/

A szegedi trolitender titkai – szabálytalansági vizsgálatot rendelt el az NFÜ

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A fejlesztési ügynökség azért vizsgálódik, mert információi szerint a nyertes ajánlatban szereplő trolibusz nem létező jármű.

Továbbra sem jut nyugvópontra a szegedi trolibuszbeszerzés ügye, mely az elmúlt bő egy esztendőben több alkalommal is vihart kavart a helyi közéletben. A SZEGEDma.hu értesülései szerint az elektromos tömegközlekedési projektet is ellenőrző Nemzeti Fejlesztési Ügynökség arról tájékoztatta Botka László polgármestert, hogy a fejlesztéssel kapcsolatban szabálytalansági vizsgálat indult.

Úgy tudjuk, az NFÜ egy állampolgári bejelentés alapján kezdett vizsgálódni. A bejelentés szerint a nagyprojekt keretében kiírt közbeszerzési eljárásban a nyertes ajánlatban szereplő trolibusz nem létező jármű, nem lett konkrétan megtervezve, a kiindulási alapja az SZKT tulajdonát képező SZKT-ARC Tr.187/TV.EU trolibusz, önjáró berendezéssel kibővítve. Ugyanakkor mindez csupán papíron, mert műszakilag nincs alátámasztva, hogy a jellegrajzon ábrázolt berendezések beépíthetőek-e a vonatkozó hatósági jogszabályok, EU-szabványok maradéktalan betartásával, és az érintésvédelmi követelmények teljesülnek-e…

A fejlesztési ügynökség záros határidőn belül kérte a polgármester észrevételeit, illetve az azt alátámasztó dokumentumokat. A fejleményekről természetesen beszámolunk.

Előzmények:

Mint ismeretes, az elektromos tömegközlekedés-fejlesztés kapcsán 13 alacsony padlós trolibusz vásárlására indított közbeszerzést az önkormányzat és az SZKT 2010. szeptember 10-én, amit az Ikarus–Skoda Konzorcium nyert el a 2010. december 10-i eredményhirdetés értelmében. A járművekkel a 10-es trolibuszvonalat tervezik kiszolgálni. Az ügyben azonban 2011-ben a nemzeti nyomozóhatóság kartellgyanú miatt vizsgálódott, majd tavaly késő ősszel megszüntette a nyomozást. Botka László azóta azt hangoztatja, az eljárás miatt egy évet csúszik a trolibuszbeszerzés, és az euró árfolyamának változása miatt 250 millió forint kár érte ezért Szegedet.

Előző sztori

A nyugdíjasklubért küzd a szőregi képviselő

Következő sztori

Botos Katalin: A gyerekvállalás közügy + FOTÓK, VIDEÓ