/

Törvényjavaslat a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítására

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről” szóló törvényjavaslatot készített több fideszes országgyűlési képviselő, köztük Lázár János frakcióvezető, a javaslat pénteken került fel a parlament honlapjára.

A törvénytervezet preambuluma szerint a javaslat elsősorban annak érdekében született, hogy Magyarországon minél kevesebb fiatalkorú dohányozzon. Ez kiemelt közegészségügyi cél, amelynek eléréséhez az első lépés a dohánytermékek széleskörű kiskereskedelmi beszerezhetőségének, illetve a dohánytermékek megjelenésének korlátok közé szorítása.

A cél elérése érdekében az országgyűlés – amennyiben a tervezetet elfogadja – a dohánytermék-kiskereskedelem állami monopóliummá tételéről és az annak gyakorlásával kapcsolatos feladatokról, az engedély nélküli dohánytermék-kiskereskedelem megelőzéséről, visszaszorításáról, valamint a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenység ellenőrzéséről, és az e tevékenységekből származó bevételek közcélra fordításáról dönthet.

A törvényjavaslat abból a tényből indul ki, hogy ma Magyarországon szinte minden sarkon” hozzáférhetőek a dohánytermékek. Az is tény, hogy bár törvény tiltja, hogy dohánytermékkel a fiatalkorúakat kiszolgálják, ennek betartatása — a folyamatos és hangsúlyos állami (fogyasztóvédelmi) ellenőrzések ellenére is — nehézkes. A fiatalkorúak gyakorlatilag érdemi korlátozás nélkül hozzáférhetnek a dohánytermékekhez; efelől a dohányzásra vonatkozó statisztikai adatok nem hagynak kétséget – jegyzi meg a törvényjavaslat általános indoklása.

A javaslat ezért más eszközhöz nyúl: az állam kizárólagos gazdálkodási körébe utalná a dohánytermékek kiskereskedelmét. Ezzel először is elérhető lenne az, hogy a dohánytermékek hozzáférhetősége már önmagában korlátozott legyen. A kétezernél kevesebb lakosú településeken legfeljebb egy, e fölött — minden kétezer fő után — egy dohánybolt létrehozását engedné a törvény. Más helyen dohányterméket nem lehetne forgalmazni.
Másrészt, az állam — koncessziós szerződéssel — a dohánytermék kiskereskedelmét olyan személyek – elsősorban családi kisvállalkozások – számára engedné át, akik hosszú távon kívánnak megélni a dohánytermékek kiskereskedelméből. Ezért súlyos bírságot, vagy a jogosultság, azaz engedély elvesztését előreláthatólag nem kockáztatnák azzal, hogy a fiatalkorúakat dohánytermékkel kiszolgálják.

Ezeket a követelményeket egyébként nemcsak a hatósági ellenőrzéssel, hanem — a koncessziós szerződés részeként — a polgári jog specifikus eszközeivel is ki lehet kényszeríteni – állítják a javaslattevők. A törvényjavaslat ugyanakkor gondol a dohányosok jogaira, és biztosítja azt, hogy az ország minden településén lehetőség legyen — még ha szigorított feltételekkel is — hozzájutni a dohánytermékekhez.

Előző sztori

Egy nap a sport jegyében – szombaton Partiscum Karácsonyi Kupa városszerte

Következő sztori

Zöld fesztiválbérlet az örökzöld alatt