//

Gyálaréti megemlékezés a doni áttörésről + FOTÓK, VIDEÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

„Hol vannak a katonák…”

A 2. magyar hadsereg 69 évvel ezelőtti hősies küzdelméről tartanak hadtörténeti kiállítással egybekötött megemlékezést a Szeged-Gyálaréti Művelődési Központban 2012. január 14-én, délután 3 órától.

A Gyálaréti Civil Összefogás Egyesület és a Gyálaréti Művelődési Központ szervezésében a korabeli katonai relikviákból, eredeti egyenruhákból, fegyverekből, dokumentumokból és kitüntetésekből rendezett kiállításon Zetényi-Csukás Ferenc író, kutató és v. Pintér István történész beszélget v. Török Pál Miklós nyugalmazott ezredessel.

A 2012. január 14-én, délután 3 órától kezdődő eseményre a Szeged-Gyálarét, Koszorú utca 5. szám alatt a szervezők mindazokat várják, akik túlélték a borzalmakat, akik családtagjaikat veszítették el II. világháborúban, és azokat is, akik érdeklődnek a korszak eseményei iránt.

A 2. magyar hadsereg veszte

no images were found

A szovjet hadvezetés 1942 végén több támadó hadműveletet előkészített. Ezek közül a Voronyezsi Front osztrogorszk-rosszosi offenzívája a 2. magyar hadsereg megsemmisítését célozta. A szovjet támadást 1943. január 12-én az urivi hídfőből indított erős harcfelderítés vezette be a IV. hadtest 7. hadosztályának védőszakaszán.

A következő napon támadásra indult a szovjet 40. hadsereg, majd 14-én a scsucsjei hídfőből a 3. harckocsihadsereg is. E napon az esti órákban már egy 50 kilométer széles és 17 kilométer mély rés tátongott a magyar védelemben. Az első napokban a magyar csapatok szívósan ellenálltak. A katonák mindaddig kitartottak, amíg működött a vezetés, és volt mivel harcolni. Január 15-én azonban a szovjet támadó egységek elvágták a hadsereg többi erőitől a III. hadtestet. A nap estéjére az áttörés szélessége 100 kilométerre növekedett. A vezetés cselekvésképtelen volt, a páncélelhárítás gyenge, és a tüzérség kiesett.
Jány Gusztáv vezérezredes hadseregparancsnok január 16-án kiadta az előzetes intézkedést a VII. hadtest és az 1. páncéloshadosztály visszavonulására. A német B. hadseregcsoport azonban, amelynek alárendeltségébe a 2. magyar hadsereg tartozott, nem engedélyezte ezt. A 2. hadsereg részekre szakadt, és vezethetetlenné vált. Január 17-én végül mégis elrendelték a magyar csapatok kivonulását. Sikerült egy 8 kilométeres folyosót nyitva tartani és így január 24-én a 2. hadsereg maradványai kiváltak az arcvonalból. A parancsnok ekkor adta ki a csapatokat súlyosan sértő „… A 2. magyar hadsereg elvesztette a becsületét…” kezdetű hadparancsát, amit semmi nem indokolt.

no images were found

Március 5-én a német parancsnokság elrendelte a 2. hadsereg alakulatainak sürgős hátravonását a Dnyeper nyugati partjára. Április 24-től május elejéig tartott az alakulatok hazaszállítása. Jány vezérezredest 1943. május 1-jén Kállay miniszterelnök ünnepélyesen fogadta a Keleti pályaudvaron. A 2. hadsereg élelmezési létszáma 1943. január 1-jén 194.334 fő volt, míg március 1-jén 100.818 fő, a hiány 93.516 fő. Kórházvonaton 28.044 sebesültet és beteget szállítottak haza, 28 ezer fő fogságba esett, a véres veszteség (elesettek és megfagyottak) 41.792 fő.

no images were found

Előző sztori

Sportkoktél 2011 őszi válogatás

Következő sztori

Megújult az SZTE-Szedeák honlapja