Lelkesen számoltak be magyarországi élményeikről japán diákok

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Lelkesen emlékeztek vissza magyarországi élményeikre hétfőn a tokiói magyar nagykövetségen azok a japán diákok, akik a cunami sújtotta körzetekből származnak, s akik Hódmezővásárhely önkormányzatának meghívására két hetet tölthettek a nyáron Magyarországon.

Az alföldi város önkormányzata által életre hívott Kizuna projektben 18 olyan fiatal vett részt, akinek szűkebb környezetében súlyos pusztítást végzett a Japán keleti részén márciusban végigsöprő szökőár, illetve az általa okozott fukusimai atomerőművi baleset. A 13-17 éves, Ivate és Fukusima prefektúrákból származó diákok ellátogattak Budapestre, ahol fogadta őket Schmitt Pál köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök, jártak a Balatonnál is, s persze Hódmezővásárhelyen, ahol a városházán Lázár János (Fidesz) polgármester fogadta őket. Lázár közölte: a program célja az, hogy segítsen feldolgozni a diákoknak a Japánt 2011 márciusában sújtó földrengés, szökőár és atomerőmű-baleset emlékét, és erőt adjon nekik az újrakezdéshez.

“Őszintén hálásak vagyunk a magyar kormánynak. Remélem, ez a lehetőség erősíteni fogja a Japán és Magyarország közti kapcsolatokat” – fogalmazott a követségi sajtóértekezleten Kimiaki Toda, a cunami sújtotta Ofunato város polgármestere.
Egy 15 éves diáklány, aki Tomioka városában lakott, de a baleset óta még nem térhetett haza, azt mondta, hogy ezek után Magyarországon kíván tanulni. Egy 16 éves társa pedig közölte: a látogatás, a magyarországi élmények nyomán immár az az álma, hogy építész legyen.
Banri Kaieda korábbi gazdasági miniszter, aki szintén részt vett a programban, közölte, hogy véleménye szerint a Magyarországon járt japán diákok kapcsolatban maradnak vendéglátóikkal.

Default thumbnail
Előző sztori

A fiatalkori agresszió megelőzésében szerepe lehet a médiának

Következő sztori

Százéves lett Béketelep - a gyermekek jelentik a jövőt + VIDEÓK

Legutóbbi hasonló cikkek