/

Rettegnek a szegedi pedagógusok?

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Péntek óta forr a levegő a város oktatási intézményeiben, ahová a tavalyinál 800 millió forinttal kevesebb forrást irányoz elő a készülő 2012-es városi költségvetés, így a polgármester „fű alatt” behívatta az iskolaigazgatókat, hogy utasítsa őket az elvonásokra. Hétfőn már az intézményekben dugták össze a fejüket a tantestületek, hogy mit és hogyan tegyenek.

Félnek a szegedi pedagógusok – a helyi oktatási rendszerben dolgozó 2300 munkavállaló körében egyre nagyobb bizonytalanságot érez, nem tudja, mennyire kell féltenie egzisztenciáját. Mindezeket Kozma József, az MSZP szegedi frakciójának vezetője mondta néhány hete az új köznevelési törvény elfogadása kapcsán. Ha a következő évtől életbe lépő fenntartóváltás okozhatott is némi szorongást az érintettek körében, péntek óta valóban annál nagyobb a riadalom a szegedi pedagógustársadalomban – ezt portálunk is megtapasztalta.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, „Költségvetési puccs Szegeden” címmel jelentetett meg írást a Népszabadság Online, melyben arról számolt be, hogy pénteken reggel váratlanul behívatták a szegedi városházára az önkormányzat fenntartásában működő iskolák igazgatóit, s közölték velük, hogy mivel Szeged készülő 2012-es költségvetésében 8,1 milliárd forint hiány mutatkozik, csökkenteni kell a támogatásukat.

Maradt az állami normatíva, mégis a tanárokon spórolnak?

Információink szerint a berendelt iskolaigazgatók többsége még aznap rendkívüli vezetői értekezletet tartott az iskolákban, mára pedig rendkívüli tantestületi értekezletet hívatott össze. Állítólag a kialakult helyzetben nincs más lehetőségük, mint a túlórapénzek és a helyettesítésekért járó kifizetések, valamint az útiköltség-térítések megvonása, ami rendkívül érzékenyen érinti az amúgy is számtalan problémával küszködő ágazatot.

Hétfőn megkerestünk közel egy tucatnyi helyi pedagógust, de még név nélkül is csak ketten mertek nyilatkozni; mint mondták: az egzisztenciájukat féltik. A tanároktól megtudtuk, hogy mélységesen felháborítja őket a városháza és a polgármester viselkedése és stílusa. Úgy érzik, hogy “a szocialista városvezetés évek óta visszaél kiszolgáltatott helyzetükkel, és ezt az aktuális várospolitikai érdekeknek rendeli alá”, mint például a Szeged-pótlék ügye kapcsán történt. Szerintük a megszorításokat nem azokon kellene kezdeni, akik sok esetben “saját kevés fizetésükből veszik meg a fénymásolópapírt és a krétát, csak hogy oktatni tudjanak”.

„A továbbiakban nem lesz pénz sem túlóráért, sem helyettesítésért, a környékbeli településekről bejáró dolgozóinktól megvonják az útiköltség-térítést, miközben a ’vízfej’, a Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálatának (NGSZ) működésére van elég keret, pedig véleményünk szerint ott lehetne csak igazán megtakarítani, eleve a szervezet fenntartása súlyos tízmilliókba kerül. A városvezetéshez lojális iskolaigazgatókat ‘tanulmányutaknak’ álcázott külföldi kirándulásokra viszik, nem beszélve a rendszeres prezentációkról, fogadásokról stb. A kormány a normatívát nem csökkentette, állami kézbe még nem kerültünk, szóval szerintem ez az elvonás az önkormányzat sara. Nem kellett volna az iskolákat bokrosítani, és akkor nem kellene főigazgatókat sem fizetni (az iskolákban a korábbi igazgatók megmaradtak – a szerk.)” – fűzte hozzá az egyik pedagógus.

A „minden mindegy” elvonás?

Az oktatási bizottság Fidesz-KDNP-s elnöke nehezményezi, hogy a pénteki behívatást megelőzően semmilyen egyeztetés nem folyt a polgármester és az iskolák vagy a szakbizottság között. “Egyfajta diktátumként mondta meg Botka László, hogy mennyi pénzt kell elvonni. Fogalmunk sincs, milyen modellszámítás alapján állapították meg, hogy az egyik iskolától 8 millió, a másiktól meg 14 millió forintot vonnak el. Azt sem tudjuk pontosan még, hogyan sikerül majd megoldaniuk a spórolást az igazgatóknak, hozzányúlnak-e a túlórapénzekhez, költségtérítésekhez. Lényegében az intézményvezetőknek kell elvinniük a balhét. Azért is szerencsétlen a helyzet, mert mi egyéves költségvetésben gondolkodunk az iskolákban, beindított folyamatokkal, programokkal. Akár munkaügyi perek is lehettek, ha például részmunkaidőben kell az elvonások miatt foglalkoztatni alkalmazottakat” – nyilatkozta portálunknak Pocsai Blanka.

Kiemelte, hogy ha ezeket a kis tartalékokat is elvonják az intézményektől, akkor az is felmerülhet, hogy mínuszba fut több iskola gazdálkodása. „Feltételezhető az is, hogy mivel a törvénymódosítás kapcsán 2013-tól fenntartóváltás lesz majd az iskolák életében, ezért most minden mindegy alapon sakkoznak az oktatási intézmények gazdálkodásával, hiszen a veszteséggel záró intézményeket majd úgyis átveszi az állam. Nem szeretném, ha ez a gondolkodás vezérelné a polgármestert a költségvetés tárgyalásakor is” – fűzte hozzá.

Előző sztori

Egy hétre bárki egyetemista lehet Szegeden

Következő sztori

A volt ombudsman szerint jogellenes az új adatvédelmi hatóság