Közélet

Folytatódik az M43 autópálya építése az országhatárig

Folytatódik az M43 autópálya építése az országhatárig

2012. január 2., hétfő
Folytatódik az M43 autópálya építése az országhatárig

Kiírta a kapcsolódó kivitelezői közbeszerzést a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., így talán már a nyáron folytatódhat az M43 autópálya építése Makótól az országhatárig.

Az országhatárig érhet az M43 autópálya, a már elkészült Szeged–Makó szakaszhoz kapcsolódik a Makó és Nagylak (román országhatár) közötti útszakasz. A mai napon a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kiírta a 23,1 kilométeres sztrádaberuházás kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési eljárást. Az új gyorsforgalmi út kétszer két sávos autópálya-keresztmetszettel, burkolt leállósávval csatlakozik az M43 Szeged és Makó közötti szakaszához.

2014 nyarára a határig érhet az M43-as

A szakaszon három csomópont épül: a 4415. jelű úti, valamint a 4425 jelű útnál, illetve a 4451. jelű utak keresztezésénél külön szintű csomópontot alakítanak ki. Az M43 gyorsforgalmi út új nyomvonala a Hódmezővásárhely – Makó vasútvonalat és a Mezőhegyes – Újszeged vasútvonalat keresztezi, itt a vasúti felüljáróval oldják meg az átvezetést. Az új útszakaszon kettő pihenő is létesül, egy egyszerű a Krak-érnél, illetve egy egyoldali komplex autópálya pihenő is kiépül Kövegynél. A beruházás befejeztével lényegesen gyorsabban és biztonságosabban, gyorsforgalmi úton érhetjük el a magyar-román határt. A térség forgalmi helyzete javul, az országhatárra tartó és az onnan érkező jelentős nehézgépjármű-forgalom is erre az útszakaszra terelődik. A közbeszerzés értékelése után a kiválasztott kivitelező várhatóan 2012 májusában kezdi meg a munkálatokat, és a tervek szerint 2014 júliusában adhatja át a forgalomnak az országhatárig érő autópályát a NIF Zrt. (Az ajánlattételi határidő: 2012. március 29., az eredményhirdetés tervezett időpontja: 2012. május 28., a szerződéskötés tervezett időpontja: 2012. június 18.) A fejlesztés az Új Széchenyi Terv részeként az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.