegesítik. A 10-es járat követési ideje növekedne Tarján felől a nyári szünidőben. A munkába járás és a munkából hazaindulás időpontjaiban 10 percenként járna a busz, egyébként 15 perces követési idővel közlekedne, korán reggel és este 20 percenként. Szabadnapokon 15 percről 20-ra emelkedne a követési idő. A 11-es busz szabad és munkaszüneti napokon félóránként közlekedne. A 21-es járat követési ideje 20-ról 30 percre növekedne a hétvégenként. A kiskundorozsmai járatokat (36, 36Y, 75, 75Y) egy 75H jelzésű járat váltaná ki szabadnapokon és munkaszüneti napokon, amely a Mars térről indulna Dorozsmára. A Szőregre közlekedő 60 és 60Y buszok a tanítási idő alatt változatlanul közlekednének, szünidőben 30 perces követési idővel. Szabadnapokon és munkaszüneti napokon a járatok csak az újszegedi gyermekkórház és Szőreg között szállítanának utasokat. Ugyan így a füvészkert felé induló 70-es busz is ezekben az időszakokban a gyermekkórházig járna. A 71, 72 járatoknak (utóbbi a jelenlegi 2-es busz új neve) a követési ideje növekszik a nyári szünet időszakában: reggel 20, munkába menet 15, majd 20, munkából jövet 15, este pedig 30 percenként közlekedne, a munkaszüneti napokon 30 perc a követési idő. A 71A autóbuszvonal megszűnne. A 74-es és 76-os járatoknál munkanapokat érintene a változás, itt a járatok 8.30-tól 13.30-ig félóránként közlekednének. Az eddigi 72Y számozása 77-esre változna, és a szabad és munkaszüneti napokon Baktó és Tarján között közlekedne 30 percenként. A 73, 73Y vonalakon szabad és munkaszüneti napokon a buszok útvonala is megváltozik: 73-as Tápé, Csatár utca – Honfoglalás u. – Budai Nagy Antal u. – Irinyi Nagy János u. – Felső Tisza-part, Etelka sor – Keresztöltés u. – Tarján, Víztorony tér útvonalon futna. A 73Y pedig Tápé, Csatár utcától indul Tarján, Víztorony térig. Változik a 78, 78A vonala is szabad és munkaszüneti napokon: a 78A-s a Vértói úttól a Régiposta utcáig megy, a 78-as a Régiposta utcától a Vértói útig. A 84 és a 84A alapmetodikától eltérő (20 perc) munkanapi járatai iskolai előadási napokon járnának. A 90 és a 90F járatok a nyári szünetben a csúcsidőben 20, azon kívül 40 percenként közlekednének. A 90F szabad és munkanapokon csak a Lugas utcáig közlekedne. A teljes előterjesztést a város oldalán

itt

találhatják, ahogy a hozzá érkezett módosító indítványokat is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.