Közélet

Csányi Sándor közbenjárását kéri Orbánnál a DK a bankbetétek védelmében

Csányi Sándor közbenjárását kéri Orbánnál a DK a bankbetétek védelmében

2012. január 6., péntek
Csányi Sándor közbenjárását kéri Orbánnál a DK a bankbetétek védelmében

A Demokratikus Koalíció (DK) helyesnek tartja, hogy a kormányfő végre megszólalt a bankbetétek biztonsága ügyében, és azt mondta, a kormány megvédi azokat, a Gyurcsány Ferenc vezette párt ugyanakkor arra kéri Csányi Sándort, az OTP elnök-vezérigazgatóját, hogy folyamatosan figyelmeztesse Orbán Viktort ígéretére. Ezt Vadai Ágnes, a DK független parlamenti képviselője mondta pénteken sajtótájékoztatón.

A politikus úgy indokolt: a miniszterelnök számos ígéretét megszegte már, ezért kérik az OTP vele "talán bensőségesebb viszonyban álló" vezetőjét, hogy járjon közbe

Orbán Viktornál

. A pénzintézet egyik budapesti fiókja előtt tartott sajtótájékoztatón arra is kérte

Csányi Sándort

, vegye rá a kormányfőt, hogy támogassa a DK népszavazási kezdeményezését, amely megtiltaná, hogy korlátozzák a betétesek hozzáférését a bankoknál és más pénzintézeteknél elhelyezett betéteikhez. Hozzátette: a miniszterelnök sem az ellenzékre, sem az uniós vezetőkre nem hallgat, ezért kérik az ország legnagyobb bankját vezető, általuk hazafinak tartott Csányi Sándor közbenjárását.

Vadai Ágnes

kifejtette: a bankbetétek ügyében józanságra, nyugalomra van szükség, garanciát és így megnyugvást azonban véleménye szerint csak egy népszavazás jelentene. Ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a referendum kiírását felgyorsítaná, ha azt a többi ellenzéki párt mellett a kormányoldal is támogatná. A DK csütörtökön jelentette be, hogy népszavazást kezdeményez; az ellenzéki párt a december végén elfogadott jegybanktörvény visszavonásához, illetve a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete összevonásának megakadályozásához is választói támogatást remél. A referendum emellett kizárná, hogy az Országgyűlés korlátozza a betétesek hozzáférését a bankoknál és más pénzintézeteknél elhelyezett betéteikhez, valamint hogy a parlament ilyen intézkedésre adjon felhatalmazást a kormánynak vagy más állami szervnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.