Közélet

Máltai karácsony a Százszorszép Gyermekházban + FOTÓK

Máltai karácsony a Százszorszép Gyermekházban + FOTÓK

2011. december 17., szombat
Máltai karácsony a Százszorszép Gyermekházban + FOTÓK

A Máltai Szeretetszolgálat szegedi csoportja minden évben, karácsony közeledtével igyekszik meglepni a szerényebb körülmények között élő, rászoruló gyermekeket és szüleiket. Ezúttal Szegeden, a Százszorszép Gyermekházban rendeztek ünnepi műsort, és 60 apróságnak adtak át ajándékcsomagot.

A „Szívemből szíved szerint” program immár huszonkettedik alkalommal került megrendezésre. Az eddigiektől eltérően most nagyobb számban, 60 gyermeknek tudtak ajándékot átadni. Olyan családokat választottak ki, akiket gyermekvédelmi felelősök, óvónők, a szociális iroda, és a tanárok javasoltak a Máltai Szeretetszolgálat részére. „Az ajándékokat előteremteni nem volt egyszerű dolog” – mondta el portálunknak Mártáné Lőrinc Veronika, a csoport vezetője. „Sajnos az adakozó kedv mostanában nagyon megcsappant. Így minden lehetőséget ki kell használnunk, ahol csak gyűjteni lehet. Ópusztaszeren augusztus 20-án, és a szegedi paprikafesztiválon gyűjtöttünk pénzt, gyógyszertárakba, bankfiókokba helyeztünk ki gyűjtőládákat. Ezen az úton csepegtetjük össze azt a pénzt, amiből ezeket az ajándékokat meg tudjuk vásárolni.” A hangszeres műsort követően az Ágota Alapítvány játszóházának csoportja egy színdarabot adott elő, majd sor került az ajándékok átadására. A kis csomagokba mesekönyvek, babák, legók, készségfejlesztő játékok kerültek, amikkel a csöppségeknek karácsony ünnepére sikerült örömet szerezniük.

Élelmiszercsomagok a rászorulóknak

Nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is segítenek a máltaiak. Egész évben, heti rendszerességgel élelmiszercsomagokkal segítik elsősorban a csonka családokat. Karácsonyra pedig száz egységcsomagokat állítottak össze, melyek egyenként közel tíz kilónyi élelmiszert tartalmaztak. Az alapanyagokat jelesebb szegedi cégek adományaiból sikerült beszerezni, de az Élelmiszerbank – mellyel a Szeretetszolgálat harmadik éve áll szerződésben – is nagy segítséget nyújtott munkájukhoz, valamint a saját pénzügyi lehetőségeiket is felhasználták erre a célra. „A karitatív munkát közel húsz fő végzi Szegeden” – mutatta be az aktivistákat a csoportvezető. „Szerencsére folyamatosan fiatalodik az egyesület, egyre több egyetemista jelentkezik hozzánk, segítenek nekünk a piaristák, és persze friss nyugdíjasok is segítik a munkánkat.”

Folyamatos segítség a hajléktalanoknak

A Máltai Szeretetszolgálat szegedi csoportja a téli időszakban folyamatosan segíti a hajléktalanokat a Gondviselés Házában. A Csanádi utcában működik nappali melegedőjük, ahol szendvicset és meleg teát adnak a hajléktalanoknak. Ezen kívül mozgó orvosi szolgálattal, mentőautóval járják az utcákat és segítik a rászorulókat. A Moszkvai körúton lévő Rehabilitációs Központjukban a kórházból kikerülő hajléktalanok utógondozását végzik, ahol igyekeznek olyan állapotba hozni őket, hogy az életüket tovább tudják folytatni, amihez gyógykezeléssel, orvosságokkal nyújtanak segítséget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.