Gazdaság

Októberben is növekedtek az ipari termelői árak

Októberben is növekedtek az ipari termelői árak

2011. november 30., szerda
Októberben is növekedtek az ipari termelői árak

A belföldi- és az exportár változás eredőjeként októberben az ipari termelői árak a szeptemberihez képest 1,9 százalékkal nőttek, alapvetően a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, az elektronikai termékek gyártása és a járműgyártás ágazatokban tapasztalható áremelkedés miatt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán az MTI-vel.

Egy év alatt 7,0 százalékkal nőttek a termelői árak a 7,5 százalékos belföldi és a 6,6 százalékos export áremelkedés eredőjeként. A közlemény szerint októberben az exportértékesítés 2,2 százalékos árnövekedése meghaladta a belföldi árak 1,5 százalékos növekedését, amiben szerepet játszott a forint gyengülése. A múlt hónapban az euróhoz mérten 4,2, az amerikai dollárhoz képest 4,8 százalékkal gyengült a forint. A 2010 októberében jegyzett árfolyamokkal összevetve az euróhoz viszonyítva 8 százalékkal, a dollárhoz mérten 9,6 százalékkal gyengült a hazai fizetőeszköz. A belföldi értékesítési árak jelentősebb, 5,5 százalékos havi emelkedését mérte a KSH a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás területén, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása (4,2 százalék) és a vegyi anyag, termék gyártása (1,8 százalék) területén. Csökkentek a belföldi termelői árak 1,9 százalékkal gyógyszergyártásban és 0,2 százalékkal az egyéb feldolgozóipar és javítás ágazatban. Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai októberben az előző havihoz képest 1,1 százalékkal nőttek. A tavaly októberivel összehasonlítva a feldolgozóipari ágazatok októberi belföldi értékesítését 10,4 százalékos áremelkedés jellemezte: ezen belül a legnagyobb, 40,3 százalékos mértékűt ismét a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban, a vegyi anyag, termék gyártásában (14,3 százalék), valamint a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában (6,5 százalék) mérték. Tavaly októberhez viszonyítva alacsonyabbak lettek az árak 2,4 százalékkal a gyógyszergyártásban, a textil- és bőriparban (2 százalék), illetve az egyéb feldolgozóipar és javításban (1,8 százalék). A többi feldolgozóipari ágazatban az áremelkedés mértéke 3,2 és 6,2 százalék között alakult. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 3,8 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest. A belföldi értékesítésben októberben az előző hónaphoz viszonyítva az energiatermelő ágazatokban 2,1 százalékkal, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 1 százalékkal magasabb árakat mért a KSH. A beruházási javakat gyártó ágazatok árai szintén növekedtek 1 százalékkal, miközben a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai nem változtak. Az elmúlt év azonos hónapjához mérten az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 9,3 százalékkal, a beruházási javakat előállító ágazatokban 3,5 százalékkal, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok esetében pedig 3,6 százalékkal emelkedtek az árak - közölte a KSH.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.