Közélet

Vajdasági bírálat az MNT médiastratégiájára

Vajdasági bírálat az MNT médiastratégiájára

2011. november 21., hétfő
Vajdasági bírálat az MNT médiastratégiájára

Közösen kiadott nyilatkozatban bírálja négy vajdasági magyar párt a délvidéki magyarság részleges kulturális autonómiáját képviselő Magyar Nemzeti Tanács (MNT) készülő médiastratégiáját.

Az

Ágoston András

, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) elnöke által az MTI-hez eljuttatott nyilatkozat szerint a Magyar Nemzeti Tanácsnak a délvidéki magyar média állapotával és fejlesztési lehetőségeivel foglalkozó javaslata "a vajdasági magyar sajtó jelenlegi állapotfelmérésén kívül nem rendelkezik olyan megoldásokkal, amelyek a magyar nyelvű írott, illetve elektronikus sajtó helyzetének rendezését, fejlesztését szolgálnák." A VMDP elnökén kívül a nyilatkozatot

Csonka András

, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) elnöke,

László Gyula

, a Magyar Remény Mozgalom (MRM) pártigazgatója és

Sass Tamás

, a Magyar Polgári Szövetség MPSZ alelnöke írta alá. A négy párt vezető tisztségviselőinek november 18-án Szabadkán megtartott egyeztetésén elfogadott dokumentumban úgy fogalmaznak, hogy az MNT készülő médiastratégiája "indokolatlanul előtérbe helyezi azokat a médiumokat, amelyeket a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) magas rangú tisztségviselői alapítottak (többek között a jelenlegi MNT elnöke is), majd a MNT teljes vagy részleges társalapításába kerültek át. Fejlesztésükre további közpénzeket fordítanak, ezzel is növelve egyéni üzleti érdekeltségüket, részesedésüket ezekben a médiákban." A nyilatkozat aláírói kifogásolják és a sajtószabadság szempontjából elfogadhatatlannak tartják a stratégia újságírói viselkedési kódexét. Szerintük ugyanis azzal a VMSZ teljes pártcenzúráját és ellenőrzését vezetné be az MNT leple alatt. „Állításunk igazolására elegendő belelapozni a MNT már ellenőrzése alatt lévő Magyar Szóba, Hét napba, illetve néhány perc erejéig belehallgatni, illetve belenézni a Pannon TV és Rádió műsoraiba” – olvasható a nyilatkozatban. Az aláírók úgy vélik, az MNT médiastratégiájának igazi szerepe, hogy ürügyet szolgáltasson, "hivatkozási alap legyen az összes magyar nyelvű médium átvételére," ezért azt kérik, hogy a stratégiát ne fogadják el az MNT-ben szavazati joggal bíró értelmiségiek és egyházi méltóságok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.