Közélet

Megújul a minorita templom + FOTÓK, VIDEÓ

Megújul a minorita templom + FOTÓK, VIDEÓ

2011. december 12., hétfő
Megújul a minorita templom + FOTÓK, VIDEÓ

Építésének 250. évfordulójára, 2017-re szeretnék felújítani a szegedi minoriták Szent Miklós-szentélyét. A felsővárosi templom állapotfelmérése már elkezdődött, ennek során altemplomra utaló jeleket fedeztek fel.

Az épület teljes körű, minden szakágra kiterjedő állapotfelmérése zajlik jelenleg – tájékoztatott

Darvas Imre

okleveles építészmérnök. Október végén hőkamerával vizsgálták meg a falakat abból a célból, hogy a belső oldali falszellőző csatornákat, illetve kürtőket feltérképezzék. A rendház pincéjét is átvizsgálták a szakemberek, s kiderült, hogy a pince templommal határos falában két helyen is utólagos nyílásbefalazásra lehet következtetni.

A felsővárosi minorita, Szent Miklós templom

Már az Árpád-korban is apátság állt a mai templom helyén 1225-ben írt oklevelek szerint, amit a tatárjárás idején, 1241-ben romboltak le. Felsővároson letelepedett domonkos rendi szerzetesek építették a második templomot, az 1300-as években, ami a török uralom alatt semmisült meg. 1739-ben belgrádi ferencesek települtek Szegedre, s 1747-ben rendi kolostort építettek, majd 1754 és 1767 között épült fel a harmadik templom, amit Lechner Vencel tervezett, míg a kivitelezési munkálatokkal Dobi János építőmester volt megbízva. Mindhárom templomnak Szent Miklóst választották védőszentjéül.

A Szegedi Tudományegyetem és az ATIKÖVIZIG munkatársai november elején georadarral is megvizsgálták az épületet. „A padlószint alatt feltételezett épületszerkezetek feltérképezése során a templom hajója alatt teljesen szabályos épületszerkezeteket érzékelt a műszer” – mondta el Darvas Imre. Hozzátette, a vizsgálat kiértékelése még folyamatban van, ám olyan szabályos, mindkét irányban megtalálható raszter szerint ismétlődő szerkezeteket találtak, hogy nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy valamilyen boltozatok, kupolák vannak a jelenlegi padlószint alatt. Legkésőbb fél éven belül kiderül, hogy pontosan milyen alépítmények vannak a föld alatt. Ezután dől el, hogy ezek közül melyeket érdemes feltárni és a hívőknek bemutatni. A templom alatti kriptáról jelenleg azt lehet tudni, hogy 1840-től 1879-ig, a nagy árvízig temetkeztek oda, 39 szerzetes végső nyughelye. A templom statikai problémái jelentősek, komoly repedések vannak például a boltozaton is. „Nem lehet azonban anélkül felújítani az épületet, hogy ne vennénk tudomást a talajszint alatti részekről” – magyarázta az okleveles építészmérnök. „A szentély-oltár alá nyílás vezet, melyben falazott tégla pillérrészre bukkantunk” – mondott további érdekességeket Darvas Imre. Felvetődött az is, hogy falszakasz esetleg a templom helyén korábban állt középkori templom maradványa. További vizsgálatok szükségesek azonban ennek bizonyítására, az érintett falszakasz műszeres kormeghatározása lenne javasolt a szakember szerint. A templomszentély külső falának kormeghatározási vizsgálatai is elkezdődtek a régészeti helyszínelés alapján. A padlószint alatt előkerült boltív műszeres vizsgálata is lezajlott, illetve a radioaktív háttérsugárzást is megmérték a szakemberek, ez egyébként a thermolumineszcens vizsgálat részét képezi. Az előzetes vizsgálatok után, a szakértői vélemények birtokában lehet majd csak hozzálátni a részletes tervezéshez, pályázati források kereséséhez.

Tekintse meg a Telin TV Darvas Imrével készített interjúját!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.