Közélet

A Jobbik módosításokat javasol az új diákhitel-konstrukcióhoz

A Jobbik módosításokat javasol az új diákhitel-konstrukcióhoz

2012. január 4., szerda
A Jobbik módosításokat javasol az új diákhitel-konstrukcióhoz

A Jobbik a diákhitel hirdetési gyakorlatának megváltoztatását, az eljárásbeli hibák felülvizsgálatát, valamint a hitel állami kamattámogatás alá helyezését szorgalmazza, továbbá azt, hogy csak munkába állás után kelljen törleszteni a fiataloknak.

Z. Kárpát Dániel

, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében úgy értékelte: a kormány a diákhitel új konstrukciójának bevezetésével beismerte, hogy a decemberben elfogadott felsőoktatási törvény és az ehhez párosuló kormányzati forráskivonási szándék tömegeket szorítana ki a felsőoktatásból. Mint írta, a kormány "cinikus válaszként" a hitelt ajánlja a diákok figyelmébe, "mintha hazánk nem is a történelmünk egyik legnagyobb hitelválsága közepén lenne, amikor százezrek veszíthetik el lakásukat a visszafizethetetlen hitel miatt". A jobbikus politikus szavai szerint pártja nincs ellene a diákhitel intézményének, ugyanakkor felveti, hogy vajon tényleg csak a célzott diákok éltek-e a hitel lehetőségével. Z. Kárpát Dániel egy felmérésre hivatkozva azt írta: a diákhitelt felvevő egykori diákok 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a hitel nélkül nem tudta volna megszerezni a diplomáját. A képviselő a diákhitel egyre szélesebb körben való terjedése miatt a Diákhitel Központ reklámjait hibáztatja, amelyek álláspontja szerint kizárólag az előnyökre koncentrálnak, a következményekre, hátrányokra azonban nem hívják fel a figyelmet. Hozzátette: így aztán sokan a pénzt felélve, a diploma megszerzése után több milliós hitellel szembesülnek döntésük következményével. A párt a régi és az új diákhitel konstrukció reklámjánál, hirdetéseinél a hitellel járó hátrányok és nehézségek kellő hangsúlyozását kéri, továbbá elengedhetetlennek tartja az eljárásbeli hibák felülvizsgálatát. "Az új törvény következtében az eddig költségtérítéses összegek többszörösére emelkedése is elképzelhető a Fidesz által bevezetett bújtatott tandíj formájában" - jegyezte meg a Jobbik képviselője, hozzátéve, hogy szerinte erről tanúskodik az új konstrukcióban szereplő 800 ezer forintos hitellehetőség is. Mint írta, minden eddiginél aktuálisabbnak tartja a Jobbik diákhitelre vonatkozó javaslatát, a hitel állami kamattámogatás alá helyezését, és azt, hogy csak azoknak kelljen elkezdeni a törlesztést, akik a diplomájuk megszerzése után el is tudtak helyezkedni egy munkahelyen. A kormány szerdán tárgyal a diákhitelrendszer kibővítéséről a Magyar Nemzet szerint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.