Egyetem

Lézerek a középpontban a Fizika Napján + VIDEÓ, HANG, FOTÓK

Lézerek a középpontban a Fizika Napján + VIDEÓ, HANG, FOTÓK

2012. január 29., vasárnap
Lézerek a középpontban a Fizika Napján + VIDEÓ, HANG, FOTÓK

Még csak most kezdték el belakni, de máris vendégeket fogadott az SZTE Fizikus Tanszékcsoport a nagyszabású felújításán átesett Dóm téri épülete. Hatodik alkalommal rendezték meg Szegeden a Fizika Napját, ahol a tudományág iránt érdeklődő gyerekek és felnőttek bekukkanthattak a tanszékcsoport életébe, és számos érdekes kísérleten keresztül megismerhették a fizika csodálatos világát.

„Az emberek jelentős része a fizikáról és arról, hogy egy fizikus mivel foglalkozik, igen keveset tud, sőt talán tévképzetei is vannak” – beszélt a nyílt nap jelentőségéről

Szalai Tamás

, az

SZTE Fizikus Tanszékcsoport

kapcsolattartója. „Mi megpróbáljuk ezeket eloszlatni, és megmutatni, hogy rengeteg mindenre alkalmazható a fizika.” Az előadások során a hallgatóság megismerkedhetett a tanszékcsoporton folyó környezetfizikai kutatásokkal, a modern eszközök, a mobiltelefonok és a számítógépek fizikájával, a 2011-es Nobel díjat érdemlő szupernóva-kutatásokkal, valamint az elméleti fizika napjainkra gyakorolt hatásaival.

Látogatók a megújult épületben

A Dóm téri épületszárny

jelentős felújításon

esett át. A házigazdák bemutatták a megújult laborokat, a 120 férőhelyes Budó Ágoston-termet, azokat a helyiségeket, melyek a kutatók-oktatók munkáját kényelmesebbé teszik, és ahol nemcsak a környezet szépült meg, hanem az infrastruktúra is teljesen megújult, modernebb lett. A rekonstrukció mintegy kétmilliárd forintba került, ezen felül 600 millió forintot eszköz- és műszerbeszerzésre fordítottak.

Gőzgéptől a lézerig

Az elméleti előadások mellett természetesen számos érdekes kísérlet is várta a közönséget. A látogatók családostól, kisebb-nagyobb gyerekekkel érkeztek, és találkozhattunk a fizika szak iránt érdeklődő középiskolásokkal is. http://www.youtube.com/watch?v=dKNcLsHCMN4 „A látogatóink igen jelentős része középiskolás, eddig féltávnál járva közel kétszázötven főt regisztráltunk” – folytatta Szalai Tamás. „Azért is vannak itt, mert érdekli őket a fizika mint foglalkozás, vagy pedig egyszerűen érdeklődnek a természettudományok és a kísérletek iránt. Reméljük, hogy a nap végére a korábbi évekhez hasonlóan elérjük a 350-400 látogatót is.” A kísérletekben nem volt hiány, hiszen a még éppen csak belakott laborokban – az oktatók és a fizikushallgatók keze nyomán – a fény, a gőz, a levegő számtalan formában és kísérletben mutatkozott be. Az persze nem véletlen, hogy a lézerek voltak előtérben, hiszen a hamarosan elkezdődő ELI projekt éppen azért kerülhetett Szegedre, mert ezt a tanszékcsoporton folyó kutató-oktató munka alapozta meg.

Hallgassa meg Szalai Tamással, az SZTE Fizikus Tanszékcsoport kapcsolattartójával készített hanganyagunkat!

Felkelteni az érdeklődést

„Évtizedes probléma, hogy nincs megfelelő érdeklődés a műszaki, természettudományos szakok iránt” – mondta el portálunknak

Szabó Gábor

akadémikus, az SZTE rektora, aki egyben a tanszékcsoport vezetője is. „Mi most ugyanazt csináljuk, amit öt éve elkezdtünk. Megpróbáljuk a természettudományok felé terelni a fiatalok figyelmét. Különösen örülünk annak is, hogy nemcsak a negyedikes, végzős tanulók jönnek el hozzánk, hanem az igazi célközönségünk, az általános iskolások és fiatalabb középiskolás réteg is. Bennük szeretnénk felkelteni az érdeklődést, hogy erre a pályára jöjjenek.” A

Magyar Innovációs Szövetséggel

együtt Szabó Gábor a szervezet elnökeként is évtizedek óta hangsúlyozza, hogy a magyar gazdaság fejlődésének komoly problémája az, hogy a felsőoktatásból a műszaki-természettudományos végzettséggel rendelkező tehetséges fiatalok túlságosan kis számban lépnek a munkaerőpiacra. „Ezt a területet a keretszám csökkentések nem érintették olyan módon, mint a többit” – beszélt a tanszékcsoportról az egyetem rektora. „Itt ugyanaz a problémánk, mint évekkel ezelőtt, hiszen nem érdeklődnek megfelelő számban a fiatalok. Ezekkel a rendezvényekkel szeretnénk ezen változtatni, és mind jobban a természettudomány felé fordítani a leendő hallgatókat.”

„A polcon itt sorakoznak a marsallbotok”

„Semmiképpen nem használt a fizetőssé tétel” – beszélt a nemrégiben meghozott állami döntésről Szabó Gábor. „A következményeket a jelentkezők számából tudjuk majd felmérni. A polcon viszont itt sorakoznak a marsallbotok, és a kérdés már csak az, hogy jön-e olyan fiatal, aki leveszi ezeket, és elindul velük a pályáján.” A tanszékcsoport teljes mértékben felkészült az ELI projekt követelményeire, és arra, hogy olyan szakembereket képezzen, melyeket a majdani kutatások igényelnek. Az európai lézeres fizika a lézeres iparral együtt már megfogalmazta azokat a követelményeket, amelyeket egy ilyen szakembernek teljesítenie kell. Az ide jelentkező fiatalok pedig azt fogják tanulni, amit a nemzetközi szakmai közösség elvár. „A szegedi egyetem diplomáinak jó része abszolút jó belépő a munkaerőpiacra” – hangsúlyozta az SZTE rektora. „A gazdaságtudományi képzésben például évek óta működik egy megbízható diplomás pályakövetési rendszer. A közgazdász végzetteink kilencven százaléka három hónapon belül állást talált. Ezen a téren hasonlóan jó a fizikus diploma is.”

Hallgassa meg Szabó Gáborral, az SZTE rektorával készített interjúnkat!

Csillagászat a mindennapi életben

Nagyon jól illusztrálja a modern csillagászat értékét, hogy a 2011-es fizikai Nobel-díjat alapvetően csillagászati jellegű felfedezésért osztották ki. De ha azt nézzük, hogy a sajtóban, rádióban, tévékben, internetes portálokon a csillagászati témák milyen népszerűségnek örvendenek, azt láthatjuk, hogy a mindennapi életünkben megvan ennek a tudománynak is a helye. „Az átlagemberek csillagászati tudása jobb, mint amit első pillanatban várna az ember” – mondta el portálunknak a szupernóvákról szóló előadása előtt Vinkó József csillagász, az Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék docense. „Rendkívül nagyfokú az érdeklődés iránta, és a nagyközönség részéről olyanfajta kérdések hangzanak el, ami nagyon sok információra épül. Talán inkább egy picit a bőség zavara figyelhető meg, hiszen rendkívül sok információ érhető el nagyon könnyedén.” Ezek között sok a pozitív tartalommal rendelkező, de nyilván ebből adódóan van olyan is, aminek a valóságtartalma kétes. De ahhoz képest, hogy a csillagászat – a környező országokkal ellentétben – a magyar közoktatásnak nem része, nem iskolai tantárgy, mégis egészen jól tájékozottak az emberek. Nyilván egy ilyen kis országnak nincsen szüksége csillagászok tömegeire, viszont a szegedi csillagász szakot elvégzett szakemberek nagyon nagy eséllyel helyezkednek el olyan rokon tudományterületeken vagy egyéb más szakterületen, ahol a számítógépes ismeretekre, az adatfeldolgozásra, az adatok kiértékelésére, a modern mérőmódszerek használatára van szükség.
Hallgassa meg Vinkó József csillagásszal készített hanganyagunkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.