Egyetem

Ősmagyarok nyomait fedezhették fel az Ural térségében

Ősmagyarok nyomait fedezhették fel az Ural térségében

2011. december 9., péntek
Ősmagyarok nyomait fedezhették fel az Ural térségében

Ősmagyarok nyomait fedezhették fel az Ural térségében, a Cseljabinszki területen orosz régészek.

Az Ujelga nevű kurgán feltárásakor a Kunasakszkij járásban az archeológusok női és férfi ékszereket, lószerszámokat, nyílhegyeket, kardokat, késeket, cserépedényeket találtak. A gazdag sírmellékletek arról tanúskodnak, hogy nemesemberek végső nyughelyéről van szó, s a leletanyagból arra is következtetni lehet, hogy nomádok temetkeztek a kurgánban.

Szergej Botalov

történész, a Cseljabinszki Tudományos Központ professzorának ismertetése szerint a temetkezések alsó rétege a 9. századból származik, a felső pedig a 10-11. századra datálható. "A kurgán alsó rétegének leletanyaga gyakorlatilag teljesen megegyezik a honfoglaló magyarok kápát-medencei sírmellékleteivel. Ennek alapján nagy valószínűséggel megállapítható, hogy ősmagyarok nyomait fedeztük fel" - hangsúlyozta Szergej Botalov professzor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.