/

Biológiai útlevelek a dopping ellen

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A jogszabályi háttér összehangolása, a tavaly tavasszal elfogadott doppingellenes kormányrendeletből és az idén január elsejétől érvényben levő sporttörvényből fakadó feladatok adják a legfőbb teendőket 2012 elején a Magyar Antidopping Csoport(MACS) számára – jelentette ki Tiszeker Ágnes pénteken az MTI érdeklődésére.

A nemzeti doppingellenes szervezet (NADO) szerepét betöltő MACS vezetője úgy fogalmazott, hogy össze kell fésülni a sporttörvényt a kormányrendelettel. “Elviekben természetesen nincs ellentét a két jogszabály között – mondta -, de a finomhangolást most kell megcsinálni. Újra átnézzük a honi doppingszabályozást és a nemzetközit, tehát a WADA-kódexet, és a doppingellenőrzésekre vonatkozó nemzetközi szabványt, amelyek együtt meghatározzák tevékenységünket. A másik nagyon nagy feladat, amit már tavaly elkezdtünk, hogy bekértük-begyűjtjük valamennyi hazai és nemzetközi sportszövetség doppingellenes szabályzatát, mert ezeket is össze kell fésülni. Óriási jogi munkáról van szó, amelyet szeretnénk február végéig befejezni, s valamennyi sportági szövetségnek javaslatot tenni egyénileg, tehát sportágakra lebontva arra vonatkozólag, hogy kell-e bármiféle módosítást végrehajtaniuk, vagy megfelelő a szabályzatuk, és ha netán nem az, hogyan kéne kinéznie és mit kell tartalmaznia. A visszajelzések azt mutatják, ez nagy segítség a szövetségeknek, kifejezetten örülnek neki. Mindenesetre sietnünk kell, hiszen közeleg az olimpia, ezért tűztük ki a február végi határidőt, hogy mire a finisbe érünk, addigra semmiféle jogszabályi eltérés, vagy bármilyen kiskapu ne lehessen, ami megzavarhatja az olimpiai felkészülést.”

Tiszeker Ágnes kitért a doppingszabályozás és -ellenőrzés sarokpontjaira is: “Maga a mintavétel menete nyilvánvalóan rendkívül jól szabályozott folyamat, ebben nincs szükség szigorodásra. Nagyon fontos viszont a doppingvizsgálati eredmények kezelése, benne az is, hogy mindenféle jogorvoslati lehetőséget a sportolónak biztosítani tudjunk, hogy teljesen pártatlan tárgyalás legyen minden ügyben. Szintén fontos a pozitív minta megfelelő módon történő kezelése, s általában is az információ megosztása elsősorban a nemzetközi szervezetekkel, hiszen itthon ez jól működik az állami sportirányítással, a MOB-bal, a sportági szövetségekkel egyaránt. Optimális a kapcsolattartás, bár még jobb lenne, ha valamiféle internetes adatbázis formájában, a megfelelő szinteken hozzáférhetők lennének az adatok a nemzetközi szervezetek, szövetségek, vagy a WADA, a Nemzetközi Antidopping Ügynökség számára is.” A MACS vezetője kiemelte, az adatvédelem, az adatok kezelése, s megosztása azért is fontos, mert az idén már a nemzeti doppingellenes szervezeteknek is kötelező elkezdeniük és bevezetniük az úgynevezett biológiaiútlevél-programot.

“Ez új dolog, január elsejétől jelent meg a NADO-k feladatlistáján, mert eddig csak olyan kiemelt sportszövetségek foglalkoztak vele, mint a gyorskorcsolyázók vagy a kerékpárosok nemzetközi szövetsége. Ugyanennek a programnak a tesztelése és gyakorlati bevezetése megkezdődött a WADA részéről, s úgy tűnik, már működik nemzetközi szinten, tehát most el kell kezdeni a nemzeti antidopping-szervezetek szintjén is bevezetni, legalábbis ez a WADA célja.” A biológiai útlevélről a MACS első embere elmondta: először is egy elit sportolói kört kell kiválasztani, tekintettel a költséghatékonyságra.

“Elsősorban a laboranalízisek ára drágult, ezt a nemzetközi gazdasági helyzet is meghatározza, de ami ennél nagyobb problémát okoz, hogy ezeket euróban, illetve valutában kell finanszíroznunk, s a kiszámíthatatlan árfolyam-ingadozás bizony jelentősen befolyásolja a költségeket. Tehát az ellenőrzés keretében, s ebben segítséget kapunk a MOB orvosi bizottságától is, ki kell választani egy szűkebb sportolói kört, ami egy ország életében a legmagasabb szintű 10-15 sportolót jelenti. Esetükben egy éven belül 5-6 mintavételt kell végezni, kifejezetten biológiai paraméterek felmérése céljából. Itt elsősorban hematológiai paramétereket, vérparamétereket, hormonszinteket kell nézni, ebből összeáll egy adatbázis, mondhatni, saját ujjlenyomata lesz a sportolónak. Az értékek belekerülnek ebbe az adatbázisba, s a későbbiek folyamán bármikor történik is ellenőrzés, például már az idei olimpián, ha egy definiáltan jelentős eltérés következik be önmagához, a saját paramétereihez képest a sportoló mintájában, ez már doppinggyanút alapozhat meg. A jól definiált eltérést meg kell határozni, erre vonatkozóan vannak szabályok, WADA-előírások, de ezeket is össze kell hangolni a magyar jogszabályokkal.”

A büntetés-büntethetőség témájában Tiszeker Ágnes utalt rá, hogy pillanatnyilag a WADA-kódex azt mondja ki: azért kizárólag a sportoló felelős, hogy mi kerül a szervezetébe. “Természetesen a sportszakembereket, edzőket, orvosokat, gyúrókat, tehát bárkit, aki a sportoló környezetében van, és doppinggal él vissza, van mód büntetni, erre a WADA-kódex lehetőséget teremt, amikor a doppingvétségeket meghatározza. Ahogy a jogászok szokták mondani, a bűnsegédi kategóriába tartozókat – tehát aki pénzt csinál abból, hogy sportolót doppingol, eladja neki, beszerzi, megveszi a szereket, visszaél, üzérkedik vele, csempészik -, tehát ezeket a személyeket mind lehetne büntetni. Nyilvánvalóan a jogszabályi hátterét ennek is meg kell teremteni, a kódex azonban, ismétlem, lehetőséget ad rá, de nincs teljesen körvonalazva, hogyan néz ki az olyan eset, amikor nem a sportolót, hanem a sportoló melletti sportszakembert lehet büntetni. Ilyesmire nem nagyon volt példa Magyarországon.”

Default thumbnail
Előző sztori

Három szabálysértési eljárást indíthat az EB Magyarország ellen

Default thumbnail
Következő sztori

Kedden döntenek az ország elleni esetleges szabálysértési eljárásról

Legutóbbi hasonló cikkek