Közélet

Márciustól a 2-es villamosé a vezérszerep Szegeden + VIDEÓ

Márciustól a 2-es villamosé a vezérszerep Szegeden + VIDEÓ

2012. január 17., kedd
Márciustól a 2-es villamosé a vezérszerep Szegeden + VIDEÓ

Februártól utasokat szállíthat a PESA villamos, március 3-án pedig átadják az új 2-es vonalat - árulta el az SZKT ügyvezető igazgatója, Tóth István Tibor, aki büszke rá, hogy cége pozitív mérleggel zárta 2011-et.

"Hosszú év volt" - így összegezte a 2011-es esztendőt a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezetője.

Tóth István Tibor

a Telin TV Szegedi Panoráma című műsorának január 13-i adásában elmondta: a bevételek csökkenése és a költségek növekedése miatt több száz milliós nagyságrendű problémahalmaz várta őket egy évvel ezelőtt. Negatív üzleti tervet készítettek, amit azonban sikerült kijavítaniuk, így büszke lehet rá, hogy az előzetes számítások szerint pozitív mérleggel zártak. Az elért eredménynek közül kiemelte, hogy tavaly augusztusban átadták a 3-as és 4-es villamos közös, felújított szakaszát, decemberben befejeződött az 1-es vonalának rekonstrukciója, illetve a városban rója már a kilométereket az első új, modern PESA villamos is. Az igazgató reményei szerint a jármű hamarosan, február folyamán már utasokat is szállíthat. Ami a 2-es vonalat illeti, annak első körben már 2010 nyarára el kellett volna készülnie - emlékeztetett a komoly csúszásokra a szakember. A jelen állás szerint az átadás idén március 3-án történhet meg. A 2-es villamos a Vértói kiserdőtől, a Csongrádi sugárúti végállomástól Szeged nagyállomásig szállítja majd az utasokat. "Erre fonódik majd rá az 1-es, hiszen azonos pályán fut majd a két járat, csak a 2-es vonala kiegészül az új Rókusi körúti szakasszal is. Mindez azt jelenti, hogy márciustól a 2-es villamos veszi át Szegeden a vezérszerepet" - fogalmazott. Az igazgató nem rejtette véka alá: a változások azzal járnak együtt, hogy szűkül a buszközlekedés a városban. Ez az elektromos tömegközlekedési nagyprojekt alapfeltétele, hiszen az ehhez hasonló fejlesztések egész Európában a helyi környezetterhelés, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését célozzák a belső égésű járművek lecserélésével. Az új menetrend részletei még kidolgozás alatt állnak, a szegedi közgyűlés decemberi döntése nyomán azonban annyi már biztosra vehető, hogy az 5-ös, 8-as és 9-es troli végállomása is új helyre kerül, megszűnik a 2-es, a 83-as és a 83 A jelzésű busz. Az újszegedi lakosságot március 3-ától a 72-es szolgálhatja ki az Erdélyi tér és a Mars tér között, ezt összehangolják a 71-es busszal, hogy megmaradjon a megfelelő kapcsolat a Tisza túlpartján fekvő városrészekkel.

Tekintse meg a Telin TV Tóth István Tibor SZKT-igazgatóval készített interjúját!

(Szegedi Panoráma, 2012. január 13.)

http://www.youtube.com/watch?v=pEwQ5OvSbCE

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.