Sport

Az ünnepek alatt is tanácsos figyelni az étrendre

Az ünnepek alatt is tanácsos figyelni az étrendre

2011. december 23., péntek
Az ünnepek alatt is tanácsos figyelni az étrendre
Küszöbön a karácsony, s finomabbnál finomabb étkek, ezernyi sütemény és más édességek állnak lassan bevetésre készen, hogy tavasszal kiváltsák belőlünk a kérdést: mikor szedtem fel ezt a 10 kilót? Ha van az évnek olyan időszaka, amikor a legkevésbé figyelünk az egészséges étrendre és táplálkozásra, az kétségkívül az év vége, a karácsony, a szilveszter és az újév beköszönte. Juhász Norbert testépítő, a szegedi Fit World Fitness egyik személyi edzőjével beszélgettünk, mire kell ilyenkor a legjobban vigyázni táplálkozásunkban.

Kevesebb szénhidrát, több mozgás

"Az ünnepek közeledtével mind többen vagyunk, akik mindenfélét összeeszünk, sok olyat is, amit máskor nem" - mondta Juhász Norbert. "Ezzel nincs semmi gond, nyugodtan egyen az ember, de nagyon fontos, hogy tartsunk mértéket. Délelőtt, kora délután fogyaszthatunk édesebb dolgokat, amiknek nagyobb a cukortartalma vagy zsírosabbak, de délután 4-6 órától, tehát ilyenkor a téli időszakban a kora esti óráktól kezdve viszont már ne együnk szénhidrátdús vagy zsírosabb ételeket, mert az már nem tud úgy felszívódni és este alvászavart is okozhat, melyet másnap a közérzetén is megérez az ember. Ha mégis sikerül 'bűnbe esni', ha nem is feltétlen edzőterembe, de mozduljon ki az ember, sétáljon, hogy amit bevitt, gyorsabban ledolgozhassa, gyorsabban felszívódjon. Ilyenkor nagy a csábítás, főleg az édességek miatt, aztán az ember később veszi észre, januárban, hogy felszedett 10 kilót. És nem azért mert túl sokat evett, hanem mert nem mozgott, nem kondizott, nem szánt időt az elfogyasztott étel, a bevitt kalóriák lemozgására." - fejtette ki a személyi edző.

Gyümölcsöt is bátran, de inkább zöldséget

A tél miatt fontos odafigyelni a vitaminokra is, ezeket sok zöldség formájában célszerű fogyasztani. Gyümölcsöt is lehet enni, nagyon sok B6- és C-vitamin van bennük, de este már kevésbé, inkább délelőtt, kora délután. A szőlő, alma, banán, narancs természetes cukrot tartalmaz, ezért célszerű ezeket este fogyasztani. A zöldségekben nincsenek olyan megterhelő anyagok a szervezetnek, amik este alvászavart okozhatnak.

Ha eszünk akkor iszunk is - nem mindegy mit

"Nagyon fontos, és nem csak a sportolóknak, de a hétköznapi embereknek is, a szervezet számára lényeges megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása" - folytatja az egyik legfontosabb résszel a testépítő. "Mindenki azt gondolja, napi két liter víz elég. Ennél több kell, magam például napi 9 liter vizet iszok meg. Ez különösen ilyen időszakban fontos, mert a nagyon sok különféle, és nem feltétlenül egészséges ételek bevitelekor a fokozott folyadékfogyasztás az anyagcserét meggyorsítja, gyorsabban szívódik fel amit elfogyasztottunk. Folyadékot bármely napszakban, bármely formában be lehet vinni, lényeg hogy ne alkohol legyen, hiszen az kiszárít. Az idősebb korban is nagyon fontos sok folyadékot inni, hiszen az anyagcsere lelassul, ilyenkor az elhízás és a lesoványodás egyaránt veszélyes lehet. Helyes rendszeres folyadékbevitellel a vesekő is elkerülhető. Az átlagembernek nyilván nem kell olyan sok folyadékot innia mint egy sportolónak, de 5-6 literre mindenképp szüksége van a szervezetnek" - zárja tanácsai sorát Juhász Norbert, akit személyi edzőként a Fit World Fitness Dózsa György utcai edzőtermében lehet megtalálni, illetve a juhasznorbert@gmail.hu címen is kereshetik az érdeklődők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.