Gazdaság

Egy kézben a magyar adósság tizede

Egy kézben a magyar adósság tizede

2011. december 6., kedd
Egy kézben a magyar adósság tizede

Több mint ezermilliárd forint összegű magyar államkötvényt vásárolt meg az elmúlt hat hónapban a Franklin Templeton befektetési alap, s ezzel a deviza államadósság tíz százaléknál nagyobb részét tartja a kezében - írja a Napi Gazdaság keddi száma.

A Templeton súlya a magyar kötvénypiacon kiugrónak számít, ez a koncentráció bizonyos esetekben nagy kockázatot jelenthet, de előnyei is vannak - mondta

Orbán Gábor

, az Aegon Alapkezelő kötvényportfólió menedzsere az üzleti napilapnak. (A külföldiek kezében lévő, forintban denominált államkötvények állománya szeptember végén 3771 milliárd forint volt.) Ez a szituáció akkor lehet veszélyes, ha a magyar kötvénypiacon is bevásárló alapokból a befektetők tőkét vonnak ki, s ezeknek emiatt csökkenteniük kell befektetésüket. Mivel a magyar piac likviditása nem tesz lehetővé hirtelen nagy volumenű eladásokat, így könnyen szétverhetik az ilyen kényszerű eladással - tette hozzá az Aegon szakértője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.