Gazdaság

Logisztikai központok a határ két oldalán

Logisztikai központok a határ két oldalán

2011. november 16., szerda
Logisztikai központok a határ két oldalán

A szegedi székhelyű Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség Közhasznú Egyesület és a Szabadkai Szabadegyetem a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében 2010-ben egy közös, „Harmonized Development of Logistics Centers in CB Region” (LOGIC) című, az EU által finanszírozott projekt megvalósításába fogott, melynek fő célja a két határ menti régió logisztikai központjainak elemzése volt olyan szempontból, hogyan lehetne ezeket még jobban és szorosabban összekapcsolni.

Maróti Pétertől

, az ügynökség igazgatóhelyettesétől megtudtuk, elsősorban azt vizsgálták, hogy a jelenlegi logisztikai központok földrajzi elhelyezkedése megfelel-e a szolgáltatásokat igénybe vevők elvárásainak, másrészt a kis és közép vállalkozások igényei találkoznak-e az említett központok nyújtotta lehetőségekkel. A komplex vizsgálat célja közös volt, csak a módszerek és eszközök különböztek kissé. A szerb partner leginkább szekunder elemzések alapján vizsgálódott, a meglévő anyagokból vontak le következtetéseket és állapítottak meg tényeket, míg a magyar oldal primer elemzést végzett. A felmérést lefolytató szakemberek kérdőívet állítottak össze, ami ezeket a szempontokat vizsgálta, továbbá megkeresték az érintett szereplőket, a kis- és közép vállalkozásokat, fölmérték az igényeket, és ezekből a tényadatokból állították össze a záró tanulmányt. A november 9-én megtartott „A dél-alföldi és a vajdasági logisztikai központok helyzetének komplex elemzése” című workshopnak tulajdonképpen ez volt a témája, mindkét fél beszámolt a saját kutatási eredményeiről. Az igazgatóhelyettes elmondta, arra a következtetésre jutottak, hogy idehaza az általuk megkeresett, logisztikában érintett cégek nagy része nem ismeri a régió logisztikai központjait, illetve azok szolgáltatásait. Azonban akik ismerik és használják azok nagy része elégedett azok színvonalával. Megfigyelhető volt, hogy a logisztikai központok szolgáltatásai iránti igény nagyban összefügg a cégek export orientációjával, foglalkoztatotti létszámával, továbbá a disztribúció módjával. A tanulmány megállapította továbbá, hogy kevés régiós kkv tervez kooperációt szerb vállalkozásokkal. A szerb partner tanulmányából kiderült, hogy a magyar logisztikai tervezést alapul véve, melyek lehetnek azok a potenciális logisztikai központ helyszínek, térségek, amelyek a közeljövőben fontos szerepet játszhatnak a Vajdaság logisztikai fejlesztéseiben. A tanulmány főbb megállapításai bekerültek a Vajdaság Autonóm Tartomány legfrissebb területi fejlesztési tervébe. Az EU társfinanszírozásával 94.950 eurót nyert projekt idén november 30-án jár le.

A projekt a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programban, az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.