Sport

Nagy Péter harmadik lett az Elnök Kupán

Nagy Péter harmadik lett az Elnök Kupán

2011. december 18., vasárnap
Nagy Péter harmadik lett az Elnök Kupán

Nagy Péter, a jelen legjobb magyar súlyemelője harmadikként végzett összetettben az első alkalommal kiírt oroszországi Elnök Kupa vasárnapi zárónapján, Bjelgorodban.

A meghívásos, egyszersmind pénzdíjas Grand Prix-viadalon a legerősebbek kategóriájában, a plusz 105 kilósok között próbált szerencsét az idei Universiadén és a múlt hétvégi londoni olimpiai tesztversenyen is első magyar Herkules, aki a novemberi franciaországi világbajnokságon 8.-ként zárt 415 kg-os összteljesítménnyel. A 25 éves szegedi óriás itt és most szakításban a harmadik legjobbat produkálta 187 kg-mal a hétfős mezőnyben, miután a 193 kilós egyéni csúcs nem jött össze harmadik gyakorlatánál. Lökésben 221 kilóig jutott, ami a fogásnemi sorrendben a második helyet érte neki. Ennél is lényegesebb, hogy 408 kg-mal összetettben - bár a két orosz vetélytárs erősebbnek bizonyult nála: nyert a kirobbanó erőben levő

Ruszlan Albegov

(435 kg) az idei vb-negyedik

Csingiz Moguskov

(411 kg) előtt - más már nem tudott elébe kerülni. Még az irániak 2011-es junior-világbajnokát,

Bahador Moulaeit

is maga mögött tartotta, s végül

Nagy Péteré

lett az igen értékes harmadik pozíció a vele járó 2 ezer amerikai dollárral egyetemben. Az

Aján Tamás

vezette sportági világszövetség és az orosz államfő, a Bjelgorodban született Dmitrij Medvegyev által közösen életre hívott GP-t a kétszeres orosz olimpiai tornászbajnoknőről, Szvetlana Horkináról elnevezett sportkomplexumban bonyolították le, s az ide meginvitált, 14 országot reprezentáló súlyos egyéniségek összejövetelének tétjét a pénzdíj mellett ama tény is emelte, hogy jövőre még egyéni olimpiai kvalifikációhoz is hozzájuthatnak azok, akiknek csapata egyetlen kvótát sem szerez a jövő nyári, londoni játékokra, s adott esetben az oroszországi GP "segédpontjai" is sokat érhetnek. Miként sokat ért a világcsúcs is Bjelgorodban, ahol a szombati három után a negyedik felnőttvilágrekord is megszületett, újfent hazai emelő jóvoltából. Tatyjana Kasirina, a női ólomsúly legerősebb orosz képviselője szakításban javította tovább saját eddigi legjobbját egy kilóval 148 kg-ra. Az összetett csúcshoz sem sok hiányzott, utolsó lökésgyakorlata azonban nem sikerült az érte szorító teltházas nézőtér, a több mint kétezer lelkes orosz őszinte bánatára. Ám komoly vigaszdíjul szolgálhatott számára, hogy a fogásnemi csúcsot jutalmazó 3 ezer mellé az összetett elsőségért járó 5 ezer amerikai dollár is dukált neki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.