Közélet

Megnyílik az ásotthalmi és a régi röszkei átkelő

Megnyílik az ásotthalmi és a régi röszkei átkelő

2012. január 24., kedd
Megnyílik az ásotthalmi és a régi röszkei átkelő

A tervek szerint az év végére átadják az Ásotthalom és Királyhalom (Backi Vinogradi, Bácsszőlős) közötti átkelőt, és előkészítik a Röszke és Horgos közötti régi határátkelőhely újranyitását is – jelentette be Ivica Dačić szerb és Pintér Sándor belügyminiszter kedden Horgoson.

A tervek szerint az év végéig felépül a határátkelő épülete Ásotthalom és Királyhalom (Backi Vinogradi, Bácsszőlős) között, amely közös magyar-szerb szolgálatellátási helyként működik majd – mondta

Pintér Sándor

a szerb kollégájával folytatott tárgyalást követő sajtótájékoztatón. A régi röszkei átkelő újranyitása mintegy 300 millió forintos beruházást igényel, az ehhez szükséges döntés a kormány előtt van – tudatta a magyar tárcavezető. Az előzetes elképzelések szerint az átkelő a turisztikai szezon idején éjjel-nappal, azon kívül reggel 6-tól este 10-ig működik majd, csökkentve ezzel az autópálya-átkelőnél kialakuló torlódást – közölte Pintér Sándor. Az MTI kérdésére, hogy az idei idegenforgalmi szezon előtt megnyílhat-e a régi átkelő, Pintér Sándor közölte, nem zárja ki, de azt sem állíthatja, hogy biztos be fog következni. Az átkelő magyar oldalán közös kapcsolattartási szolgálati helyet alakítanak ki, amely feladata lesz a határon átnyúló bűnözés – többek között a kábítószer-, fegyver- és embercsempészet – elleni fellépéshez szükséges információcsere.

Ivica Dačić

szerb belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes elmondta: Pintér Sándorral aláírták az új magyar-szerb határforgalmi megállapodást, amely célja, akadályokat állítson a bűnözők elé, ellenben könnyen átjárhatóvá tegye a határt az egyszerű állampolgárok számára. A szerb és a magyar hatóságok dolgoznak egy katasztrófavédelmi együttműködésről megállapodás előkészítésén is – tette hozzá. A magyar-szerb belügyi együttműködés fontos területe az illegális migráció elleni fellépés. A magyar Belügyminisztérium a közös munkát segítő akciótervet készített, s ezen a területen várják más országok, többek között Ausztria támogatását is – közölte a szerb miniszter. Tavaly a Szerbiában elfogott illegális migránsok száma meghaladta az ötezret és közülük több mint háromezren menekültstátuszért folyamodtak. Az országra nagyon komoly terheket ró, hogy a menekülteknek a nemzetközi előírásoknak megfelelő ellátást biztosítson – hangsúlyozta Ivica Dačić.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.