Közélet

Lelkesen számoltak be magyarországi élményeikről japán diákok

Lelkesen számoltak be magyarországi élményeikről japán diákok

2011. december 5., hétfő
Lelkesen számoltak be magyarországi élményeikről japán diákok

Lelkesen emlékeztek vissza magyarországi élményeikre hétfőn a tokiói magyar nagykövetségen azok a japán diákok, akik a cunami sújtotta körzetekből származnak, s akik Hódmezővásárhely önkormányzatának meghívására két hetet tölthettek a nyáron Magyarországon.

Az alföldi város önkormányzata által életre hívott Kizuna projektben 18 olyan fiatal vett részt, akinek szűkebb környezetében súlyos pusztítást végzett a Japán keleti részén márciusban végigsöprő szökőár, illetve az általa okozott fukusimai atomerőművi baleset. A 13-17 éves, Ivate és Fukusima prefektúrákból származó diákok ellátogattak Budapestre, ahol fogadta őket

Schmitt Pál

köztársasági elnök és

Orbán Viktor

miniszterelnök, jártak a Balatonnál is, s persze Hódmezővásárhelyen, ahol a városházán Lázár János (Fidesz) polgármester fogadta őket. Lázár közölte: a program célja az, hogy segítsen feldolgozni a diákoknak a Japánt 2011 márciusában sújtó földrengés, szökőár és atomerőmű-baleset emlékét, és erőt adjon nekik az újrakezdéshez. "Őszintén hálásak vagyunk a magyar kormánynak. Remélem, ez a lehetőség erősíteni fogja a Japán és Magyarország közti kapcsolatokat" - fogalmazott a követségi sajtóértekezleten

Kimiaki Toda

, a cunami sújtotta Ofunato város polgármestere. Egy 15 éves diáklány, aki Tomioka városában lakott, de a baleset óta még nem térhetett haza, azt mondta, hogy ezek után Magyarországon kíván tanulni. Egy 16 éves társa pedig közölte: a látogatás, a magyarországi élmények nyomán immár az az álma, hogy építész legyen.

Banri Kaieda

korábbi gazdasági miniszter, aki szintén részt vett a programban, közölte, hogy véleménye szerint a Magyarországon járt japán diákok kapcsolatban maradnak vendéglátóikkal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.