Egyetem

2013 januárjától működtetné az állam az iskolákat

2013 januárjától működtetné az állam az iskolákat

2011. december 8., csütörtök
2013 januárjától működtetné az állam az iskolákat

Csak 2013 januárjától venné át az állam a tervek szerint a helyi önkormányzati iskolák fenntartását is, a 2012-2013-as tanévet még a helyhatóságok indítanák el - mondta Pokorni Zoltán, az Országgyűlés oktatási bizottságának fideszes elnöke csütörtökön Budapesten.

A szakpolitikus a Felvételi Információs Szolgálat VIII. országos oktatási konferenciáján tartott előadásában felidézte, hogy a megyei fenntartású intézményeket a megyei kormányhivatalok az elképzelések szerint már 2012. január 1-jétől átveszik. Közölte azt is: nem ért egyet azzal, hogy a nagy önkormányzatok nem vehetik vissza iskoláikat az államosítás után, de a törvényjavaslatban jelenleg nem szerepel ez a lehetőség.

Pokorni Zoltán

elismerte, hogy "a kis önkormányzatok valóban vergődnek" az iskolafenntartással, sokuknak oktatási szakértőik sincsenek. Véleménye szerint azonban a nagy önkormányzatok képesek lennének ellátni az oktatási intézmények fenntartását, esetükben az államosítás indokolatlan. Hétfő hajnalig még úgy tűnt, hogy úgynevezett visszaszerződésekkel a nagyobb települések visszavehették volna az államtól bizonyos iskoláikat, ahol ez indokolt lett volna - tette hozzá. Szólt arról, hogy egész Európában a magyar közoktatás képes a legkevésbé ellensúlyozni a családok szociális, anyagi, kulturális különbségeit, és négyszeres különbség van az országban a diákokra fordított pénz tekintetében. Rámutatott arra, hogy a szegregáció a szabad iskolaválasztás miatt következett be, mert a jó iskolák választhatnak a jelentkező gyermekek között, akik pedig oda nem jutnak be, csak "gettósodó" iskolába járhatnak. A politikus, a XII. kerület polgármestere közölte, az állam részben fenn akarja tartani a felsőoktatásban az államilag finanszírozott hallgatói státuszt, ennek érdekében állami ösztöndíjat hoz létre. A tervek szerint 30 ezren teljes, 15 ezren pedig részösztöndíjat (ez a teljes ösztöndíj felét teszi ki) kapnak, ezenkívül csak önköltséges képzés lesz. Pokorni Zoltán hangsúlyozta: ehhez azonban nagyobb összegű diákhitelre lesz szükség, ennek visszafizetésére az egyik lehetőség, hogy a hallgató majdani munkáltatója vállalja át a diákhitel visszafizetését, a törlesztést pedig akkor kezdik meg, amikor a végzettek elhelyezkednek. Annak a véleményének is hangot adott, hogy ha a felsőoktatásba való bejutás követelményévé teszik a nyelvvizsgát, akkor a hátrányos helyzetűek még kevesebb eséllyel pályáznak a továbbtanulásra. Szerinte a nyelvi érettségi vizsga magasabb szintű teljesítését lehetne a felvételik kritériumául szabni. Pokorni Zoltán kitért arra, hogy több tízezer fiatal nem kapja meg diplomáját nyelvvizsga hiányában, ezért a legújabb kormányzati döntés értelmében az intézmények 2016-ig mentesíthetik azokat a hallgatóikat a nyelvvizsga-követelmények alól, akik tanulmányaik befejezése után három éven belül nem tudnak nyelvvizsgát letenni. Erről azonban az egyetemek, főiskolák szenátusainak kell dönteniük - tette hozzá. A rendezvényen előadást tart mások mellett Pongrácz László, az Oktatási Hivatal főosztályvezetője,

Vass László

, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola rektora,

Antal János

, az Általános Vállalkozási Főiskola főigazgatója és

Bartók István

, az Edutus Főiskola rektora is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.