Kultúra

Szegeden a Hobo Blues Band utolsó albuma + FOTÓK, VIDEÓ

Szegeden a Hobo Blues Band utolsó albuma + FOTÓK, VIDEÓ

2011. november 24., csütörtök
Szegeden a Hobo Blues Band utolsó albuma + FOTÓK, VIDEÓ

A Hobo Blues Band megalakulásáról és munkásságáról nosztalgiázott a zenekar énekese, Hobo és Póka Egon basszusgitáros szerda este a Reökben, ahol egyben a búcsúkoncert felvételeiből készült lemezüket is bemutatták.

Alig pár kar lendült a magasba szerda este a Reökben arra a kérdésre, hogy ki volt ott a jelenlévők közül a Hobo Blues Band legelső koncertjén. A zenekar két tagja,

Földes László "Hobo"

, valamint

Póka Egon

lemezbemutatóval egybekötött beszélgetést tartott a mára már klasszikussá vált "rocktörténelmi" együttesről, ahova a legkisebbektől a zenekar fénykorát végigkoncertező, idősebbekig szinte minden korosztályból érkeztek. Az est házigazdája,

Balog József

a zenekar múltjáról, és a blues igazi mivoltáról faggatta őket.

A blues választotta őket

"A bluestól indultunk, és ide is jutottunk végül vissza" - mondta Hobo, aki szerint nem ők választották ezt a műfajt, hanem éppen fordítva, hiszen ez állt legközelebb a dalszövegeikhez, mondanivalójukhoz. "A számokhoz mindig először a szöveget készítettük el, majd ehhez írtuk meg a dallamot, erre pedig a blues stílusában lehet csak zenélni. Ezek mind olyan dalok, amik azért készültek, hogy játsszák őket" - mondta a zenész. A bluest nem lehet azonban stílusjegyek és megkötések alapján skatulyába zárni, hiszen magát a szabadságot képviseli. "Magyarországon bevett szokássá vált ezt a zenei stílust a 12 ütemes változatára leszűkíteni, pedig jóval többet foglal magába. Elsősorban a szöveg, és a tartalom, nem pedig a ritmus az, ami a blues esszenciáját adja. Ha nagyon szigorúan meg akarnánk vizsgálni a saját számainkat, alig pár szám felelne meg a nagykönyvben leírt definícióknak" - tette hozzá Póka Egon, a Hobo Blues Band egykori basszusgitárosa. Hobóék mindig is büszkék voltak arra, hogy magyarul énekelve is sikeresek lehettek, és hozzájárultak ahhoz, hogy beépülhessen ez a stílus a hazai zenetörténelembe. "Sokan kritizáltak amiatt, hogy a blues nem a magyar nyelvre lett kitalálva. Sohasem értettem ezzel egyet: a nyelvünk rengeteg sajátossággal bír, mely eltér minden mástól, nekünk is kialakult azonban egy bizonyos szleng, melyen keresztül kifejezhettük magunkat, és úgy mondhattunk el dolgokat, ahogy más módon nem lehetne. A blues fő kritériuma a hitelesség" - tette hozzá Hobo.

Beatrice-Hobo Blues Band 19-11

A dalszövegekben fel-felbukkanó, történelmi, és kritikus utalások néma összekacsintást jelentettek a rendszert ellenző emberek között. Többször is bajba kerültek emiatt: a rendőrök nem csak a vendégeket kergették szét, de volt, hogy a zenekar tagjai is megkapták a magukét a koncert után. "Egy dilemmánk is volt emiatt a zenekarral. Úgy gondoltuk, hogy a koncertekkel nem érünk el mást, mint hogy egyszerűen ürügyet adunk az erőszakszervezeteknek arra, hogy összeverjék ezeket a srácokat. Egy idő után azonban feladták, hiszen látták, hogy semmit nem érnek el vele, a koncertekre ugyanúgy sokan kijártak" - mesélte Póka Egon. "A Beatrice zenekar is nagy zsivány volt, ha mérkőzésben gondolkodnánk akkor 19:11-re kikaptunk volna tőlük. Őket ugyanis mind a 19 megyéből kitiltották, minket csak 11-ből" - tette hozzá Hobo. A beszélgetést követően a zenekar tagjai készséggel álltak a hallgatóság segítségére: dedikálták az albumokat, beszélgettek az érdeklődőkkel, és egy közös fotóra is rá lehetett őket venni. Hobóval készült interjúnkat hamarosan olvashatják portálunkon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.