Gazdaság

Az NGM szerint megalapozatlan a Fitch leminősítése

Az NGM szerint megalapozatlan a Fitch leminősítése

2012. január 6., péntek
Az NGM szerint megalapozatlan a Fitch leminősítése

Megalapozatlan volt a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a Fitch Ratings döntése, amellyel megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot.

A tárca pénteki közleménye szerint a hitelminősítő cég véleménye kialakításakor nem volt körültekintő, és döntésének időzítése sem indokolható, egyebek mellett azért sem, mert a jövő héten kezdődnek az IMF-fel való tárgyalások, amelyek a kormány várakozásai szerint sikerrel végződnek. A megállapodás minden bizonnyal a piacok megnyugvásához, valamint gyors eszközár-korrekcióhoz vezet. A közleményben kiemelik azt is, hogy Magyarország fundamentumai szilárdak, és gazdasági helyzete stabil, az ország az Európai Unió által is visszaigazoltan 3 százalék alatt tudja tartani a 2012-es költségvetési hiányt, miközben a külső egyensúly folyamatosan javul. Tartós és jelentős folyó fizetési mérleg többlettel rendelkezik az ország, amelyet tovább növel a tőkemérleg pozitív egyenlege. A kormányzat megfelelő fiskális tartalékokkal rendelkezik, illetve képes a piacról forrásokat bevonni, ezért nincs veszélyben az államadósság finanszírozása - teszik hozzá. Szintén a Fitch-döntés megalapozatlanságát támasztja alá a tárca közleménye szerint, hogy az MNB tartalékai magasak, a legutóbbi hónapban is 2 milliárd euróval emelkedtek. Hozzáteszik, hogy a kormány 2011. december 15-én megállapodott a Bankszövetséggel, amely további pozitív makrogazdasági és stabilitási hatásokkal jár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.