Közélet

Tradícióikat ápolták a szegedi romák + FOTÓK

Tradícióikat ápolták a szegedi romák + FOTÓK

2011. november 27., vasárnap
Tradícióikat ápolták a szegedi romák + FOTÓK

Az autentikus zenéé és a táncé volt a főszerep a vasárnapi roma kulturális napon, melyen több száz érdeklődő vett részt. A szervezők nem titkolt célja, hogy életben tartsák, ápolják a ma már kihalófélben lévő roma hagyományokat

. Már egy évvel ezelőtt megfogalmazódott az a gondolat, hogy különböző rendezvényeken megpróbálják összefogni a helyi romákat.

Nagy Mihály

, az „Elszalasztott 1000 év” Csongrád megyei független cigány érdekvédelmi szervezet közhasznú egyesület elnöke portálunknak elmondta, rendeztek már romáknak nőnapi ünnepséget, versmondó versenyt, illetve nyáron a szikin családi napot. Ezt a sort folytatták vasárnap, az üvegvár étteremben rendezett kulturális nappal, amellyel céljuk a roma hagyományok és kultúra, ezen belül is roma tánc, ének és természetesen autentikus zene felidézése, életben tartása. Ha zenés programot szerveznek, könnyű mozgósítani a helyi romákat, vasárnap ráadásul táncversenyt is hirdettek külön gyerekeknek és felnőtteknek. Kihalóban van a roma autentikus zene – ismertette a szomorú valóságot Nagy Mihály. Mint elmondta, a rendszerváltás előtt jobban összetartottak a romák, a hagyományosan több generáció együttélése lehetőségek adott a hagyományok átadására. Mindez mára eltűnt, kihalófélben van a tradicionális kannás, kanalas roma zene is. Az egyesület és a kisebbségi önkormányzat egyik célja, hogy ezeket megőrizzék. „Az itt fellépő együttes az utolsó itt Szegeden, mely hagyományos zenét játszik. Ha ők nem adják át a következő generációnak tudásukat, akkor ez eltűnik a városból” – tette hozzá. Távlati terveikkel kapcsolatban kifejtette, egy roma tanodát szeretnének létrehozni, aminek a felzárkóztatás mellett a legfontosabb feladata a hagyományok életben tartása lenne. Ez ügyben már elkezdődtek a tárgyalások, hiszen sem a kisebbségi önkormányzatnak, sem pedig az egyesületnek nincsenek erre forrásai. Nagy Mihály természetesen tisztában van az ország jelenlegi helyzetével, de mint mondta, ha nem tudják bevonni a romákat azokba a közösségi programokba, ami segítené őket a felzárkózásban, még jobban leszakadnak a többségi társadalomtól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.