Egy kézben a magyar adósság tizede

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több mint ezermilliárd forint összegű magyar államkötvényt vásárolt meg az elmúlt hat hónapban a Franklin Templeton befektetési alap, s ezzel a deviza államadósság tíz százaléknál nagyobb részét tartja a kezében – írja a Napi Gazdaság keddi száma.

A Templeton súlya a magyar kötvénypiacon kiugrónak számít, ez a koncentráció bizonyos esetekben nagy kockázatot jelenthet, de előnyei is vannak – mondta Orbán Gábor, az Aegon Alapkezelő kötvényportfólió menedzsere az üzleti napilapnak. (A külföldiek kezében lévő, forintban denominált államkötvények állománya szeptember végén 3771 milliárd forint volt.)
Ez a szituáció akkor lehet veszélyes, ha a magyar kötvénypiacon is bevásárló alapokból a befektetők tőkét vonnak ki, s ezeknek emiatt csökkenteniük kell befektetésüket. Mivel a magyar piac likviditása nem tesz lehetővé hirtelen nagy volumenű eladásokat, így könnyen szétverhetik az ilyen kényszerű eladással – tette hozzá az Aegon szakértője.

Előző sztori

A Kúria elnökének személyéről egyeztet az államfő

Következő sztori

300 forint környékén az euró