Sport

Az FC Barcelona – avagy a nagy futballtitok + FOTÓK

Az FC Barcelona – avagy a nagy futballtitok + FOTÓK

2012. január 24., kedd
Az FC Barcelona – avagy a nagy futballtitok + FOTÓK

AZ UEFA technikai igazgatója, Andy Roxburgh előadása nyomán tartottak edzői továbbképzést Szegeden, ahol többek között a Barcelona játékát, a katalánok új 2-3-2-3-as támadó alakzatát is elemezték a szakemberek.

Az edzői képzések atyja 1974 óta dolgozik az európai futballszervezet edzőbizottságában, az ő budapesti előadását interpretálta Szegeden

Lóczi István,

az MLSZ utánpótlás szakágának megyei igazgatója. A szakmai szeminárium első felében a mai futball legfőbb jellemzőiről esett szó és a csapatokat vezénylő sikeres edzők tulajdonságairól, majd felmerült a kérdés: mi a titka az FC Barcelona játékának, sikerének, és lehet-e egyáltalán utánozni?

Barcelona, te csodás

Amit minden labdarúgást szerető ember felfedezhet, ha a katalánok mérkőzéseit behatóan figyeli, hogy egy az egész csapatot taktikailag, technikailag kiemelkedően intelligens játékosok alkotják, akik szinte bedarálják az ellenfeleiket rekordmennyiségű passzaikkal. A legutóbbi spanyol kupameccsen a Real Madrid ellen 700 feletti passzot láthattak a Barca rajongói. Régóta jellemző a játékukra, hogy öröm nézni, igazi futballélményt nyújt, feltűnő, hogy minden egyes játékos alárendeli magát a csapatnak. „Szokták mondani, hogy

Xavi

még az aranylabdát is lepasszolná” – jellemezte Lóczi István a csapategységet és az alázatot. „Nagy szerepe van ebben a szoros kötelékben annak, hogy a 18-as keretből 13 saját nevelésű játékos. A támadójátékuk pedig úgy jellemezhető, hogy azt akkor is játsszák, mikor nincs náluk a labda. Egy-egy labdavesztésnél annyira feltolják a védekezésüket, hogy nagyrészt szinte csak hátrafelé tud passzolni az ellenfelük” – mondta el a szakember kiemelve a kupameccs néhány statisztikai mutatóját, ami az egyik titka a Barcelona rövid passzos játékának. A Real Madrid ellen Xavi 136 darab átadásban vett részt 91%-os hatékonysággal,

Iniesta

107 passzt adott 92%,

Messi

91 passzt 91% pontossággal. A megyei utánpótlásszakág-vezető elmondta azt is, hogy a Barcelona felállása miatt alakulhat ki ez a rövid passzos játék, hiszen a labdakihozatalnál a 3-4-3-as felállásuk átalakul, a támadószekcióból visszalépnek 3-6-1-es felállásba rendeződve, sőt előfordul, hogy még egy védő is fellép, így gyakran a középpályán 15 méteren belül 6-7 játékos is állandó mozgásban van, s így gyors, rövid passzokkal jár a labda.

Futni is ésszel kell

Az előadáson elhangzott az is, hogy lemásolni nem lehet a Barcelona játékát, még ha a titkot meg is fejthetjük, de tanulni tudunk belőle. Ezt a fajta játékrendszert akkor érdemes alkalmazni más csapatoknál is, ha minőségi fölényben van, az élmezőnyhöz tartozik egy gárda, nagy munkabírásúak a játékosok, intelligensek, s van három magas belső védő és két védekező középpályás. A Bajnokok Ligája (BL) mérkőzéseinek érdekes tapasztalatait is megemlítette Lóczi István, melyek kapcsán könnyen arra lehet következtetni, hogyan változik a minőségi labdarúgás. Jellemzőek a gyors váltások és a zárt 4-5-1-es védekezés. Feltűnik, hogy a széleken gyakran ellentétes lábú játékosok játszanak, a hosszú indítások keresztirányúak, egyre kevesebb a fejesgól, és ritka már az erőcsatár. A csapatok hátulról építkeznek, a szélső védők sokat vállalnak támadásban, labdavesztés után visszatámadnak az együttesek, feltolják a védekezést, egymáshoz közel tartják a pozíciójukat. Csökken a pontrúgások hatékonysága, az átlag futómennyiség 10-11 kilométer játékosonként. Érdekes és beszédes az is, hogy a BL-ben a 10 legtöbbet futó csapat közül a legjobb 32-ből egy sem jutott tovább - ezek szerint a futás is akkor hasznos, ha ésszel űzik. A Barca filozófiája alapján tehát a recept összefoglalva: játékosság, látvány, támadószellem, kiemelkedő képességű játékosok és eredmény.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.