Kosárlabda: a sírból jött vissza a Kosársuli a rangadón + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hét lejátszott mérkőzés után hat győzelem mellett egyetlen vereség és első helyezés a tabellán, ez volt az egri (kosaras) vitézek találkozó előtti mérlege a három győzelem mellett négy vereséget szenvedett vásárhelyi fiúkkal szemben. Papírforma szerinti vendégsiker vagy hazai bravúr, ez volt a kérdés a Vásárhely – Eger NB I/B-s férfikosárlabda-találkozó előtt. A mérkőzés maga volt a dráma, amelyet a negyven játékperc alatt egyaránt átélhetett a hazai és a vendégcsapat kispadostól, edzőstől szurkolóstól, mindenestől.

Az első két kosár a vendégeké, Mócsai szépít ugyan, de a rutinos Zsemlye és a villámléptű irányító, Erdei találatával három perc elteltével máris 2-9. Időt kér Elek András a hazaiak mestere és ez úgy tűnik, használ is. Czibere és Kukla találataira Zsemlye válaszol ugyan, de Vas Péter két pontnyira felhozza a hazaiakat (6. perc: 8-10). Máténál szándékost fúj Radnai játékvezető, Czibere beszórja a büntetőket, de ezt követően eladják a labdát a sárga-kékek, és ismét Zsemlye büntet (7. perc: 10-13). Szilágyinál is szándékosságot vélnek felfedezni a sípmesterek, de az egriek sem tudnak igazából élni a lehetőségekkel, sőt Mócsai kosarát követően a negyed utolsó percének elején Vas Péter triplájával először vezet (15-14) a Kosársuli. A játékrész utolsó másodpercei a vendégeké, pontosabban a mezőny legalacsonyabb játékosáé, Erdei Ádámé, aki kétszer is betalál, így három pont a hevesiek előnye.

A második negyedet Kis Gábor triplájával kezdik a hazaiak (18-18), de a folytatás maga a horror a Kosársuli számára. Remekül védekezik mindkét gárda, ami sok hibára kényszeríti az ellenfelet, de azt, hogy nyolc percig nem dob gólt a hazai együttes, arra talán még a legidősebb szurkolók sem emlékeznek. Két rossz hazai passz az oldalvonalon túlra, és Máté Balázs mindkétszer betalál (14. perc: 18-22). Közben Máté homloka felreped, így nem marad a mezőnyben senki, aki képes lenne kosarat szerezni. A negyed felénél járunk, a Kosársuli öt perce nem dobott pontot, de az Eger is csak négyet. Ismét időkéréssel próbálkozik Elek András, de Zsemlye révén a vendégek növelik minimális előnyüket. Hét perc 15 másodperc telt el a negyedből, és a felvonás eredménye 3-6. Hihetetlen. A játékrész hajrájában Klepej előbb duplát, majd triplát szór, amire csak Utasi válaszol, így az egriek nyolc ponttal (21-29) ellépnek. A szünetre vonuló vendégek irányítója, Erdei háborog, szerinte már egy közepes dobóteljesítménnyel is legalább húsz ponttal kellene vezetniük. Van ebben is igazság, pedig ekkor még nem is tudhatta, hogy mi vár még rájuk.

no images were found

Erdei trojkájával indul a második félidő, amelyre Kukla és Utasi révén válaszolnak a vásárhelyiek (22.perc: 25-32). Érdekesség, hogy az egykori vásárhelyi játékosnak, Kováts Robinak nem segít a hazai gyűrű, amelyből sorozatban kijönnek a dobásai. Vas Péter percei következnek, aki amellett, hogy kiválóan semlegesíti Kovátsot, öt perc alatt nyolc pontot szór, és már csak egy a vendégek előnye (29. perc: 39-40). Időt kér az egriek mestere, Váczi Péter, majd Szarvas után Kováts is megszerzi első pontjait. A mezőny egyik legjobbja, Erdei begyűjti negyedik hibáját, ezért lecseréli edzője, ami nagy érvágás a vendégeknek. A hazaiak román légiósa, Babut azonban sokadik rossz megoldásával kisegíti az egrieket, és Farkasinszki kosarával ismét megnyugtató előnyre tesznek szert (30. perc: 39-46).

A záró negyedet Utasi kezdi triplával, majd gyorsan rátesz még egy duplát (32. perc: 44-46). Zavarban a vendégek, de a hazaiak nem hiszik el, hogy ezt a mérkőzést megnyerhetik. Utasi és Mócsai is kihagyja az egyenlítési lehetőséget. Óriási az izgalom, de rengeteg a hiba is mindkét oldalon. Kováts duplájára Kukla válaszol, majd Zsemlye hosszú idő után ismét betalál (34.perc: 46-50). Szilágyi kipontozódik, majd Zsemlye és Szarvas is jól céloz (36. perc: 46-54). Elúszni látszik a hazaiak hajója, de Utasi triplája ismét visszahozza a reményt. Vas kosara után, szűk három perccel a vége előtt Krasznainál fújnak be szándékos szabálytalanságot. Kis Gergő értékesíti a büntetőket (53-55), de a következő támadást ismét elrontják a sárga-kékek. Két perccel a végső dudaszó előtt Mócsai egyenlít, majd Bartucz Csaba lép elő főszereplővé. A vásárhelyiek cserejátékosa az utolsó másfél perc adok-kapokja során félelmetes nyugalommal értékesíti a büntetőket (57-55, 59-57), miközben még egy duplára is marad energiája. Kováts és Máté ugyan kettő plusz egy góllal próbálja tartani a lépést, de már nincs esélyük a győzelemre az egrieknek.

Végeredményben a remekül védekező – bár sok hibával támadó – vásárhelyiek idei utolsó hazai bajnokijukon bravúros győzelemmel köszöntek el lelkes szurkolóiktól. A Kosársulira még két nagyon nehéz bajnoki találkozó vár ebben az évben. December 2-án (pénteken) 19 órakor Salgótarjánban lépnek pályára, majd december 17-én (szombaton) 18 órakor Törökbálinton zárják idei bajnoki szereplésüket az Elek-legények.

Kosárlabda NB I/B férfi Keleti csoport 9. forduló:

EnterNet Vásárhelyi Kosársuli – EKF-Eger-HÉSZ SE 65-60 (15-18, 6-11, 18-17, 26-14). Hódmezővásárhely, 500 néző. Vezette: Radnóti M. és Lövész Cs.
Kosársuli: Szilágyi, Utasi 17/6, Mócsai 8, Vas P. 15/3, Babut. Csere: Kukla 6, Czibere Z. 4, Kis G. 6/3, Bartucz 9, Czuprák Á., Grezsa. Edző: dr. Elek András.
Eger: Erdei 14/6, Krasznai 2, Máté 11/3, Zsemlye 11, Kováts 6. Csere: Klepej 10/3, Szarvas 4, Farkasinszki 2. Edző: Váczi Péter.
Kipontozódott: Szilágyi (35′), illetve Erdei (40″)

Elek András: “Fantasztikus meccs volt, küzdőképességből ezúttal is jelesre vizsgáztunk.”

Váczi Péter: “Mai játékunk nem érte el azt a szintet, hogy megnyerhettük volna a mérkőzést.”

no images were found

Előző sztori

Pokorni Zoltán: Ne csináljunk gettókat!

Következő sztori

Hajtóvadászat a Kárász utcán + FOTÓK, HANG, VIDEÓ

Legutóbbi hasonló cikkek