Gazdaság

Mélyponton a forint, 320 forint felett az euró

Mélyponton a forint, 320 forint felett az euró

2012. január 4., szerda
Mélyponton a forint, 320 forint felett az euró

A forint árfolyama szerdán a déli órákban átlépte a 320 forintos euró jegyzési küszöböt és 320,30 forinton történelmi mélypontot érintett.

Szerda délelőtt az amerikai dollár forintárfolyama is hároméves csúcsra szökött, 244 forint felett kereskedtek az amerikai fizetőeszközzel. A forint árfolyamát az IMF/EU-megállapodás körüli bizonytalanság, a jegybanktörvény módosítása érdekében kifejtett piaci nyomás terheli. Kereskedők szerint amíg nem lehet biztosabbat tudni az IMF/EU tárgyalások folytatásáról, addig a piac nem nyugszik meg. Nem óriás lépésekkel gyengül, de folyamatos nyomás alatt lesz a forint. Szakértők szerint a tárgyalások folytatásáról szóló hírekig ugyanis nincs, ami igazán korrekcióra sarkallná a piacokat. Kereskedők szerint egy kicsit rosszabb hangulat külföldön Magyarország sérülékenységéből adódóan jóval nagyobb veszteséget okoz itthon. Londoni piaci elemzők keddi helyzetértékelései szerint valószínűleg módosítani kell a jegybanktörvényen ahhoz, hogy az IMF és az EU hajlandó legyen a tárgyalások folytatására Magyarországgal. Az MNB devizatartalékainak gazdaságösztönző célú felhasználásáról kedden szárnyra kapott híresztelések a cáfolat ellenére is nyomást gyakorolnak a forint árfolyamára. Délelőtt tíz órakor az eurót még 318,86 forinton jegyezték. A svájci frank 262,82 forint a délelőtti 261,57 forint, a dollár 246,54 forint a délelőtti 244,69 forint, a japán jen jegyzése pedig 3,2157 forint a délelőtti 3,1909 forint után.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.