Kultúra

Magyar-orosz történészkonferencia Moszkvában

Magyar-orosz történészkonferencia Moszkvában

2011. november 27., vasárnap
Magyar-orosz történészkonferencia Moszkvában

Magyarország és a Szovjetunió a második világháborúban - új megközelítések címmel nemzetközi történészkonferenciát tartottak a Moszkvai Magyar Kulturális és Tudományos Központban.

Az apropót a Szovjetunió megtámadásának 70. évfordulója adta. A különböző szekciók témáit tekintve pedig nem általános kérdéseket vitattak meg a tanácskozás résztvevői.

Hornyák Árpád

, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének munkatársa például a magyar honvédek, jugoszláv partizánok és a szovjet hadsereg 1941-1944 közötti, délvidéki szerepét a háború nemzeti, etnikai kérdéseit boncolgató szekcióban elemezte.

Alekszej Kilicsenkov

az Orosz Állami Humántudományi Egyetemről a Szovjetunió és Németország háborús gazdaságának küzdelmét vizsgálta.

Kaori Kimura

az Állami Lomonoszov Egyetem kutatója a Magyarország és Jugoszlávia közötti fegyverszünet feltételének kérdéseiről tartott előadást.

Seres Attila

, a Moszkvai Magyar Kulturális és Tudományos Központ tudományos igazgatóhelyettese, - maga is történész, - a kétnapos tanácskozásról az MTI-nek elmondta: egy olyan fórumot kívántak teremteni a magyar történészek fiatal generációja számára, amelynek révén kapcsolatot teremthetnek orosz kollégáikkal, segíthetik kutatásaikat. Mint mondta, "Magyarországon felnőtt egy új történész-korosztály, amelynek tagjai teljesen mentesek a rendszerváltás előtt a történésztársadalomra erőltetett ideológiától és akik szabadon, meggyőződésük szerint, magas szinten és kellő empátiával foglalkoznak a második világháborús korszakkal, amely mindkét nép számára komoly megrázkódtatást jelentett. A két ország tudományos életének képviselői korábban elbeszéltek egymás mellett, és nem beszélték ki magukból történelmi traumákat". A történész-igazgatóhelyettes kollégái véleményét és tapasztalatait összegezve úgy fogalmazott: szerintük a tudományos párbeszéd tudja leginkább feloldani a negatív érzelmeket, ez lehet a kiindulópontja annak, hogy a társadalom is szembenézzen a problémákkal. A tanácskozást hosszú előkészítéssel, a magyar és az orosz tudományos akadémiák együttműködése keretében lehetett ilyen magas színvonalon lebonyolítani. Mint azt az előadók listája és a megvitatott témák is mutatják, komoly tudományos értéket képviselhet majd az a tanulmány, amely a kétnapos moszkvai tanácskozáson elhangzott előadások anyagát tartalmazza majd. A Moszkvai Magyar Kulturális és Tudományos Központ terve az, hogy 2013 első felére egy nívós tanulmánykötet jelenjen meg. A konferencia alkalmából a Hadtörténeti Intézet Fotótárából való olyan másolatokat állítottak ki, amelyek a Második Magyar Hadsereggel a keleti fronton történtekről számolnak be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.