/

Felfüggesztett fogházbüntetésre ítélték a nagylaki madárcsempészt

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jogerősen tíz hónap felfüggesztett fogházbüntetésre ítélt a másodfokon eljáró Csongrád Megyei Bíróság egy román állampolgárt, akinek hússzállító teherautójában november elején mintegy tízezer védett madár tetemére találtak a nagylaki határrendészek – tájékoztatta a bíróság elnökhelyettes szóvivője a szerdai döntésről az MTI-t.

Cseh Attila hozzátette, hogy ezzel a bíróság megváltoztatta az első fokon eljáró Makói Városi Bíróság ítéletét.
A Makói Városi Bíróság november 7-én természetkárosítás bűntettében bűnösnek mondta ki a vádlottat, ezért tíz hónap letöltendő fogházbüntetésre ítélte. A vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.
A Csongrád Megyei Bíróság másodfokú tanácsa ítéletében megállapította, hogy az első fokú bíróság által kiszabott büntetés arányos, enyhítése nem indokolt. A vádlott egészségi állapotára és kiskorú gyermekeire figyelemmel azonban úgy ítélte meg, hogy a szabadságvesztés büntetés céljai annak végrehajtása nélkül is elérhetők, így az első fokú bíróság által kiszabott büntetés végrehajtását felfüggesztette.

A román férfi teherautójával november 4-én a nagylaki átkelőnél jelentkezett belépésre. A járművet vizsgáló rendőröknek feltűnt, hogy a rakomány egy részének csomagolása különbözik a szállított hentesáruétól. A határrendészek mintegy tízezer védett madár tetemét találták meg, a szállítmány együttes eszmei értéke több mint százmillió forint volt.
Bránya Krisztián, a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatóságának természetvédelmi őrkerület-vezetője elmondta, a madarak között a legtöbb mezei pacsirta volt. A tetemek között akadt még kalandrapacsirta, rozsdástorkú pityer, kékbegy, tengelic, fenyőrigó, léprigó, nádi sármány és barázdabillegető. A kartondobozokba és nejlonzacskóba csomagolt védett madarakat néhány nappal korábban ejthették el sörétes puskával.
A sofőr ellen természetkárosítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

Előző sztori

Ingyen utazhatunk a felújított 1-es villamosvonalon

Következő sztori

Szatmári Imre a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője + FOTÓK