Közélet

A fiatalkori agresszió megelőzésében szerepe lehet a médiának

A fiatalkori agresszió megelőzésében szerepe lehet a médiának

2011. december 5., hétfő
A fiatalkori agresszió megelőzésében szerepe lehet a médiának

A fiatalkori agresszió kialakulásának megelőzésében jelentős szerepe kell, hogy legyen a médiának, az illetékes szervezeteknek és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának is - mondta a tanács egyik tagja hétfőn, a Budapesti Rendőr-főkapitányságon a fiatalkori agresszió megelőzéséről tartott nemzetközi konferencián.

Auer János

- a médiatanács honlapjának közlése szerint - ismertette az új médiaszabályozás kiskorúakat, illetve fiatalokat védő részeit is. Emlékeztetett, hogy a médiatörvény a hatóság feladatai között a törvényi rendelkezések felügyeleténél első helyen említi a gyermekek, fiatalok védelmére vonatkozó előírások betartását. A törvényi változásokkal fontos előrelépések történtek annak érdekében, hogy a gyermekek és a fiatalok megfelelő időben a korosztályuknak megfelelő műsorszámokkal, tartalmakkal találkozzanak, illetve a fejlődésükre károsakat elkerüljék. Auer János külön is felhívta a figyelmet a médiatanács két ajánlására, amelyek a korhatárkarikákra és a hatékony műszaki megoldásokra vonatkoznak. A bűnügyi hírekről szólva Auer János elmondta, hogy a kereskedelmi médiaszolgáltatók szerint a hírértéket elsősorban befolyásoló tényező a "negatív jelleg" és a normasértés foka. Minél negatívabb, azaz minél megdöbbentőbb, megbotránkoztatóbb, kirívóbb egy jelenség, annál nagyobb valószínűséggel kerül be a hírek közé. Ezen igyekszik változtatni az új médiatörvény azon rendelkezése, hogy a jelentős befolyásoló erővel bíró médiaszolgáltatók hírműsoraiban a bűnügyi tematikájú híranyag vagy tudósítás éves átlagban a műsorszám időtartamának 20 százalékánál nem lehet hosszabb. Auer János előadásában kifejtette: a bűnmegelőzésben hatékonyan közreműködhet a média is, ha tudatos műsorokkal segíti a bűnelkövetővé vagy az áldozattá válás megelőzését. Azonban a kereskedelmi médiumok szerepéből adódóan ennek a prevenciónak a tere inkább a közszolgálati médiaszolgáltatás lehet. A jogi eszközökön túl a médiatanács más módon is igyekszik óvni a gyerekeket és a kiskorúakat. Ilyen például az Internet Hotline, amelyen a káros tartalmakat jelenthetik be a médiahasználók. Azonban a médiatanács minden elkötelezettsége és a legalaposabb jogi szabályozás is csak akkor hozhat eredményt, ha a gyermekek érdekeit mindig szem előtt tartják a szülők és a felnőtt korosztály - tette hozzá Auer János.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.