Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Közélet

A kommunizmus áldozataira emlékezett a szegedi Jobbik + FOTÓK, VIDEÓ

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A kádári megtorlás egyetlen szegedi áldozatának, Kováts Józsefnek a szobránál emlékezett a Jobbik a kommunizmus áldozataira a Dóm téren. A megemlékezésen elhangzott, addig nem lesz igazi rendszerváltás hazánkban, amíg a kommunista rendszer bűnöseinek felelősségre vonása nem történik meg.

„Ma egy olyan ember, egy olyan hős emlékművénél állunk, aki 1956-ban az igazságtól vezérelve kiállt hazája és szeretett városa, Szeged mellett. Ez a hős nem más, mint Kováts József. Ő volt az a fiatal, akit a szegedi Forradalmi Tanács 56-ban a fegyveres erők felügyeletével bízott meg. Ő volt, aki lecsukatta az ávós tiszteket, ő volt, aki ellen az akkori rendőrkapitány merényletet tervezett. A vörös kapitány terve később sajnos megvalósult. 1958. október 6-án kivégezték, s mai napig nem lelik földi maradványait” – fogalmazott a megemlékezésen Rácz Tibor. A Jobbik szegedi alelnöke a kommunizmust a pestisnél és bármely más halálos járványnál veszélyesebb vírusnak nevezte, melynek a világon több mint százmillió áldozata van.

„Ez az emléknap a nemzeté. A nemzeti érzés akkor teljesedhet ki bennünk, élőkben, ha ezen a napon azokra az áldozatokra is gondolunk egy sóhajtásnyi ideig, akiknek nincsenek, nem voltak történelmi méretű tetteik” – tette hozzá. Szólt arról is, hogy a kommunizmus nevében elkövetett bűntettek még nem kerültek be az összeurópai köztudatba.

Zagyva György Gyula jobbikos országgyűlési képviselő azt a költői kérdést tette fel, hogy Németországban működhetne-e a mai napig egy olyan párt, ami kinyilvánítja, hogy a Német Nemzeti Szocialista Munkáspárt örököse, ami annak szellemi és fizikai örököse. „Természetesen nem. Már csak azért sem, mert ennek a pártnak a vezetőit Nürnbergben kivégezték, vagy évtizedekre elítélték. Nem volt mentségük. Ezzel szemben Magyarországon egy olyan párt vezette két cikluson keresztül az országot, akik kinyilvánítják, hogy az MSZMP örökösei. S ezt elfogadja a közélet” – jelentette ki Zagyva György Gyula. Hozzátette, amikor a Jobbik azért jelentette fel Biszku Bélát, hogy a többszázezer forintos nyugdíját a minimumnyugdíjra csökkentsék, akkor mindenki fel volt háborodva.

A Jobbik Ifjúsági Tagozatának szegedi elnöke, Böjte Sándor, majd a párt megyei elnöke Tóth Péter egyaránt a kommunizmus történelmi hátteréről szólt. Tóth A kommunizmus fekete könyvéből Stephan Curtois gondolatait idézte. A könyv szerint a kommunista államok valóban kimerítették mind az emberiség elleni bűntett, mind a háborús bűntett, mind pedig a béke elleni bűntett fogalmát. „Miért használjuk ezeket a kifejezéseket csak a nácizmus áldozatai, illetve különböző etnikai indítékú mészárlások kapcsán?” – teszi a fel a kérdést Stephan Curtois.

A Dóm téren egybegyűltek egy perces néma főhajtással tisztelegtek a kommunizmus áldozatainak emléke előtt, majd megkoszorúzták Kováts József szobrát.

Közélet

Napraforgótól sárgállik Szeged határa – képgaléria!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Tovább olvasom

Hírzóna

Rendkívül népszerű a falusi csok 

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Egész Európában nincs még egy ilyen támogatási rendszer.

Tovább olvasom

Hírzóna

Elhunyt Ennio Morricone, minden idők egyik legjobb zeneszerzője

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

91 éves korában.

Tovább olvasom

Aktuál