A fiatalkori agresszió megelőzésében szerepe lehet a médiának

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A fiatalkori agresszió kialakulásának megelőzésében jelentős szerepe kell, hogy legyen a médiának, az illetékes szervezeteknek és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának is – mondta a tanács egyik tagja hétfőn, a Budapesti Rendőr-főkapitányságon a fiatalkori agresszió megelőzéséről tartott nemzetközi konferencián.

Auer János – a médiatanács honlapjának közlése szerint – ismertette az új médiaszabályozás kiskorúakat, illetve fiatalokat védő részeit is. Emlékeztetett, hogy a médiatörvény a hatóság feladatai között a törvényi rendelkezések felügyeleténél első helyen említi a gyermekek, fiatalok védelmére vonatkozó előírások betartását.

A törvényi változásokkal fontos előrelépések történtek annak érdekében, hogy a gyermekek és a fiatalok megfelelő időben a korosztályuknak megfelelő műsorszámokkal, tartalmakkal találkozzanak, illetve a fejlődésükre károsakat elkerüljék. Auer János külön is felhívta a figyelmet a médiatanács két ajánlására, amelyek a korhatárkarikákra és a hatékony műszaki megoldásokra vonatkoznak.

A bűnügyi hírekről szólva Auer János elmondta, hogy a kereskedelmi médiaszolgáltatók szerint a hírértéket elsősorban befolyásoló tényező a “negatív jelleg” és a normasértés foka. Minél negatívabb, azaz minél megdöbbentőbb, megbotránkoztatóbb, kirívóbb egy jelenség, annál nagyobb valószínűséggel kerül be a hírek közé. Ezen igyekszik változtatni az új médiatörvény azon rendelkezése, hogy a jelentős befolyásoló erővel bíró médiaszolgáltatók hírműsoraiban a bűnügyi tematikájú híranyag vagy tudósítás éves átlagban a műsorszám időtartamának 20 százalékánál nem lehet hosszabb. Auer János előadásában kifejtette: a bűnmegelőzésben hatékonyan közreműködhet a média is, ha tudatos műsorokkal segíti a bűnelkövetővé vagy az áldozattá válás megelőzését. Azonban a kereskedelmi médiumok szerepéből adódóan ennek a prevenciónak a tere inkább a közszolgálati médiaszolgáltatás lehet.

A jogi eszközökön túl a médiatanács más módon is igyekszik óvni a gyerekeket és a kiskorúakat. Ilyen például az Internet Hotline, amelyen a káros tartalmakat jelenthetik be a médiahasználók. Azonban a médiatanács minden elkötelezettsége és a legalaposabb jogi szabályozás is csak akkor hozhat eredményt, ha a gyermekek érdekeit mindig szem előtt tartják a szülők és a felnőtt korosztály – tette hozzá Auer János.

Előző sztori

A 2004-es „önkéntes Trianonra” emlékeztek + FOTÓK

Következő sztori

Lelkesen számoltak be magyarországi élményeikről japán diákok