Közélet

A kisebbség helyzete volt a Közéleti Kávéház témája + FOTÓK

A kisebbség helyzete volt a Közéleti Kávéház témája + FOTÓK

2011. december 3., szombat
A kisebbség helyzete volt a Közéleti Kávéház témája + FOTÓK

A cigány az nem magyar?

A Közéleti Kávéházban péntek este Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Önkormányzat elnöke és Hajdú Géza, a dorozsmai művelődési ház igazgatója beszélt a cigányság múltjáról, a felzárkóztatás lehetőségeiről és akadályairól.

Hogyan érezheti magát az a magyar, aki egy bécsi nagyáruházban ezzel a felirattal találkozik: „Magyar, ne lopj!”, vagy az a székely, aki először járva a fővárosunkban úgy elérzékenyül, hogy sírva fakad a Budapest tábla láttán, majd később megkapja, mit akar itt ez a román. Nyilván hasonlót éreznek, mint a környezetünkben élő cigányok, akiknek a felemelkedéséről és integrációjáról immár 30 éve beszélünk, miközben helyzetük csak súlyosbodik, elutasítottságuk nő, a társadalom pedig egyre kirekesztőbbé, türelmetlenebbé válik velük szemben. A Közéleti Kávéház legutóbbi témája éppen ez volt, a cigányság múltja, jelene és jövője. Az est házigazdája

Szalay István

matematikus, Szeged egykori polgármestere volt, beszélgetőtársai pedig

Nagy Mihály

, a Szegedi Cigány Önkormányzat elnöke és

Hajdú Géza

, a dorozsmai művelődési ház igazgatója. Az ország előtt álló egyik legnagyobb probléma és kihívás a cigányság kérdésének megnyugtató rendezése, ezért Szalay a jövőben is rendszeresen szeretne foglalkozni a témával. Talán nem a magas politikától kell kész megoldást várni, fogalmazott, hanem az alulról jövő kis kezdeményezések hatására remélni, hogy ha nem is máról holnapra, de hosszú és kitartó munka eredményeként, megváltozik a legnagyobb kisebbség helyzete.

A kisebbség sorsa mindig a többségtől függ

A rendszerváltás nem segített a cigányságon, nem hogy felemelkedni nem tudtak, inkább még lejjebb csúsztak. A cigány önkormányzat évi 1 millió 250 ezer forint támogatást kap, amiből nemigen telik semmire, az alapvető működési feltételek hiányoznak, hangsúlyozta Nagy Mihály. Több mint 1,5 milliós tartozást örököltek, de nem is ez a legnagyobb probléma, hanem az, hogy hiába dolgoznának, szerveznének különböző rendezvényeket, programokat, nincs hol. Volt egy elhíresült épületük a Cserepes soron, de azt a korábbi vezetés nem tudta megtartani. A dorozsmai művelődési ház az egyetlen hely a városban, amely befogadja a romákat. Az intézmény igazgatója szerint nem lehet kultúrházat vagy közösségi házat fenntartani úgy, hogy a működésére egy fillért sem áldozunk. Az említett Amaro Kher közösségi házzal a Cserepes soron ez történt, csak ígéretek voltak az önkormányzat részéről, pénz nem. A kezdeményezés kudarcáért nem szabadna kizárólag a cigányságot okolni, és főleg nem bűnbakokat keresni, mert az nem szolgálja a békés egymás mellett élést, a másik fél elfogadását. Ha nem adnak eszközt ahhoz, hogy a roma ember meg tudjon állni a saját lábán, akkor nem kell csodálkozni, hogy a dolgok idáig fajultak. Egy kisebbség sorsa ugyanis mindig a többségtől függ. Csak esélyt szeretnének, hogy ők is dolgozhassanak, eltarthassák családjukat, szögezte le Hajdú.

Légüres térbe került a cigány értelmiségi

Pozitív példát ott találhatunk, folytatta az igazgató, ahol nem bomlottak fel a hagyományos közösségek, ahol nagyobb az egymásra utaltság az emberek között. A romák fejlődése, felzárkózása elmaradt, így egyre nagyobbak, szinte áthidalhatatlanok a különbségek. Régen a szegregált iskolákból funkcionális analfabéták kerültek ki, a romák nagyon kis hányadának sikerült folytatnia tanulmányait, ezért az értelmiségi réteg is csak jóval megkésve fejlődött ki. Közülük is a visszahúzó erő miatt sokan inkább letagadják romaságukat a jobb és gyorsabb érvényesülés reményében. Visszamenni, visszailleszkedni már nem tudnak, mert elszakadtak gyökereiktől, a többségi társadalom pedig nem fogadta be őket, így a kettő között lebegnek légüres térben. Szalay István szerint ahogyan Erdélyben vannak magyar, Békéscsabán pedig román iskolák, miért nincsenek hasonló oktatási intézményei a romáknak nálunk. Mindenki eleve szegregációról és alacsony oktatási színvonalról beszél, pedig ez nem szükségszerű. Vasárnapi iskolákat is lehetne létesíteni, ahova nemcsak a gyerekek, hanem a szülők is eljöhetnének, s olyan ismereteket oktathatnának szórakoztató, játékos formában, aminek az életben is hasznát vehetik. Rafael György úgy látja, nem az oktatás jelent egyedüli kitörési pontot, felemelkedési lehetőséget a cigányság számára. Ha az alapszükségletek nincsenek kielégítve, felsőbb igényekről sem beszélhetünk. Olyan ez, mintha egy fuldoklónak szép nőket mutogatnának. György is sértve érzi magát, ha szembeállítják a magyarokat és a cigányokat, hiszen ugyanolyan magyarnak tartja magát, mint bárki más. A cigányságnak nincs szüksége olyan vezetőkre, akik csak a saját zsebük megtömésével vannak elfoglalva, vagy az Európa Tanácsban 1,4 millió forintért a semmiről beszélnek.

Milliárdok mentek el felzárkóztatásra

Nem véletlen, hogy a zsidó közösség nem óhajtotta magát kisebbségként elismertetni, magyarázta a jelenséget Hajdú Géza, mert nagy volt az ellentét, az ellenük irányuló ellenszenv, ezt nem akarták növelni. A beszélgetés során többször mintaként emlegetették a roma kultúrát is oktató pécsi Gandhi Gimnáziumot, amely bentlakásos kollégiumrendszerével, külföldi tanáraival, magas szintű oktatóprogramjával valóban példa értékű lehet a felemelkedni vágyó cigány fiatalok számára. Nagy Mihály elmondta, kidolgozott programjuk van arra, hogy kettős mentorálással, délutáni, iskola utáni foglalkozásokkal hogyan tudnának segíteni az elmaradott, legrászorultabb tanulókon. Tárgyalásokat folytatnak Kiss-Rigó László püspök úrral, aki megértést tanúsított a kezdeményezés iránt. A program a szülők integrálását, a közösségi élet fellendítését is tartalmazza, amely szociális munkások, nevelők bevonásával elősegítené a közösség gyorsabb, hatékonyabb integrálódását. Felzárkóztatás címén az országban eddig 4 milliárd forintot dobtak ki az ablakon, még sincs kézzel fogható eredmény. A folyamatot az óvodában kellene kezdeni, véli Nagy úr, de csak úgy van értelme, ha az állam is mögöttük áll és nem hagyja őket magukra. Ha nem ezt teszi, a helyzet 50 év múlva sem változik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.