Közélet

Padlón az ingatlanárak Szegeden is + VIDEÓ

Padlón az ingatlanárak Szegeden is + VIDEÓ

2012. január 10., kedd
Padlón az ingatlanárak Szegeden is + VIDEÓ

A gazdasági válság a hazai ingatlanpiacot is megrogyasztotta, bizonyos lakások értéke a negyedével csökkent egyetlen év alatt. Ingatlanon túladni jelenleg nem a legjobb üzlet, sokakat azonban a végtörlesztés kényszerített az áron aluli értékesítésre. Szegeden is körülnéztünk, hogy mennyire kell a zsebünkbe nyúlni egy-egy ház vásárlása esetén.

Újabb tíz százalékkal esett vissza múlt évben a lakás adásvételek száma a Duna House ingatlan franchise adatai alapján. 2011-ben 80 500 lakás adásvételére kötöttek szerződést, átlagosan egy ingatlan 11 millió forintért cserélt gazdát. A gazdasági válság hatásaira legérzékenyebben az idehaza is igencsak hitelorientált építő- és ingatlanpiac reagált: területileg a nyugat-magyarországi és a budapesti panelek szenvedték el a legnagyobb áresést, értékük 23-24 százalékkal is csökkent az elmúlt év során. A helyzet Szegeden sem rózsás, megkérdezett szakértőink egyöntetűen a mélyponton látják az piacot, csak a kilábalás lehetőségei és időtartama képezhetik vita tárgyát.

Messze a fény az alagút végén

Négymillió forintos garzonlakástól 55 milliós, medencés, új építésű családi házig igen széles skálán mozognak az ingatlanok Szegeden. Az egyik legnépszerűbb ingatlanhirdetésekkel foglalkozó regionális lap hasábjai a pangó piac ellenére is tömve vannak az eladásra, kiadásra váró lakásokkal. Árban azonban igen komoly különbségek vannak közöttük, leginkább a panelok értéke zuhant látványosan: egy Csongrádi sugárúton lévő frekventált, könnyen megközelíthető, másfél szobás lakásért már ötmillió forintért hozzájuthatunk. Pénz azonban sokaknak még erre sincs, nekik az albérlet vagy a kedvezőtlen hitellehetőségek jelentik az egyetlen alternatívát. „A magántulajdonú lakások értéke jelentősen csökkent az elmúlt időszakban, jó, ha az eredeti ár hatvan százalékán értékesíteni lehet őket” – nyilatkozta portálunknak

Soós Ferenc

, az Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó (IKV) Zrt. megbízott vezérigazgatója, aki kiemelte: a jelenlegi árfolyam alá már csak „muszájból” licitálnak az emberek, ahogy az árak, úgy a piac is padlón van. „A bérlakások esetén a bérleti jog teljesen elértéktelenedett. A belvárosi helyiségek nagy része ugyan üresen áll, de van bérlőjük. Ők arra várnak, hogy valamit kapjanak a pénzükért, hiszen ő is forintért vette a - zömében határozatlan ideig szóló - bérleti jogot.” Az IKV Zrt. jelenleg körülbelül 4500 bérlakással rendelkezik, irodákkal, garázsokkal és társasházakkal. Értékesítésük és bérbeadásuk az elmúlt évekhez képest is kedvezőtlenebb,

Soós Ferenc

sem látja a fényt az alagút végén. „Nem hiszem, hogy idén érdemi változás következne itt be, semmi nem indokolja azt, hogy valami emelkedés történjen. Jóval kevesebb a pénzük az embereknek. Az a kör, aki a pénztárcájának megfelelő ingatlanhoz juthat, már beszerezte a lakást, aki pedig nem engedhet meg magának egy ilyen beruházást, az igyekszik megőrizni azt a keveset, amit félre tudott tenni” – summázta a helyzetet a megbízott vezérigazgató.

Költözni panelba, befektetni téglalakásba jó

„Bizonyos ingatlantípusok esetében elmondható, hogy az árak jelentősen csökkentek, főként a panellakásokra és a nagyobb értékű családi házakra igaz ez. Társasházak esetében olyan erősen nem érezhető a visszaesés” – emelte ki

Kis-Jakab Réka

, az Ingatlan Cafe ügyvezető igazgatója. Mint mondta, a piacot némileg csak a januárig igényelhető végtörlesztés mozgatta meg, ami ugyan tovább csökkentette az árakat, a befektetők részéről azonban fokozottabb vásárlási kedvet generált. Leginkább a belvárosi, másfél-két szobás társasházi lakások a népszerűek itt Szegeden az ingatlanközvetítő iroda szerint - főként az újabb építésű, tízévesnél korábbiak iránt van még érdeklődés, de Felső- és Alsóvároson is keresettek még a lakások. Nem mindegy azonban, hogy lakóhelyként vagy pedig hosszú távú befektetésként gondolunk jövendőbeli otthonunkra. „Nem gondolom, hogy az árak még ennél is lejjebb mennének. Aki lakhatási célra szeretne venni ingatlant, annak érdemes panellakásban gondolkodni, mert most nagyon olcsón hozzájuthat. Befektetési szempontból viszont annyira nem ajánljuk, mert nem lehet tudni, hogy emelkedni fog-e az értéke az elkövetkezendő időszakban. Befektetésnek inkább a most áron alul megszerezhető, könnyen kiadható, nappali plusz egy- vagy nappali plusz kétszobás téglalakásokat érdemes megvásárolni” - mondta Kis-Jakab Réka.

2012 a remény éve

"Az ingatlanpiacon realizálódó adásvételek elsősorban a panelek irányába tolódik. Az olcsóbbat keresik az emberek, mivel kisebbek az anyagi lehetőségek" - nyilatkozta a Telin TV-nek

Mácsai Botond

ingatlanszakértő. Hangsúlyozta: a belváros továbbra is kiemelten keresett (elsősorban az albérleteknek köszönhetően), valamint Alsóváros és Újszeged is népszerű. Míg a panelok árai Szegeden is csökkennek, az újabb építésű társasházak értéke igen változó. "Itt Szegeden körülbelül 200 és 290 ezer között mozognak az új építésű lakások négyzetméterárai. Ez már feltételez egy jó elhelyezkedést és egy korszerű technológiájú építést" - emelte ki az ingatlanszakértő, aki az új évre pozitív elmozdulást remél. 2012-ben a kormány két intézkedésével, a szocpol visszahozásával, valamint az állami kamattámogatású hitelek bevezetésével talán fellendítheti az ipart - mondta Mácsai Botond.

A Telin Televízió Szeged Ma hírműsorának vendége a téma kapcsán Mácsai Botond ingatlanszakértő volt. Tekintse meg a vele készült beszélgetést!

http://www.youtube.com/watch?v=9ZARuFwReEY

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.