Bulvár

Kanadai lap a torontói magyar romainvázióról

Kanadai lap a torontói magyar romainvázióról

2011. november 6., vasárnap
Kanadai lap a torontói magyar romainvázióról

A torontói roma központban szerzett személyes tapasztalatai még inkább meggyőzték Kanada bevándorlásügyi miniszterét arról, hogy a magyarországi romák kanadai migrációja "nagyon furcsa" és "nagyon jól szervezett", s a tavaly beadott menedékkérelmekből sok "nem volt tisztességes" - írta a kanadai National Post című lap online kiadásában.

Az országos lap beszámolt arról, hogy

Jason Kenney

, az állampolgársági és bevándorlási ügyek minisztere a múlt hét végén váratlanul látogatást tett Torontóban a Roma Közösségi Központban és a Person nemzetközi repülőtéren. A miniszter, aki beszélt több tucat magyar romával is, arra kereste a választ, hogy miért Kanadát választják célországnak a kivándorló magyar romák, majd aztán miért vonják vissza kérelmüket olyan sokan. Az újságnak adott nyilatkozatában a miniszter elmondta, hogy többen a menedékkérelem elbírálásának hosszú folyamatát kifogásolták, mások pedig elviselhetetlennek minősítették az ágyi poloskák invázióját a kanadai városokban. "Az, hogy ágyi poloskák kiűzhetnek Kanadából valakit, aki feltehetően életét féltve érkezett ide, vagy hogy elrettent bárkit néhány hónapnyi várakozás a menekültügyi meghallgatásra, miközben biztonságban él egy szabad országban, nagyjából megerősítette a minisztert abban, amit már gondolt: a tavaly beadott 2298 (magyarországi roma) kérelemből sok 'nem tisztességes', és a magyarországi romák migrációja 'nagyon különös', 'bizarr' és 'nagyon jól szervezett'" - írta a lap. Az idei év első felében 1600 magyar állampolgár kért menedéket Kanadában, túlnyomó többségükben feltehetően romák. A tavaly beadott 2298 kérelemből 970-et visszavontak, 117-et lezártak, mert a kérelmező nem jelent meg a meghallgatáson, vagy nem találták meg a bejelentett lakcímén. A maradék 1181 menedékkérelemből csak 22-et fogadtak el a kanadai hatóságok. Szeptemberben és októberben rekordszámú magyar menedékkérő érkezett Torontóba, napi átlagban 17-en, de október 26-án példátlanul sokan, 91-en adtak be menedékkérelmet a Pearson reptéren - derül ki a határőrség adataiból. Kenney szóvivője korábban kizárta, hogy a vízumkényszer azonnali visszaállítását tervezik Magyarországgal szemben. A miniszter viszont a National Postnak azt mondta, hogy "Kanada mindig fenntartotta magának a jogot a vízumkényszer alkalmazásra". Ennél többet viszont nem volt hajlandó mondani a kanadai kormány elképzeléseiről.

Paul St. Clair

, a Roma Közösségi Központ volt ügyvezető igazgatója, a CultureLink szervezet tanácsadója szerint a romák nagyrészt azért vonják vissza menedékkérelmüket, mert elbátortalanodtak, jórészt Jason Kenney nyilatkozatai miatt, A miniszter többször is nyilvánosan kijelentette, hogy a roma kérelmek többsége "hamis". St. Clair kifogásolta, hogy a minisztert mostani látogatásán is nem annyira a romák jövője, hanem inkább az érdekelte, hogy mit csináljon velük, s milyen hatása van mindennek Kanadára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.