Közélet

Tízezredik látogatóját köszöntötte az Aranymúzeum

Tízezredik látogatóját köszöntötte az Aranymúzeum

2011. november 18., péntek
Tízezredik látogatóját köszöntötte az Aranymúzeum

Angliából hazalátogató fiával nézte meg a tárlatot a budapesti Aranymúzeum tízezredik látogatója. A bíróként dolgozó Szabó Ágota ajándékba pálinkát, bort és könyvet kapott a belépője mellé.

A hét minden napján nyitva tartó múzeumban már csak egy hónapig láthatja a közönség azt a világon egyedülálló, VII. Jayavarmann khmer uralkodó által a XII. század végén egy templomnak adományozott feliratos arany-ezüst tálkát, amelyet Zelnik István hamarosan a kambodzsai Nemzeti Múzeumnak ajándékoz. Ezt követően jövőre minden hónapban egy-egy kimagasló darabot mutat be az Aranymúzeum a mintegy hatvanezer darabot számláló Zelnik-gyűjteményből.

Két hónappal ezelőtti megnyitását követően már a tízezredik látogatóját köszöntötte a héten a Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranymúzeum, amelyről annak idején portálunk is beszámolt.

Szabó Ágota

Londonban közgazdászként dolgozó fiával nézte meg a tárlatot. „ Az Aranymúzeum felülmúlta minden várakozásomat és érzelmileg is megérintett, a rendkívül elegáns környezetben sem éreztem magam idegennek” – mondta a családjogi bíró, aki az egykori Rausch villában folyó építkezésre tavaly figyelt fel, amikor fia esküvőjét a szomszédban ünnepelték. „ A tárgyak szokásos rideg bemutatására számítottam, ehelyett már az első teremben a gyűjtő személyes levele fogadott, a vitrineknél elhelyezett információk pedig közel hozták hozzám Délkelet-Ázsiát” – mondta a bírónő, aki másik fiával és barátaival is tervez egy újabb látogatást a közeljövőben. Szabó Ágota a belépője mellé egy üveg, az apci Zelnik-kertből származó bort és pálinkát, valamint egy dedikált könyvet kapott. A múzeum most pénteken és szombaton délelőtt tízkor és este hatkor, valamint vasárnap délelőtt tízkor és este ötkor ingyenes tárlatvezetéssel várja az érdeklődőket. A múzeumtól függetlenül is látogatható az orchideákkal teli Sövény Aladár Teaház és Wunderkammer, valamint az ahhoz kapcsolódó trópusi szoborkert a múzeummal megegyező nyitvatartási időben fogadja a vendégeit szintén a hét minden napján.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.