Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Kultúra

Szegedi indulók is neveztek az Eurovíziós Dalfesztiválra + VIDEÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Az előzsűri kiválasztotta azt a húsz dalt, amely közül a győztes májusban Bakuban Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon képviseli. A dalversenyre két szegedi tehetség, Tandi Flóra és Tóth Jonathan is nevezett, sajnos azonban egyikük sem jutott be az elődöntőbe.

“Százhetven pályamű, összesen 202 szerzemény érkezett a december 30-i határidőig a magyar dalversenyre. A kilenc tagú előzsűri előbb ötvenet választott ki közülük, majd húszra szűkült a lista. Az első elődöntő január 28-án, a második február 4-én lesz, a nemzeti döntő február 11-én. Mindhármat élőben, egy showműsor keretében közvetíti az m1” – mondta Rákay Philip, az m1 és az m2 intendánsa, a zsűri egyik tagja a keddi budapesti sajtótájékoztatón.

Mint elhangzott, mindkét elődöntőből négy dal kerül a nemzeti döntőbe, ezek közül hármat a négytagú zsűri (ebben Rákay mellett Wolf Kati, a tavalyi magyar induló, Csiszár Jenő rádiós és televíziós műsorvezető, valamint Rakonczai Viktor zeneszerző kapott helyet), egyet a közönség választ. A döntő első részében a nézők voksai döntenek arról, mely dal a kerül a végső négybe, majd a zsűri választja ki, melyik dal képviseli Magyarországot május 22. és 26. között az 57. Eurovíziós Dalfesztiválon az azerbajdzsáni fővárosban, Bakuban.

Két szegedi is nevezett a versenyre

A versenyen a szegedi születésű énekesnő, Tandi Flóra is indult, dalát azonban az utolsó pillanatban módosítani kellett. A szabályok szerint ugyanis csak teljesen új, eddig sehol sem játszott számmal lehet nevezni. “Eredetileg a Hangok tengerén című dallal indultam volna, ez azonban sajnos nem felelt meg a verseny egyik kritériumának. A gond az volt, hogy különböző klasszikus zenei művek részleteit vágtuk össze, ezek pedig már korábban, a verseny előtt is elhangzottak. Körülbelül egy hetünk volt, hogy Molnár Gábor, aki a dalt szerezte, kicsit átalakítsa a dalt, végül az utolsó pillanatban ezzel a változattal tudtuk benyújtani a pályázatot. A dal címe és szövege maradt, csak az alapot módosítottuk, és három percre vágtuk meg, mivel ez is egy kritérium volt” – árulta el portálunknak az énekesnő, aki nem keseredett el, amiért nem sikerült az első húsz helyezett közé kerülnie. “Nyilván elsősorban olyan előadókat kellett beválogatni, akik már egy stabil rajongóbázissal rendelkeznek, akik támogatni tudják őt. Mögöttem még egyelőre kevesebben állnak, de bízom benne, hogy ez még változhat. Az, hogy nem kerültem most be az elődöntőbe, nem tántorított el attól, hogy a jövőben újra megpróbáljam” – mondta Tandi Flóra. A végső befutóra tippet nem adott, de azt elárulta, hogy Tóth Gabi dalát szívesen meghallgatta volna élőben, mert nagy tehetségnek tartja az énekesnőt.

A musicalénekesnek készülő Tóth Jonathan Szárnyal egy dallam című dalával próbált szerencsét a fesztiválon. “Körülbelül fél évvel ezelőtt keresett meg Grósz Artúr Valentin zeneszerző, aki írt nekem egy dalt Szárnyal egy dallam címmel. Ezzel indultam el én is a zenei pályán, és ezzel is neveztem be a fesztiválra” – árulta el Jonathan. Az énekes szerint a mezőny nagyon erős volt, a beküldött 202 pályamunkából igen nehéz kitűnni. “Ha a listát megnézzük jól látható, hogy a legjobb húsz közé szinte kizárólag már jól ismert nevek kerültek csak be, akik már most ismert közéleti szereplők. Ismeretlenként, kezdőként borzasztóan nehéz elindulni itt” – tette hozzá. Tóth Jonathan bízott a sikerben, azonban nincs elkeseredve, amiért nem jutott be az elődöntőbe. Barátjának, Gyurcsik Tibornak szurkol innentől, aki a legjobb húsz között várja a döntőt, két hét múlva pedig első videoklipjét forgatja majd a Szegedi Nemzeti Színházban.

A versenyben maradt dalok húszas listáját Wolf Kati, az Eurovíziós Dalfesztivál tavalyi magyar indulója ismertette. Több szám előadója korábbi televíziós tehetségkutató versenyekről ismert, a szerzők között Krajczár Péter három dallal is szerepel. Rákay Philip értékelése szerint kiváló dalok érkeztek a pályázatra, nehéz volt kiválasztani a legjobb húszat.

Az Eurovíziós Dalfesztivált először 1956-ban rendezték meg, a versenyt az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) szervezi, idén 43 ország képviselői vettek részt. A korábbi győztesek közül sokan világsztárokká váltak, köztük a svéd sikercsapat, az ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John vagy a Shadows együttes, az izraeli Ofra Haza és az egykor svájci színekben induló, kanadai Céline Dion.

Hírzóna

Kihirdették a biennálé legjobbjait, hamarosan nyílik a REÖK új kiállítása

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

A fődíjat Czene Márta festőművész kapta.

Tovább olvasom

Közélet

Nehézkes Mária napja: ismét egy aratóünnep

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Várkonyi Balázs írása.

Tovább olvasom

Kultúra

Meglepetéssel rukkol elő a Belvárosi Mozi

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

Méghozzá úgynevezett VR Élménytárral.

Tovább olvasom

Aktuál