Gazdaság

Az adók mozgatják az autópiacot

Az adók mozgatják az autópiacot

2012. január 3., kedd
Az adók mozgatják az autópiacot

Kiemelkedő decembert zárthatott a magyar újautó-piac, noha a forgalomba helyezési statisztika éves alapon 15 százalékos visszaesést mutat - ismerteti a keddi Napi Gazdaság.

A gazdasági napilap összeállítása szerint a 3261 decemberben forgalomba helyezett személygépkocsi látványos csökkenés novemberhez képest, emögött azonban az áll, hogy az év utolsó hónapjában megvett autókat a vevők jó része csak idén, a már kedvezőbb regisztrációs adó mellett helyezi forgalomba. Ugyanakkor az alacsonyabb regisztrációs adó hatása még nem látszik az árlistákon. Mindez a januári statisztikákon segíthet, érdemi növekedést azonban nem várnak 2012-re a gépjármű-kereskedők a tavalyi 45 ezres értékesítéshez képest. A finanszírozók az áfaszabályozás változásától várják sorsuk jobbra fordulását, a használtautó-piac szereplői pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy a jó állapotú, fiatalabb autókat kiviszik az országból. A napilap cikke kitér arra, hogy a friss árlistákon csak kevés olyan márka van, ahol a regisztrációs adót is tartalmazó bruttó fogyasztói ár kisebb lenne a tavalyinál, sőt nemritkán drágulást tapasztalni. Ez részben a rendkívül gyenge forinttal magyarázható, illetve azzal, hogy a gyártók kihasználják a regisztrációs adó csökkentését és Magyarországra drágábban szállítanak - mondta a Napi Gazdaságnak Gablini Gábor, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.