Tovább bővül az önkéntesek száma a honvédségnél

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az alkalmassági vizsgálatokkal megkezdődött szerdán az önkéntes tartalékos rendszer kiépítésének újabb szakasza a Magyar Honvédségnél.

Mintegy kétezren jelentkeztek, és a tervek szerint a január elsején hatályba lépett honvédelmi törvénynek megfelelően 2014-re összesen nyolcezer önkéntes tartalékos katona áll majd a Magyar Honvédség szolgálatában.

Vanyur Tibor ezredes, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság vezetője az MTI-nek elmondta: elsősorban a korábban leszerelt katonák jelentkezésére számítottak, és a szerdai alkalmassági vizsgálaton részt vevő 54 ember döntő többsége valóban közülük került ki.

“Ez természetes, hiszen a volt katonák kiemeltebb figyelmet fordítanak a honvédségre, könnyebben eljut hozzájuk az információ, és nagyobb az anyagi motiváció is amiatt, hogy esetükben a szolgálati járadék 16 százalékos személyi jövedelemadóját elengedik” – tette hozzá a parancsnok.

Az ezredes tájékoztatása szerint a nyolcezres összlétszám mintegy kétezer védelmi és hatezer műveleti önkéntesre oszlik majd, tehát többnyire katonai szolgálatra várnak jelentkezőket.

Vendrei Gábor orvos alezredes, a honvédség alkalmasságvizsgáló intézetének vezetője az MTI kérdésére elmondta, a műveleti önkéntesek kora várhatóan 40 és 57 év között fog mozogni a leszerelt katonák jelentkezésének nagy száma miatt; közülük csak azokat utasítják vissza, akik egészségi okból léptek ki a szolgálatból.

Az önkéntes tartalékos szolgálat lényege, hogy az önkéntesek megtartják civil foglalkozásukat is. Első alkalommal 25 napra, ezt követően a szerződésben foglalt időtartamra, évente legfeljebb 15 napra hívhatják be őket. Ezenfelül az önkéntes tartalékos háromévente összesen legfeljebb hat hónap tényleges szolgálatra is berendelhető a Magyar Honvédség szervezeteihez.

Fizetésüket, a költségtérítések, a kedvezmények és a támogatások mértékét a szerződéses katonákra vonatkozó szabályok szerint kell megállapítani. Rendelkezésre állási díjra jogosult minden önkéntes, és ellátásukról, utaztatásukról is a honvédség gondoskodik. A civil munkavégzésre való tekintettel van mód a katonai szolgálat átütemezésére, elhalasztására, továbbá a minisztérium kárpótolja a munkáltatókat a kieső időért.

Az önkéntes tartalékos rendszer nyitott, bárki jelentkezhet – legyen nő vagy férfi -, aki elmúlt 18 éves, feddhetetlen az előélete, és megfelel az egészségügyi, pszichikai és fizikai követelményeknek.

Tavaly január elejétől kétezer önkéntes, ún. védelmi tartalékos állt szolgálatba, ők a fokozott őrzést igénylő létesítmények védelmét látják el, és a katasztrófavédelemben is bevethetők. Az őrző-védő feladatokat korábban civil biztonsági őrök teljesítették; a feladatkör honvédségbe integrálásával a minisztérium korábbi közlése szerint milliárdos megtakarítást értek el.

A mostani állománybővítéskor már nem őrző-védő munkákra veszik fel a szigorú követelményeknek megfelelt jelentkezőket, hanem a katonai (műveleti) szolgálathoz kapcsolódó feladatkörökre.

Előző sztori

Labdarúgás: túl az első Futó-edzésen a Szeged 2011 + FOTÓK

Következő sztori

A kajak-kenun és a vízilabdán sok magyar lesz Londonban