Közélet

Adományozás a szeretet ünnepén + VIDEÓ

Adományozás a szeretet ünnepén + VIDEÓ

2011. december 28., szerda
Adományozás a szeretet ünnepén + VIDEÓ

Elsősorban tartósélelmiszereket és játékokat gyűjtöttek idén is a segélyszervezetek, egyházak és a civilek karácsony előtt. Azok, akik segíteni szeretnének a rászorulókon, az 1353-as adományvonalat egészen december 31-ig hívhatják.

A Baptista Szeretetszolgálat nyolc éve indította el cipősdoboz-gyűjtő akcióját, a dobozszámláló jelenleg 24.500-at mutat, vagyis több adomány gyűlt össze, mint tavaly. Szegeden a Dóm téren gyűjtötték a dobozokat, a Corában, a Baptista Szeretetszolgálatnál és Factory Creative Studio irodájában is. Ez utóbbi helyre a gyűjtés utolsó napjaiban egy apuka összesen 11 cipősdobozt vitt. Csongrád megyében rekordszámú doboz gyűlt össze, több mint 1100 gyermeket tudtak megajándékozni. Mint megtudtuk, iskolák is bekapcsolódtak az akcióba, a makói József Attila Gimnáziumban 115, míg a szegedi Tisza-parti Általános Iskolában 102 cipősdoboz gyűlt össze. A legtöbb ajándék a 4-5 éves korosztálynak érkezett, a dobozokban többek között könyvek, társasjátékok, bébiétel és természetesen plüssfigurák voltak. A Baptista Szeretetszolgálat által összegyűjtött sok ezernyi doboz egy részét a parajdi sóbányába szállították, ahol Erdély legnagyobb karácsonyi rendezvényén közel háromezer doboznyi ajándékot kaptak a

Böjte Csaba

ferencrendi szerzetes által támogatott gyerekek.

A nagyáruház földszintjén rendezett Karácsonyi Karitász Vásáron karácsonyfadíszeket és kézműves termékeket vásárolhattak a segíteni szándékozók, a befolyt összegből rászoruló szegedi családoknak biztosítanak tüzelőt. A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász már 1994 óta rendezi meg évről évre ezt a különleges vásárt, tavaly 11 család téli tüzelőjét tudták fedezni a bevételekből. Január végéig országosan tízmillió forint értékben adományoz tűzifát a Karitász.

Écsy Gábor

, a szervezet országos igazgatója elmondta, aktuális akcióikat az 1356-os telefonszám hívásával is lehet támogatni, a segélyvonalra menő minden hívás 500 forinttal segíti a rászorulókat. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület és a SPAR Adni öröm! elnevezésű akciója keretében az üzletekben gyűjtötték az adományokat a pénztárak körül felállított asztaloknál. Főként tartós élelmiszereket, vagyis konzerveket, hűtést nem igénylő csomagolt élelmiszereket, lisztet, tésztát, rizst, cukrot, étolajat vártak. Az összegyűjtött élelmiszerekből a karitatív szervezet munkatársai csomagokat állítottak össze, s még karácsony előtt kiosztották. Az akció rekorddal zárult, 35 600 csomagot tudtak eljuttatni a rászorulóknak. Az adomány nagyságrendje azért is figyelemre méltó, mert 2011-ben a korábbinál kevesebb üzletben zajlott a gyűjtőakció, az emberek mégis lényegesen többet adtak. A Szeged Első Lions Club sportegyesületekkel hirdetett jótékonysági akciót, ebben az évben a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítványnak gyűjtötték az adományokat. A Napfény Park a Vöröskereszttel közösen hívta életre azt a kezdeményezést, melynek keretében a karácsonyi időszakban gyűjtést szerveztek a nehéz sorsú anyák és gyermekek részére, kiemelt figyelmet fordítva a helyi Családok Átmeneti Otthonában élők megsegítésére. A MikulásGyár a Szeged Plázában működött ebben az évben is. Európa egyik legismertebb karitatív rendezvénye tavaly 161 ezer rászorulónak tette szebbé karácsonyát, ez mintegy 15 ezer 500 doboznyi adományt jelent. Szegeden 508 doboznyi ajándék gyűlt össze idén, így a vidéki városok közül a második legeredményesebb gyűjtés itt folyt.

Az idei Országos Adventi Adománygyűjtésbe még egészen december 31-ig csatlakozhatnak még mindazok, akik segíteni szeretnének. A 1353-as adományvonalon hívásonként 250 forinttal lehet támogatni az Ökumenikus Segélyszervezet rászoruló családokat segítő munkáját. A segélyszervezet első alkalommal tud a gyűjtéshez saját adományvonalat alkalmazni, amelyet a Magyar Telekom, a T-Mobile, a Telenor, a Vodafone, az Invitel és a UPC hálózatából is lehet hívni. A hívások díját azért állapították meg ilyen kis összegben, hogy mindenki csatlakozni tudjon az összefogásra és szolidaritásra ösztönző országos felhíváshoz. Aki 250 forintnál nagyobb összeget szeretne adományozni, többször is hívhatja a 1353-at. A gyűjtést „Ételt az éhezőknek, Otthont az otthontalanoknak, Esélyt az esélyteleneknek!” mottóval hirdették meg, ami arra utal, hogy az azonnali támasz mellett a segélyszervezet lehetősége szerint mindig komplex segítségnyújtásban gondolkodik. A hozzáfordulóknak nemcsak egyszeri, azonnali, hanem átgondolt, hosszú távú támaszt kíván nyújtani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.